През март, когато твърденията за опасностите и неефективността на ваксините

...
През март, когато твърденията за опасностите и неефективността на ваксините
Коментари Харесай

НПО иска Facebook да се разследва за убийства заради антивакс дезинформацията

През март, когато изказванията за заплахите и неефективността на имунизациите против ковид се разпространяваха в обществените медии и подкопаха опитите за прекъсване на разпространяването на вируса , някои чиновници на Фейсбук смятаха, че са намерили метод да оказват помощ , написа " Асошиейтед прес ".

Чрез фина смяна на метода, по който изявленията за имунизациите се класират в нюзфийда на хората, откривателите от компанията осъзнаха, че могат да понижат подвеждащата информация, която хората виждат за имунизациите против COVID-19 и да предложат на потребителите изявления от законни източници като Световната здравна организация.

" Като се имат поради тези резултати, допускам, че се надяваме да стартираме допустимо най-скоро ", написа чиновник на Фейсбук през март, отговаряйки на вътрешна записка за изследването.

Вместо това Фейсбук отсрочи някои оферти от изследването . Други промени не бяха направени до април.

Когато различен откривател във Фейсбук предложи да се деактивират мненията за изявленията за ваксини през март, до момента в който платформата може да свърши по-добра работа за справяне с дебнещите в тях известия срещу имунизациите, това предложение бе пренебрегнато.

Критиците споделят, че Фейсбук работи постепенно, тъй като се тормози, че това може да повлияе на облагите на компанията .

" Защо не премахвате мненията ? Защото ангажираността е единственото нещо, което има значение ", разяснява Имран Ахмед, основен изпълнителен шеф на Центъра за противопоставяне на цифровата ненавист, група за наблюдаване на интернет.

В изказване, изпратено по имейл, Фейсбук съобщи, че е постигнал " забележителен прогрес " тази година с намаляването на дезинформацията за имунизациите в нюзфийда на потребителите.

Вътрешните полемики на Фейсбук бяха разкрити в оповестяванията, направени пред Комисията за скъпи бумаги и тържища и предоставени на Конгреса на Съединени американски щати в редактирана форма от някогашния чиновник на Фейсбук, трансформирал се в осведомител, Франсис Хауген. Редактираните версии, получени от Конгреса, бяха получени от консорциум от новинарски организации, в това число " Асошиейтед прес ".

Документите демонстрира, че в разгара на пандемията от COVID-19 Фейсбук деликатно изследва по какъв начин неговите платформи популяризират дезинформация за животоспасяващи ваксини. Те също по този начин разкриват, че чиновници постоянно оферират решения за противопоставяне на дезинформацията против имунизациите, само че без резултат.

WallStreetJournal заяви за някои от напъните на Фейсбук да се оправи с мненията против имунизациите предишния месец. Бездействието повдига въпроси дали Фейсбук е предпочел разногласията и разделянето вместо здравето на своите консуматори .

" Тези хора продават боязън и гняв ", разяснява Роджър Макнами, специалист по рисков капитал от Силициевата котловина и ранен вложител във Фейсбук, който в този момент е сериозен критик. " Това не е случайност. Това е бизнес модел . "
 Белият дом упреква Фейсбук и YouTube за разпространяване на дезинформация за имунизациите
Белият дом упреква Фейсбук и YouTube за разпространяване на дезинформация за имунизациите

Не правели задоволително, с цел да я спрат

Обикновено Фейсбук класира изявленията по ангажираност - общият брой лайкове, нехаресвания, мнения и повторни споделяния. Тази скица за класиране може да работи добре за безобидни тематики като предписания и фотоси на кучета , само че документи на Фейсбук демонстрират, че когато става дума за разделящи и противоречиви въпроси като имунизациите, класирането, основано на ангажираност, единствено акцентира поляризацията, несъгласието и подозрението.

За да проучат методите за понижаване на дезинформацията за имунизациите, откривателите от Фейсбук трансформираха метода, по който се класират изявленията за повече от 6000 консуматори в Съединени американски щати, Мексико, Бразилия и Филипините. Вместо да виждат изявления за ваксини, които са определени въз основа на тяхната ангажираност, тези консуматори виждат изявления, определени поради тяхната надеждност.

Резултатите бяха поразителни: съвсем 12% понижение на наличие , развенчано от проверяващи обстоятелства и 8% нарастване на наличието от авторитетни организации за публично здраве като СЗО или Центровете за надзор на болесттите в Съединени американски щати.

Според вътрешните обмени чиновниците в компанията реагират позитивно. " Има ли причина да не създадем това ? " един чиновник на Фейсбук написа в отговор.

Фейсбук съобщи, че е приложил доста от констатациите на изследването - само че се забави с още един месец, което се случи в главен стадий от световното внедряване на имунизациите.

В изказване представителят на компанията Дани Левър сподели, че вътрешните документи " не съставляват забележителния прогрес, който постигнахме от този момент в популяризирането на надеждна информация за COVID-19 и разширението на нашите политики за унищожаване на по-вредната дезинформация за Коронавирус и имунизациите ".

Компанията също по този начин сподели, че е лишило време за разглеждане и използване на измененията .
 NBC: Антивакс групи, проведени в обществени мрежи, стартират да атакуват жители и лекари
NBC: Антивакс групи, проведени в обществени мрежи, стартират да атакуват жители и лекари

Те са срещу всичко и всички, които се борят с дезинформацията, приканват за отвод от болница, умират, отказвайки лекуване, повличат и своите близки

И въпреки всичко нуждата от незабавни дейности не можеше да бъде по-ясна: по това време щатите в Съединени американски щати въвеждаха ваксини за най-уязвимите - възрастните и болните. Служителите в публичното опазване на здравето бяха обезпокоени. Само 10% от популацията бе получило първата си доза ваксина против COVID-19. А една трета от американците са мислили да пропуснат напълно имунизацията, съгласно анкета на Центъра за проучвания на " Асошиейтед прес " - NORC.

Въпреки това чиновниците на Фейсбук признаха, че " нямат визия " какъв брой неприятни са настроенията против имунизациите в секциите за мнения на изявления във Фейсбук, само че изследване на компанията през февруари откри, че цели 60% от мненията в изявленията за ваксини са срещу имунизациите.

Още по-лошото е, че чиновниците на компанията признаха, че не са работили против тези мнения, нито са имали политика за премахването им . " Способността ни да откриваме тези неща в мненията е неприятна на британски - и по принцип не съществува другаде ", се споделя в друга вътрешна записка, оповестена на 2 март.

Жителят на Лос Анджелис Дерек Берес, създател и фитнес инструктор, вижда, че антивакс наличието процъфтява в мненията всякога, когато разпространява имунизации в сметките си в Instagram (собственост на Facebook). Миналата година Берес стартира да хоства подкаст, откакто вижда, че тайните теории за COVID-19 и имунизациите се въртят в обществените медии на авторитетни хора в сферата здраве и уелнес.

По-рано тази година, когато Берес разгласява своя фотография, на която се имунизира с COVID-19, някои в обществените медии му споделят, че евентуално ще почине след шест месеца. " Секцията за мнения е пожар в кофа за отпадък за толкоз доста хора ".

Някои чиновници на Фейсбук оферират да се деактивират всички мнения на изявления за ваксини, до момента в който компанията работи по решение .

" Интересува ме предлагането ви за унищожаване на всички мнения в изявления за ваксини като краткотрайно решение, до момента в който не намерим метод задоволително да уточняваме нездравословното наличие за премахването му ", написа чиновник на Фейсбук на 2 март.

Предложението не стига до средата.

Вместо това основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг разгласи на 15 март, че компанията ще стартира да етикетира изявления за ваксини, които ги разказват като безвредни.

Този ход разреши на Фейсбук да продължи да получава огромна ангажираност - и в последна сметка да печели - от мненията против имунизациите , разясняват от Центъра за противопоставяне на цифровата ненавист.

" Facebook взе решения , които доведоха до това, че хората получават дезинформация, която най-после предизвиква тяхната смър т. Към този миг към този момент би трябвало да има следствие на убийства . "
 Washington Post: България - най-лошият образец за неравномерното Covid възобновяване на Европа
Washington Post: България - най-лошият образец за неравномерното Covid възобновяване на Европа

Най-малко имунизираната страна в Европейски Съюз и с непрекъснато покачваща се смъртност, плодородна почва за всевъзможни конспирации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР