Френският президент Еманюел Макрон обеща, че за построяването на съоръжения

...
Френският президент Еманюел Макрон обеща, че за построяването на съоръжения
Коментари Харесай

Мигрантите и чистотата - уязвимите звена в подготовката на Олимпиадата в Париж

Френският президент Еманюел Макрон даде обещание, че за построяването на уреди за летните Олимпийски игри в Париж ще бъдат спазени всички ограничения за сигурност и няма да има злоупотреби с служащи мигранти.

Изявлението му е обвързвано със събитията по време на Световното състезание по футбол в Катар през 2022 година, които провокираха дискусия, напомня в публикацията си вестник " Ню Йорк Таймс ". По данни на френското държавно управление, от началото на строителните действия за Олимпийските игри в Париж е имало не повече от 200 ранени по време на процеса. Разследването на американския вестник обаче сочи друго - по време на работата на градежите злополуките се били ежденевие и не са били спазвани базови стандарти за сигурност на труда.



" Ню Йорк Таймс " организира изявленията и с 12 служащи, от африкански генезис, наети посредством организации. От техните разкази излиза наяве, че те не са имали трудови контракти, получавали са извънредно ниски заплати и постоянно се е налагало да работят нерегламентирано спомагателни часове.

Вестник " Монд " обръща внимание на различен проблем - стачката на чиновниците в бранша на чистотата. В авансово съобщение към кметството на Париж те желаеха ексклузивен бонус от 1900 евро за всички работещи в сметосъбирането поради тяхната спомагателна ангажираност за сполучливото осъществяване на Олимпийските игри. Освен награда, служащите чакат да получат и до 400 евро месечна отплата съгласно тяхната функционалност и експертиза.

Протестът продължи един ден, след което беше реализирано съглашение сред синдикатите и кметството на Париж, което даде обещание отплата от 50 евро от юли 2024 и в допълнение възнаграждение сред 600 и 1900 евро за чиновниците, показва " Монд ".



Списание " Политико " напомня, че напролет на 2023 година френското държавно управление вкара нова политика, която дава опция на мигранти и бездомни хора да бъдат настанявани краткотрайно в прилежащи на Париж градове. От своя страна неправителствените организации упрекват френската власт, че подхваща тези ограничения само поради идните Олимпийски игри в столицата. Властите изрично отхвърлят каквато и да е връзка сред политиката към миграните и Олимпиадата.

" Властите към този момент не оферират решения за настаняване в Париж. Те дейно принуждават хората да напущат града ", споделя прнед изеданието Антоан дьо Клерк, координатор във френската асоциация " Обратната страна на медала ". Според Дьд Клерк за държавното управление е проблем всичко, което не се вписва в идеализираната визия за Париж като по филмите, изключително по време на Олимпийските игри.



Затруднения в всекидневието ще обиден парижани през целия сезон на Олимпийските и Параолимпийските игри, във френската столица, оповестява вестник " Монд ". Движението във френската столица ще бъде доста по-трудно, а достъпът до избрани сектори на града ще е неразрешен за коли.

Някои автобусни линии и метростанции също краткотрайно няма да действат. За жителите на Париж ще е мъчно да се придвижат към работните си места, установи френският вестник. Сложната обстановка с превоза ще сътвори затруднеия и на туристите.

Автор: Рада Тодорова
Снимки: Българска телеграфна агенция



Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР