Световни лидери изразиха съболезнования за смъртта на иранския президент Ебрахим

...
Световни лидери изразиха съболезнования за смъртта на иранския президент Ебрахим
Коментари Харесай

Световни реакции след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси

Световни водачи показаха съболезнования за гибелта на иранския президент Ебрахим Раиси, външният министър и останалите членове на делегацията, пътували в разрушилия се хеликоптер. Сред първите бяха министър председателят на Индия, президентите на Китай и Сирия, първите дипломати на Русия и Турция.

От името на Европейски Съюз съболезнования изрази ръководителят на Европейския съвет - Шарл Мишел. В Ливан, където е основана подкрепяната от Техеран шиитска формация " Хизбула ", оповестиха тридневен печал в памет на починалите.



" Европейският съюз показва откровените си съболезнования за гибелта на президента Раиси и на министъра на външните работи Абдолахиан, както и на останалите членове на делегацията и екипажа, починали при случая с хеликоптер. Мислите ни са с техните фамилии ", написа Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

Представител на израелските управляващи съобщи, че Тел Авив не е забъркан в гибелта на Раиси и придружавщата го делегация. Ебрахим Раиси имаше скъп принос в връзките Русия - Иран, обявиха от Кремъл. Съболезнования изрази и външният министър на Русия - Сергей Лавров.

" Дълбоко сме опечалени от новината за трагична гибел на президента на Иран Ебрахим Раиси и на министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, и съпътстващите ги лица. Искрено съчувстваме на фамилиите и околните на починалите, както и на целия ирански народ. В този печален час мислите и сърцата ни са с вас ", се споделя в изказване на Лавров.



Сред първите реакции беше и тази на премиера на Индия Нарендра Моди.

" Дълбоко съм тъжен и шокиран от трагичната крах на Ебрахим Раиси, президент на Иран. Неговият принос за подсилване на двустранните връзки сред Индия и Иран постоянно ще се помни. Моите откровени съболезнования на фамилията му и на иранския народ. Индия поддържа Иран в този печален миг. "

Съболезнования за гибелта на сътрудника си и на външния министър на Иран, показаха и президентите на Турция и Сирия - Реджеп Ердоган и Башар Асад. Със специфични мнения излязоха и радикалната палестинска формация Хамас и ливанската Хизбула. В тях се показва тъга от гибелта на иранския държавен глава, първи посланик, и всички пътували дружно с тях.



Това е тежък удар за ислямския режим, само че основни промени във вътрешната и външната политика на Иран няма да има, съгласно анализатори.

Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР