През декември миналата година бизнес климатът у нас се влошава

...
През декември миналата година бизнес климатът у нас се влошава
Коментари Харесай

Търговията на дребно и услугите влошават бизнес климата у нас

През декември предходната година бизнес климатът у нас се утежнява спрямо ноември. Основен "принос " за понижението на индикатора имат търговията на дребно и бранша на услугите. Строителството резервира равнището си от ноември, а в индустрията е записано нарастване.

Бизнес климатът в търговията на дребно се утежнява вследствие на неподходящите оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-резервирани.

Факторът, ограничителен в най-голяма степен развиването на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора. Ковид ограниченията доведоха до затваряне на доста магазини.

По отношение на продажните цени упованията на търговците на дребно са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През декември компаниите регистрират утежняване на бизнес климата в бранша на услугите , което се дължи на по-песимистичните оценки и упования на мениджърите за положението на предприятията.

Негативни са и мненията им за актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Основните проблеми за активността остават свързани с несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене, фактора „ други “ (когато с изключение на изброените в анкетните карти фактори компаниите имат и други усложнения в активността си, без да е належащо да ги конкретизират), както и конкуренцията в сектора, въпреки през последния месец на предходната година да се регистрира понижение на неподходящото влияние на последния фактор.

По-голяма част от мениджърите плануват продажните цени в бранша на услугите да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР