От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна около 11

...
От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна около 11
Коментари Харесай

От началото на войната 11 000 украинци нелегално са влезли в Румъния

От началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна към 11 000 украински мъже са минали нелегално границата с Румъния . Това съобщи представителят на румънската гранична полиция Флорин Коман, представен от радио " Свобода ".

По думите му в множеството случаи бегълците желаят протекция от румънските управляващи, като се базират на нежеланието си да отидат на фронта. Оттогава до момента 19 украински мъже са починали при опит да стигнат до Румъния: 11 са се удавили , до момента в който са се опитвали да преплуват граничната река Тиса, а останалите са починали в планините заради незадоволително топли облекла през зимата.

Жертвите обаче можеха да бъдат доста повече. През последните две години единствено в една от четирите северни провинции, граничещи с Украйна, Марамуреш, румънците са избавили от гибел 108 украински жители .

Румънският полицейски чиновник споделя още, че след лекото понижаване на броя на бегълците от Украйна през 2023 година, от началото на тази година наклонността още веднъж е почнала да се усилва.

Между януари и април 2024 година са регистрирани 1218 случая на нелегално прекосяване на държавната граница от Украйна, в които са взели участие общо 2373 украински жители. След като са били открити от румънските сили за сигурност, всички те са подали молба за краткотрайна протекция .
 Около 30 мъже са починали, пробвайки се да избягат от готовност в Украйна
Около 30 мъже са починали, пробвайки се да избягат от готовност в Украйна

20 хиляди мъже са напуснали нелегално Украйна

Както написа УНИАН, съгласно граничарите опитите за нелегално прекосяване на границата от страна на извършители се случват всеки ден .

От началото на пълномащабната война при тези опити са починали минимум 30 души. Трябва да се означи, че украинците се пробват да влязат в Полша основно благодарение на подправени документи на формалните гранични пунктове. А на секторите от границата с други страни доминират опитите за прекосяване на границата отвън контролно-пропускателните пунктове .
 Украински военачалник моли сънародниците си да не бягат от готовност
Украински военачалник моли сънародниците си да не бягат от готовност

Той признава, че военните не доближават

Както изясни представителят на Държавната гранична работа на Украйна Андрий Демченко, множеството от загиналите са удавени в река Тиса. Работата е там, че външно реката не наподобява като доста мъчно затруднение, само че в реалност е доста подла: има бързо течение, на дъното има корени на дървета, има места, където човек може да бъде завлечен от течението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР