През 2023 г. Капитал навършва 30 години. Използваме рождения ден

...
През 2023 г. Капитал навършва 30 години. Използваме рождения ден
Коментари Харесай

Историята на Бертрам Ролман: от Клеещад до Гоце Делчев

През 2023 година " Капитал " навършва 30 години. Използваме рождения ден на вестника като мотив да разкажем сполучливи истории за бизнеси, които растяха през години на провокации. Избрахме компании, които са с добра известност, от разнообразни браншове и разнородни като благосъстоятелност, с цел да обрисуваме техните достижения и бизнес средата у нас.Поредицата
Началото е през 1993 година, а първите назначени в шивашката компания " Пирин-Текс " в гр. Гоце Делчев, основана от Бертрам Ролман, са 25 инженери. Днес заетите в нея са над 1100, а приходите ѝ за 2022 са 35 млн. лв.. От " Пирин-Текс " към клиенти потеглят облекла в най-високия ценови сегмент. Те са направени по поръчка на международни фешън марки от Германия, Италия, Скандинавия, Гърция. Град Гоце Делчев е " родното място " и на облеклата със личната марка Rollmann.

В най-хубавите години от индустриалните линии на " Пирин-Текс " излизат седмично по 5000 сака и още толкоз панталона, както и 1000 броя дамско облекло. Днес цифрата е съвсем три пъти по-малко, само че обяснението за това е част от 30-годишната бизнес история на сдружението в България, придружена от възходи и трудности.
В най-хубавите години от индустриалните линии на " Пирин-Текс " излизат седмично по 5000 сака и още толкоз панталона, както и 1000 броя дамско облекло Фотограф: Надежда Чипева Фамилия шивачи
Шивашкият бизнес е част от фамилната история на Бертрам Ролман. Началото е през 1922 година, когато Георг и Регина Ролман стартират малко домашно произвеждане на дрехи. През 1949 година работилницата е поета от техния наследник Алфред - бащата на Бертрам Ролман. През 1965 Ролман-старши уголемява бизнеса, като купува остаряло учебно заведение в Клеещад, Германия, и отваря фабрика за произвеждане на мъжки сака.
Реклама
Днес синът - Бертрам Ролман, признава, че като дребен мразел шивашката специалност. Затова, откакто приключва дуално образование, стартира работа в машиностроителна компания. Връзката със фамилията обаче се оказва по-силна и след три години трудов стаж като инструменталчик младият Ролман става монтьор в шивашкия завод на татко си, където дава отговор за цялата индустриална техника.

Алфред Ролман уголемява бизнеса си, като купува нова фабрика в Шаафхайм, Германия, а заетите във фамилната компания от 150 доближават близо 500. Синът още веднъж следи за монтирането и работата на всички машини, а дружно с това се учи и да шие. " На 23 години станах колективен началник. Придобих и подготовка на обучител, след което започнах да давам отговор за образованието на новоназначените във фабриката. Всяка година назначавахме от 6 до 12 възпитаници от дуални професионални паралелки. На 25 години към този момент отговарях за цялостен завод, в който шиехме освен мъжки сака, само че и палта, блузони. Всичко това беше предизвикателство за професионалните ми умения и опит ", споделя през днешния ден Бертрам Ролман.

Увеличават се и провокациите пред шивашкия отрасъл. С годините казусът с неналичието на работна ръка в Германия се задълбочава и по тази причина Алфред Ролман дружно с създателите на компания Hugo Boss - семейство Холи, вземат решение да изнесат бизнеса и да отворят обща индустриална база в гр. Катерини, Гърция. Годината е 1981.
Бертрам Ролман: На 25 години към този момент отговарях за цялостен завод, в който шиехме освен мъжки сака, само че и палта, блузони. Всичко това беше предизвикателство за професионалните ми умения и опит. Фотограф: Надежда Чипева В Гърция по немски пример
" Баща ми имаше потребност от приближен човек и ме изпрати да управлявам фабриката в Гърция. По това време всичко беше ново за мен. Не знаех гръцки, за първи път се качвах на аероплан. В Гърция заварих мощно обезпокоени и уплашени хора, на които някогашният притежател няколко дни преди този момент беше съобщил, че е продал предприятието на различен вложител ", спомня си Бертрам Ролман.
Реклама
Следват три седмици, в които младият Ролман благодарение на преводач се пробва да успокои хората, че няма да останат без работа, гради доверие, прави оценка на оборудването и индустриалните благоприятни условия. Връща се в Германия и приготвя капиталов проект за развиването на гръцкия завод. Семейството финансира инвестицията с банков заем, а Бертрам Ролман поема цялата организация, обвързвана с документи, поръчка, превоз на машините до Гърция, митнически формалности, доставка. Монтира самичък техниката за кроене и шиене и през септември стартира да образова хората по какъв начин да работят с нея. Първите облекла от Гърция са факт при започване на октомври 1981.

Три години по-късно заетите във фабриката в Катерини са към този момент 150. Следва строителство на ново хале и разширение на производството. Търсенето е огромно. Хората работят на две смени, а наемането на нови служащи не е проблем.

Възходящото развиване на гръцката компания под управлението на Бертрам Ролман продължава до 1992 година " С разпадането на източния блок стана ясно, че производството в Гърция ще има доста мощна конкуренция в лицето на източноевропейските страни поради по-ниските им индустриални разноски. По това време се зароди концепцията гръцкото сдружение да купи лиценз на една интернационално приета фешън марка и по този метод да се понижи делът на производството на ишлеме за да се премине към произвеждане на подготвен артикул. Но управителният съвет, чийто членове са хора с дълготраен опит в стилния бизнес и търговията на облекло, отхвърли тази тактика на развиване и насочи фокус върху концепцията за разкриване на индустриална база в Югоизточна Европа ", споделя Бертрам Ролман. За задачата той пътува три месеца в Албания, Сърбия, България, Румъния, Македония в търсене на уместно място.
Бертрам Ролман: С разпадането на източния блок стана ясно, че производството в Гърция ще има доста мощна конкуренция в лицето на източноевропейските страни, поради по-ниските им индустриални разноски. Фотограф: Надежда Чипева Защо в България
Избира България. Защото: " В България имаше добре развита инфраструктура спрямо останалите балкански страни. Например в Гърция бяхме принудени да даваме бакшиш на телекома, с цел да ни даде втора линия за телефон. В България телекомуникациите бяха на място. Всяко семейство имаше тв приемник. Навсякъде в градовете, които посетихме, видяхме номерирани здания и улици. Казах си: " Тук има система, има организация ". Направи ми усещане също, че хората пишат доста красиво. Всички документи бяха с хубав почерк, нормално писани от дами. Това бе едно от първите ми усещания - че в България има образовани хора ", разяснява Бертрам Ролман.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР