През 2019 г., докато търговската война на Китай с Америка

...
През 2019 г., докато търговската война на Китай с Америка
Коментари Харесай

Китай отвръща на санкциите на Запада

През 2019 година, до момента в който комерсиалната война на Китай с Америка се разгаряше, вестникът People`s Daily предвижда, че китайският монопол върху редкоземните детайли, минерали от решаващо значение за производството на най-модерния хардуер, ще се трансформира в инструмент за противопоставяне на американския напън. " Не казвайте, че не сме ви предизвестили ", изгърмя рупорът на комунистическата партия. Години наред хвалебствията бяха тъкмо такива. Между 2009 година и 2020 година броят на китайския надзор върху износа се е нараснал девет пъти съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз, клуб на най-вече богати страни. И въпреки всичко тези ограничавания бяха инцидентни, неофициални и ориентирани към тесни цели - инцидентни предупредителни изстрели, а не стратегическа атака.

През 2019 година, до момента в който комерсиалната война на Китай с Америка се разгаряше, вестникът People`s Daily предвижда, че китайският монопол върху редкоземните детайли, минерали от решаващо значение за производството на най-модерния хардуер, ще се трансформира в инструмент за противопоставяне на американския напън. " Не казвайте, че не сме ви предизвестили ", изгърмя рупорът на комунистическата партия. Години наред хвалебствията бяха тъкмо такива. Между 2009 година и 2020 година броят на китайския надзор върху износа се е нараснал девет пъти съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз, клуб на най-вече богати страни. И въпреки всичко тези ограничавания бяха инцидентни, неофициални и ориентирани към тесни цели - инцидентни предупредителни изстрели, а не стратегическа атака.
Само началото
Докато Америка ускорява глобите си против Китай, което с изключение на всичко друго прави невероятно за западните компании за чипове да продават на китайски клиенти авангардни полупроводници и машините за тяхното произвеждане, нови залпове от Пекин идват компактно и бързо. През юли Китай разгласи последния си надзор върху износа, този път върху два метала, употребявани в чипове и други съвременни технологии - галий и германий. Бивш чиновник на министерството на търговията съобщи, че ограниченията са " единствено началото " на китайското възмездие. На 20 юли Сие Фън, новият дипломат на Китай в Америка, сподели, че страната му " не може да мълчи " в ескалиращата война за технологиите. Отговорът, загатна той, идва.

Този път китайските дейности наподобяват доста по-целенасочени. За да се опълчи на напъните на Америка да овладее софтуерните упоритости на Китай, Си Цзинпин, висшият водач на Китай, прикани регулаторите да отвърнат на западната насила в това, което той назова " интернационална правна битка ". Резултатът е вълна от законодателства, която основава рамка за по-стабилна китайска реакция на комерсиалната война на Америка.

Списъкът с последните закони е дълъг. Списък с " ненадеждни субекти ", основан през 2020 година, санкционира всяка компания, която подкопава ползите на Китай. Закон за надзор на износа от същата година основава правна основа за режим на лицензиране на износа. През 2021 година закон против наказания даде опция за възмездие против организации и лица, които са наложили глобите на други страни. Широкообхватен закон за външните връзки, признат тази година и провокиран от западните наказания против Русия поради нейното навлизане в Украйна, разрешава контрамерки против необятен набор от закани за стопанската система и националната сигурност, пред които е изправена страната. Той влезе в действие на 1 юли. Същия ден влезе в действие закон против шпионажа, разширяващ обсега на китайските служби за сигурност. През цялото време Китай стегна разнообразни правила за данни и киберсигурност.
Реклама Неясната дефиниция на законите затруднява западните компании да оценят всяко евентуално влияние върху бизнеса им в Китай.
Новите правила към този момент се ползват, а не просто се размахват. През февруари Lockheed Martin и поделение на Raytheon, два американски производителя на оръжия с неотбранителен бизнес в Китай, бяха сложени в листата с ненадеждни субекти, откакто изпратиха оръжия до Тайван (който Китай смята за част от своята територия). Компаниите са блокирани да вършат нови вложения в Китай и комерсиална активност наред с други ограничавания. През април Micron, американски производител на чипове, беше обиден от следствие от китайския регулатор на киберпространството въз основа на нов закон за киберсигурността. След като Micron не мина обзор на сигурността, китайските управляващи не разрешиха неговите полупроводници от сериозна инфраструктура.

Неясната дефиниция на законите затруднява западните компании да оценят всяко евентуално влияние върху бизнеса им в Китай. " Майката на всички закони за наказания ", както Хенри Гао от Сингапурския университет по мениджмънт разказва закона за външните връзки, повърхностно се зарича да търси отговорност от всеки, който работи по метод, който се смята за " повреден за националните ползи на Китай в хода на присъединяване в интернационалните тържища ". Няколко задгранични адвокатски адвокатски фирми в Китай бяха помолени от техните западни клиенти да оценят рисковете от следствие. Един юрист, който изследва евентуални китайски киберпроучвания, отбелязва, че американските софтуерни компании, произвеждащи хардуерни съставни елементи, като чиповете за памет на Micron, би трябвало да бъдат нащрек за неочаквани следствия.

В същото време новите закони на Китай, които разрешават на държавното управление да ограничи необятна гама от минерали и съставни елементи, внасят сходна неустановеност в бизнеса на техните задгранични купувачи. Една наранена група, отбелязва Дейвид Оксли от Capital Economics, са западните производители на технологии за зелена сила. По-специално - производителите на акумулатори са мощно подвластни от Китай по цялата верига на доставки. Миналата година министерството на търговията предложи възбрана за експорт на технология за отливане на блокове, употребена при производството на пластини от слънчеви панели. Ако бъде наложена, сходна възбрана може да задържи развиването на локалната технология за слънчева сила, което ще навреди на западните производители. В същия миг тя ще усили задграничното търсене на подготвени китайски слънчеви панели. Постсилициев залп Ограниченията върху двата чип метала, галий и германий, могат да причинят стратегическо главоболие за Америка. Правилата, които влязоха в действие на 1 август, изискват експортьорите да аплайват за лицензи за продажба на металите на задгранични клиенти. Китай създава 98% от международния занемарен галий, основна съставна част в модерната военна технология. Това включва идващото потомство системи за противоракетна защита и радари на Америка. Шок в доставките на галий може да сътвори дълготрайни проблеми за американската отбранителна промишленост, счита CSIS, мозъчен концерн във Вашингтон. Освен това съединяване въз основата на галий, галиев нитрид, може един ден да е в основата на ново потомство високоефективни полупроводници. Пазенето на материала надалеч от непознати ръце би попречило напъните на Запада да развие технологията, като в същото време би асъдействало за задачата на Си Китай да го управлява.
Реклама
Китай би трябвало да работи деликатно. Страната реимпортира доста от готовите артикули, които се създават в чужбина благодарение на редкоземни детайли, показва Питър Аркел от Глобалната минна асоциация на Китай, лобистка група, тъй че възбраните могат да се върнат, с цел да ухапят китайските компании. Пълните забрани за експорт също биха подтикнали Запада да построи собствен личен подобаващ индустриален потенциал и да търси заместители, отбелязва Ewa Manthey от нидерландската банка ING. Това в дълготраен проект би отслабило въздействието на Китай. А етикетирането на огромните западни компании с огромни китайски интервенции като ненадеждни субекти може да заплаши хиляди китайски работни места. Това може да изясни за какво, вместо да сложи в черния лист цялата Raytheon, чийто авиационен филиал, Pratt & Whitney, наема 2000 души в Китай, министерството на търговията ограничи възбраната си до отбранителното звено на американската компания.

Досега относително прагматичните министерства на търговията и на външните работи ръководеха използването на другите закони. Едно терзание измежду западния бизнес е, че по-твърдолинейните организации ги изместват. Ако софтуерната война ескалира още повече, Комисията за национална сигурност на Китай, управлявана от самия Си, може да поеме самодейността, притеснява се Гао. Последствията са страшни за обсъждане - и освен за китайските и американските изпълнителни шефове.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации TSMC отсрочи с година стартирането на завода си за чипове в Съединени американски щати 27 юли 2023, 10:37 Европейски Съюз търси опция на китайските производители на галий и германий 20 юли 2023, 10:07 Китай е първата огромна страна с регулации за AI 17 юли 2023, 09:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР