Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители Медиите

...
Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители Медиите
Коментари Харесай

Медиите в РС Македония отразиха рамахания пръст от Гърция, но неглижират България

Изданията в сграната цитират разнообразни изявления на гръцки предстаители

Медиите в Северна Македония всеобщо осведомят за реакциите в Гърция след извършените на 8 май избори за президент и парламент, както и за позициите на бъдещите ръководещи новоизбрания президент Гордана Силяновска и евентуалния министър председател Християн Мицкоски. 

В две публицистични публикации на близкия до ръководещата Нова народна власт вестник " Катимерини " се показва, че Атина чака полагането на клетва от новия президент Гордана Силяновска-Давкова, с цел да види по какъв начин ще назова страната, а по-късно и програмните избрания на новото държавно управление. 

„ Ако новите управляващи в Северна Македония се отклонят от съглашението от Преспа, се чака първо дипломатическа реакция, а по-късно може би друга, още повече, че Гърция е в избирателен  период  поради европейските избори, тъй че заради събитията с новите македонски управляващите, гръцкото държавно управление ще бъде подложено на мощен напън ”, написа Фактор.мк.

В първия текст в „ Катимерини ” на отличния ценител на района и гръцко-македонските връзки Ставрос Симас е подложен въпросът дали ВМРО-ДПМНЕ „ мутира в проевропейска политическа организация от дясно-център или ще продължи по пътя на националпопулизма и властническото ръководство на някогашния водач и министър председател Никола Груевски

„ Интересува ни в коя страна ще се закълне Силяновска: в Северна Македония, както е конституционно записано в Преспанския контракт, или в несъществуваща страна " Република Македония ". В момента Гърция и България са в изчаквателна позиция на посланията на новата (политическа) действителност в Скопие, както и на съюзническия фактор - американците и европейците, разяснява " Катимерини ", представен от медиите в Северна Македония.

Нейните (на ВМРО-ДПМНЕ) идейни координати сякаш не са се трансформирали. Защитата на идеологията на " македонизма " към момента е стълбът на съществуването на партията, както и нейната заявена проевропейска, прозападна ориентировка - отсам и околните й връзки с немския ХДС и ЕНП. Що се отнася до българската " вътрешност ", от която се появи през предишния век, връзките освен се разпаднаха, само че с времето станаха враждебни и днешната ВМРО-ДПМНЕ счита " майчината прегръдка " за опасност ".

Как държавното управление на Мицкоски ще упражнява власт в такава среда ще се види от целите, които ще си сложи. Емигрантите (от Северна Македония) оставят страна, затънала в корупция, непотизъм и шуробаджанащина, само че и две междудържавни съглашения - с Гърция и България, които НАТО и Европейски Съюз приветстваха, само че Вътрешна македонска революционна организация, като съпротива отхвърляше, намеквайки преди изборите, че в случай че не може да ги отстрани, ще ги  замрази, написа от своя страна Симас.

Медиите в Северна Македония осведомят и за коментара в " Катимерини " на Василис Недос, в който, оповестяват те, се показва, че до момента в който и Силяновска, и Християн Мицкоски неведнъж са заплашвали, че няма да извършват Преспанското съглашение и че ще откажат да употребяват географския маркер (Северна), в Атина има изчаквателна позиция за всички публични събития, които ще последват.

 „ Този процес на събитията сигурно оправдава съмнението на Атина, което докара до решението да се отсрочи ратификацията от гръцкия парламент на трите меморандума за съдействие (въпроси за европейска интеграция, боен и икономически), планувани в съглашението от Преспа. Ясно е, че Атина не желае възобновление на проблемите на Балканите, които до момента се смятаха за овладени, заради което всяко придвижване в Скопие ще бъде следено доста деликатно “, написа „ Катимерини “

Изданията в страната цитират и изявление на гръцкият министър на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис в изявление за радио Скай: „ Включването на българското малцинство в Конституцията, както и Преспанското съглашение, е причина за напредъка на интеграционните процеси, тъй че в този миг Северна Македония с новото държавно управление и новия президент ще бъде изправена пред значими алтернативи. Вярвам и се надявам, че прилежащата страна ще продължи своя европейски път и няма да имаме възобновление на национализма и проблемите от предишното “, акцентира Герапетрис.

„ Преспанското съглашение още веднъж " преследва " „ Нова народна власт ”, която в публична съпротива го осъди, а като държавно управление безмълвно го одобри и в този момент може да бъде призована да го пази, проучва авторитетната гръцка медия " Новини 24/7 ", написа Независен.мк.

А уеб сайтът Вечер.мк осведоми, че „ гръцката опозиционна партия Сириза е поискала от гръцкото държавно управление да реагира при положение на нарушение на Преспанското съглашение, употребявайки средства като заледяване на европейската вероятност на Северна Македония. 

 В същото време медиите в районен съд Македония не обръщат изключително внимание на изявленията на президента на България Румен Радев и на премиера Димитър Главчев, които оповестиха в обособени позиции, че не одобряват изказвания от Скопие, които опонират на интернационалните контракти.

Скопие има проблеми и със спазването контракта за добросъседство с България от 2017 година. Страната към момента не е присъединила в конституцията си и българите. Условие, което залегна в преговорната рамка на Северна Македония. 

Спечелилата изборите партия ВМРО-ДПМНЕ разви мощна антибългарска акция и незабавно след изборите предходната седмица водачът ѝ Християн Мицкоски влезе в борба със София. 

" Убеден съм, че европейската вероятност на Северна Македония зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна, както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в Република Северна Македония, няма да бъде ревизирана, уточни българският президент Румен Радев.

В този дух беше и изялението на министър председателят Главчев, който уточни, че " европейската вероятност на Република Северна Македония ще зависи напълно от всеобхватното осъществяване от нейна страна на утвърдените от всички договорености от юли 2022 година ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР