Оперативно-стратегическа войскова групировкаХортиця каза пред РБК-Украйна, че решението за назначаване

...
Оперативно-стратегическа войскова групировкаХортиця каза пред РБК-Украйна, че решението за назначаване
Коментари Харесай

Киев смени командващия отбраната на Харков, руските сили напредват към Вовчанск

Оперативно-стратегическа войскова формация " Хортиця " сподели пред РБК-Украйна, че решението за назначение на поста на бригаден военачалник Михайло Драпати е взето на 11 май. Повече детайлности не бяха обявени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Продължават яростните боеве в Харковска област, където съветските войски започнаха нахлуване в ранните часове на 10 май по посока на Липци и Вовчанск - обитаеми места, ситуирани надлежно на към 20 и 50 километра североизточно от Харков, втория по величина град в Украйна.

Руската войска е подобрила тактическите позиции на войските си наоколо до четири обитаеми места в украинската Харковска област - Веселе, Нескучне, Вовчанск и Липци, съобщи през днешния ден съветското министерство на защитата, представено от Ройтерс.

Според Русия силите ѝ към този момент са п ревзели минимум девет села в Харковска област и по този метод са открили нов североизточен фронт във войната . Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да удостовери информацията за ситуацията на бойното поле посредством самостоятелни източници.

Групировката на войските " Север " усъвършенства ситуацията и нанесе провалянето на ВСУ в регионите Волчанска, Нескучного, Липцов и Веселого Харьковской области, оповестиха още от съветското Министерство на защитата.

Русия съобщи, че нейните сили на навлезли в град Волчанск , който се намира покрай втория по величина град в Украйна - Харков, само че Украйна отхвърли и съобщи, че в региона се воят яростни боеве.

Според канала в " Телеграм " " ДийпСтейт ", който е непосредствен до украинската войска, руснаците са съумели да окупират общо към 100 кв. км в пограничните региони в посока Липци и Вовчанск.

Руската войска " продължава да напредва към село Липци /.../ Вражеската пехота се пробва да напредне, само че е под непрекъснат обстрел, изключително от взривни дронове, от страна на украинските сили ", показва " ДийпСтейт " в утринния си отчет.

" Врагът продължава да напредва към град Вовчанск, като се укрепва в покрайнините, с цел да проникне по-навътре в града ", който " е подложен на мощен обстрел и е в ход евакуация на цивилното население ", добави каналът.

" Повече от 30 обитаеми места в Харковска област са изумени от противников артилерийски и минометен огън ", заяви регионалния шеф Олег Синегубов в обществените мрежи и добави, че от началото на боевете от тези региони са евакуирани общо 5762 поданици.

Във Вовчанск през вчерашния ден " няколко къщи бяха развалени вследствие на поредност от масирани бомбардировки ", а седем души бяха ранени, съобщи Синегубов.

По думите му там към момента живеят по-малко от 300 души, до момента в който преди войната жителите на града са били 2500.

" В момента врагът реализира тактически триумфи ", призна по-рано през днешния ден украинският общоприет щаб в изказване, оповестено във " Facebook ".

Според Киев Москва е мобилизирала " до пет батальона ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР