През 1974 година петима китайски селяни попадат на невероятна находка,

...
През 1974 година петима китайски селяни попадат на невероятна находка,
Коментари Харесай

Бойците в теракотената армия в Китай са истински хора?

През 1974 година петима китайски селяни попадат на невероятна находка, до момента в който копаят бунар на рид в планината Лишан. Те откриват заровени в земята към осем хиляди бойци, направени от теракота в естествени размери.

Тъй като град Сиан, до който е направено откритието, е столица на 11 китайски династии на античните императори, селяните се обаждат на археолозите.

След огромни археологически действия на бял свят излиза цялата внушителна находка. Тя се състои от 8215 човешки фигури на войници-пешаци в цялостно бойно снаряжение, 130 на брой са бойните колесници, откритите коне от теракота са 520 и 150 са бойците от кавалерията. Те са наречени Теракотена войска и са една от огромните китайски забележителности.

Теракотената войска - детайл от гробницата на първия китайски император Цин Шихуан

Откъде се е взела тази голяма войска и с каква цел е направена? Това са въпроси, които археолозите си задават.

 теракотен боец

Изводите на историците са, че тези фигури са детайл от цялостен траурен комплекс, принадлежащ на император Цин Шихуан, прочут като един от най-успешните владетели на Китай, при който стартира градежа на Великата китайска стена. Той е индивидът, обединил Китай. Управлението му стартира през 210 година до 259 година преди Христа.

Предположенията са, че гробницата на самия император е някъде наоколо. Теракотената войска най-вероятно е основана като асистент на императора в отвъдния живот, където той да построи по-велика империя от тази, която оставя на Земята.

Характеристика на теракотените бойци

Войниците на императора от глина са в натурален растеж. Високи са от 185 до 195 сантиметра и всички гледат на изток, към царствата, които императорът към този момент е победил.

Всяка скулптура е произведение на изкуството, направено с изумителна акуратност и майсторство. Не се повтарят идентични лица. Между воините има китайци, монголи, уйгурски воини, воини от Тибет и други народностни групи. Всяка фигура е с друго облекло, даже с друг размер обувки.

Легендите гласят, че това са същински хора, заровени живи дружно със своя държател. Твърди се, че самичък императорът е показал всички воини, които желае да го последват в задгробния свят.

 теракотени бойци

Различните лица на бойците, точните форми, растеж и мащаб на човешкото тяло са факторите, които навеждат на мисълта, че са заровени живи хора. Това не е невероятно и предвид на обстоятелството, че император Цин е оставил име в историята на недопечен и праволинеен държател, за който ще е естествено най-хубавите му бойци да останат разполагаем вечно.

Как да направени теракотените бойци?

Изработените от теракота бойци са изпечени в големи по размера си пещи при над хиляда градуса температура.

В последните години учените, изследващи теракотените фигури, откриват 32 типа пъстър прашец върху тях. По прашеца се стига до извода, че фигурите са правени на разнообразни места.

По разпостранението на растенията, чийто прашец е открит на фигурите, се открива, че конете от теракота са направени покрай гробницата, от материал, който се намира в покрайнината. Статуите на бойците са правени надалеч от гробницата, а по-късно са пренесени на мястото.

Днес теракотените воини са част от международното културно завещание.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР