Премиерът на Словакия Роберт Фицо показа наградата от 1 млн.

...
Премиерът на Словакия Роберт Фицо показа наградата от 1 млн.
Коментари Харесай

Словашкият премиер показа наградата от 1 милион евро за разкриване на убийството на журналист

Премиерът на Словакия Роберт Фицо сподели премията от 1 млн. евро, обещана за разкриването на убийството на проверяващ публицист, след медийни изявления, свързващи хора в държавното управление с вероятните причинители, предава БНР.

В същото време опозиционни политици желаеха оставката на вътрешния министър и шефа на полицията, като ги упрекнаха, че не са съумели да защитят Ян Куциак след тъжби, че получавал закани.

Куциак (27 г.) и годеницата му Мартина Кушнирова бяха открити мъртви в неделя с огнестрелни рани в дома му във Велка Мача близо до Братислава.

Последният материал на журналиста в Aktuality.sk бил за корупция на високо равнище, обвързвана с италианската мафия. В публикацията си за новинарския уебсайт, притежаван от германско-швейцарските компании „ Аксел Шпрингер " и „ Рингие груп ", той се концентрира върху измами на предприемачи, свързани с държавното управление.

Изданието разгласява незавършен материал на Куциак за възможни политически връзки на италиански предприемачи, за които се счита, че работят за калабрийската мафия Ндрангета. В него се твърди, че двама души от кръга на мъж, пристигнал в Словакия с обвиняване за връзки с мафията в Италия, имали ежедневен достъп до премиера.

Според медии става дума за Мария Трошкова - помощничка на премиера Роберт Фицо и със секретаря на Държавния съвет за сигурност Вилиам Ясан, показва ТАСС.

„ Не свързвате почтени хора с двойно ликвидиране без никакви доказателства. Не пресичайте линията, към този момент не е занимателно ", сподели възмутеният Фицо до купчината с пари за премията, която държавното управление разгласи в понеделник.

В публикацията със заглавие „ Италианската мафия в Словакия. Нейните пипала стигат до политиката " Куциак написа, че свързани с мафията хора са намерили втори дом в Словакия, като са правили бизнес, получавали са дотации, средства от фондове на Европейски Съюз, само че най-много изграждали връзки с авторитетни хора в политиката, даже в държавното управление. Те имали или към момента имат десетки компании, а парцелите им били за десетки милиони евро.

Британско-канадският публицист Том Никълсън, който от години живее и работи в Словакия, съобщи, че Куциак, само че и той самият са работили по изтекли поверителни документи, свързани с въпросните измами.

„ Във всички случаи словашките секрети служби имат имената на гангстерите ", сподели Никълсън. И уточни, че словашката проведена престъпност в никакъв случай не е убивала публицисти, до момента в който италианските мафии не са проявявали такива угризения.

Политическият анализатор Григорий Месезников съобщи пред Агенция Франс Прес, че убийството и вероятните му връзки с политическия хайлайф в страната „ може да провокират политическо земетресение ". Вече има апели за антикорупционни митинги.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР