Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в писмено

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в писмено
Коментари Харесай

Политически трус в Северна Македония заради трагедията

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи в документално послание към обществеността и представителите на медиите, че възприема подадените оставки след нещастието в COVID-центъра в Тетово като висок честен и етичен акт и като проява на почтеност и отговорност, каквато е неизбежна при такива огромни несгоди, заяви на Българска телеграфна агенция организация МИА.

Той показва, че отговорност ще бъде поета и тя ще бъде ясно открита въз основа на безапелационни обстоятелства, а не въз основа на политически разчиствания на сметки и прикани всички да останат фокусирани върху следствието и обстоятелствата, да поддържат мощен националния дух, да бъдат ангажирани, само че и търпеливи, с цел да преминат дружно през тази покруса и да оказват помощ да не се повтори в никакъв случай повече.

" Уважаеми жители, големи са тъгата и скръбта, които претърпяваме тези дни дружно със фамилиите и околните на починалите в нещастието в тетовския COVID-център. Вече трети ден свидетелстваме, че нещастието, която се случи на 30-ата годишнина от Деня на независимостта, издигна на най-високо равнище солидарността у жителите, дейностите на институциите и отговорността на политиците. Получих подадените оставки от министъра на опазването на здравето Филипче, от заместител министър Хасани и от шефовете на тетовската болница Бесими и Етеми и ги разбирам като висок честен и етичен акт и като израз на почтеност и отговорност, която е неизбежна при такива огромни несгоди. Разследващите и правосъдните органи организират извънредно в детайли, професионално и бързо следствие, което би трябвало да откри до подробност аргументите за експлоадирането на смъртоносния пожар. За експертността и достоверността на следствието ще допринесат и специалистите от Германската федерална криминалистика, за което към този момент се правят подготвителни дейности и за което показвам голяма признателност към нашия съдружник в НАТО Германия ", показва Заев в обръщението.

В тези моменти на национална покруса и на цялостна готовност на всички държавни и публични потенциали за цялостно изясняване на случая той показва признателност и към всички фактори, които, както акцентира, в извънредно къс период избавиха човешки животи, осигуриха съществени информации и разбори за следствието, осигуриха висока профилирана задгранична експертиза, демонстрираха голямо възприятие на взаимност и състрадание и демонстрираха най-високо равнище на отговорност.

" Имайки поради, че следствието се води с висока динамичност и че то е обезпечено с най-високо равнище на експертност и професионализъм, ще основавам своята оценка и решение във връзка с подадените оставки извънредно на обстоятелствата, които получавам от следствието, т.е. извънредно в сходство с откритите аргументи за експлоадирането на пожара. Очаквам това да се случи бързо в идния интервал, за което още един път приканвам всички институции за бързо и главно следствие. Отговорност има и ще има, ясно открита въз основа на безапелационни обстоятелства, а не въз основа на политически разчиствания на сметки. Призовавам целия народ, обществеността и представителите на медиите всички да останем фокусирани върху следствието и обстоятелствата, да поддържаме мощен националния дух, да бъдем ангажирани, само че и търпеливи, с цел да преминем дружно през тази покруса и да помогнем да не се повтори в никакъв случай повече ", сподели Заев.

Той разгласи, че идната седмица, в първия миг, когато експертното следствие покаже нов, по-сериозен прогрес, ще заяви позициите на държавното управление, основани на обстоятелствата на следствието, на конференция, на която ще отговори на всички въпроси на медиите. " Междувременно държавното управление, министерствата и всички способени институции остават открити и налични за всички наши въпроси. Тези дни вниманието при обществените връзки е извънредно поради нуждата по никакъв метод да не се въздейства на темпото и качеството на следствието, само че целият развой се води извънредно транспарантно и според най-високите институционални стандарти и протоколи, съобщи министър председателят Заев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР