Премиерът Бойко Борисов ще посрещне Негово Светейшество папа Франциск на

...
Премиерът Бойко Борисов ще посрещне Негово Светейшество папа Франциск на
Коментари Харесай

Борисов се подготвя да посрещне папата

Премиерът Бойко Борисов ще посрещне Негово Светейшество папа Франциск на летище София на 5 май. Светият отец идва у нас на апостолическо пътешестване, което ще продължи до 7 май като ще посети градовете София и Раковски.

Българският министър председател ще приветства с добре пристигнал Негово светейшество, незабавно щом стъпи на наша земя. Двамата ще проведат среща като във фокуса й ще бъдат откритите връзки и разговор сред България и Светия трон и желанието те да продължат да се развиват, с цел да може с общи старания да се способства за построяването на по-хуманен свят, в отбрана на слабите и уязвимите, както и за отстояването на християнските полезности и правила.

Мотото на апостолическото пътешестване на Светия отец е „ Мир на земята “, което е заглавието на енцикликата, написана през 1963 година от папа Йоан XXIII или така наречен български папа – Анджело Ронкали. Това демонстрира желанието на папа Франциск визитата му у нас да бъде под знака на мира, да поздрави и благослови всички българи, да насочи своите послания за мир и благополучие по света от нашите земи.

„ Признателни сме за избора и високата чест апелът „ Мир на земята “ да бъде насочен от България - страна с хилядолетна история и обичаи на спокойно общуване сред разнообразни религии, етноси и нации “, съобщи българският министър председател Бойко Борисов в навечерието на апостолическото пътешестване на папа Франциск.

Главата на Римокатолическата черква идва по покана на държавните управляващи. Такава бе отправена от министър-председателя Бойко Борисов по време на визитата му във Ватикана на 25 май 2018 година Тогава българският министър председател и Светия отец организираха среща на четири очи, след която министър-председателят връчи публична покана на папа Франциск. В нея бе маркирано, че в България от епохи обичайно съжителстват разнообразни култури, цивилизации и вероизповедания.

„ Като страна от Балканите и в това време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на страните и народите от Западните Балкани в Европейската общественост, за кротичък разговор и съгласие сред всички религии и етноси в тази част на Европа “, бе подчертано в поканата на премиера Борисов до папа Франциск. В този дух и по самодейност на българското държавно управление, поклонническата визита на българската делегация при папа Франциск във връзка 24 май през предходната година за първи път бе осъществена взаимно с делегацията на Република Северна Македония.

След София папа Франциск ще посети Скопие. Апостолическото му пътешестване до България и Северна Македония е 29-ото, откогато е определен за глава на Римокатолическата черква.

В София Светия отец идва с папска свита от 35 души, в която са включени най-висшите представители на Светия Престол, както и близо 70 публицисти от международни медии, които обичайно отразяват апостолическите пътувания на папата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР