Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално даде

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално даде
Коментари Харесай

Къде ще бъдат инвестирани парите, които чакаме след одобрението на Плана за възстановяване

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен публично даде зелена светлина на българския План за възобновяване и резистентност. Това значи, че през идващите няколко години страната ни ще получи 6,3 милиарда евро под формата на безплатни средства по линия на Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ).

Очакванията са приемане на първи финансов транш през есента на 2022-а, а последният транш е плануван за декември 2026 година.
Къде ще бъдат вложени тези средства описват от money.bg

Планът на България отделя 59% от общия размер на отпуснатите средства за ограничения в поддръжка на задачите в региона на климата.
" Важно е да имате траектория за понижаване на излъчванията с 40% до 2025 година Това е един от най-амбициозните проекти, които сме получавали що се отнася до европейския Зелен пакт ", разяснява Урсула фон дер Лайен.

" Зелената " част на Плана включва обилни вложения за ускорение на декарбонизацията на енергийния бранш, утрояване на производството на електрическа енергия от възобновими източници до 2026 година, създаване на огромен потенциал за предпазване на електрическа енергия, понижаване на излъчванията на парникови газове от енергийния бранш с 40% до 2025 година и установяване на рамка за последователното унищожаване на въглищата. Планът обгръща също по този начин поддръжка за саниране на сградния фонд за повишение на енергийната успеваемост, както и целенасочени промени за улеснение на такива вложения. Насърчава се и устойчивият превоз.

26% от общия размер на средствата ще бъдат заделени за така наречен дигитален преход. Това значи вложения в цифрова съгласуваност, цифрови умения, цифровизация на обществената администрация и на предприятията, както и цифровизация на транспортния и енергийния бранш.

Водещи планове за вложения и промени

България предложи стратегия на стойност 924 милиона евро за саниране на частни и публични здания за възстановяване на енергийните им характерности. Идеята е посредством нея да се понижи търсенето на първична сила в страната и да се ограничи разхищението на сила.
В поддръжка на цифровия преход 297 милиона евро ще бъдат вложени в цифровизацията на обществената администрация, а 270 милиона евро ще бъдат вложени в широкомащабното разрастване на цифрова инфраструктура, като по този метод ще се усили покритието на мрежите с доста огромен потенциал в цялата страна, в това число в селските и едва обитаемоте региони.

В какво още ще се влага?

260 млн. лева грантове за софтуерна модернизация;
31 млн. лева грантове за ИКТ и киберсигурност;
200 млн. лева грантове на ВЕИ за лично потребление;
180 млн. лева грантове за кръгова икономика;
480 млн. лева за STEM центрове и нововъведения в образованието;
240 млн. лева за мрежа от проучвателен университети;
Според оповестената от Министерския съвет информация въглищните мощности, в това число в Маришкия басейн, няма да се затварят в границите на Плана.

Същевременно е планувано създаване на ~600 МВ (общо 6000 МВч) акумулатори за сигурност на енергийната система. В Плана е заложена и поддръжка за 1.4 Гранични войски мощности от ВЕИ със предпазване на сила, а също и за ВЕИ за жилищни здания за 10 хиляди семейства.

343 млн. лв. са планувани за пилотен план за геотермални мощности, в който се планува построяването на пилотна геотермална централа за топло и електроенергийно произвеждане.
За модернизиране на преносимия състав на ж.п. линиите са заложени 729 млн. лв.. А за дигитализацията на 536 офиса на Българските пощи и даването на сложни услуги като създаване на зарядни станции за електрически автомобили са планувани 101 млн. лв..

За нововъведения в болничната инсталация и за основаването на центрове за мозъчно-съдови болести са планувани 456 млн. лв.. А за незабавна здравна помощ по въздух (закупуване на 6 медицински хеликоптера) и развиване на Националната Система 112, са планувани 146 млн. лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР