От утре, 15 май 2024 г., Министерството на земеделието и

...
От утре, 15 май 2024 г., Министерството на земеделието и
Коментари Харесай

Стартира прием по интервенциите за Натура 2000 и за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения по СПРЗСР

От на следващия ден, 15 май 2024 година, Министерството на земеделието и храните започва банкет на заявки за подкрепяне по интервенциите – " Плащания за аграрни земи в зони от Натура 2000 " и " Плащания за региони, изправени пред естествени или други характерни ограничавания ", включени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони (2023 – 2027 г.). Земеделските стопани ще могат да обрисуват площите си по интервенциите за подкрепяне в Интегрираната система за администриране и надзор (ИСАК), дружно със заявките за подкрепяне за директните заплащания за акция 2024. 
 
По интервенцията " Плащания за аграрни земи в зони от Натура 2000 " стопаните се компенсират за съблюдаване на възбраните и рестриктивните мерки, свързани с осъществяваната земеделска активност на териториите, попадащи в обсега на зоната. Забраните се отнасят за трите типа земеползване: пасища, ливади и мери (постоянно затревени площи), обработваеми земи и трайни насаждения.
 
От акция 2024 година се уголемява обсегът на подпомаганите по интервенцията зони, като са включени още 5 предпазени зони по Натура 2000, с което се дава опция на повече аграрни стопани да аплайват за поддръжка. Подпомагането се прави на хектар земеделска повърхност. Наредбата за допълнение на Наредба № 6 от 2023 година за изискванията и реда за използване на интервенцията " Плащания за аграрни земи в зони от Натура 2000 ”, включена в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на Република България за интервала 2023 – 2027 година, която е обвързвана с използването на интервенцията е обнародвана на 10 май 2024 година в държавен вестник.
 
Плащанията по интервенцията " Плащания за региони, изправени пред естествени или други характерни ограничавания " също са ориентирани за компенсиране на земеделските стопани за осъществяваните от тях действия в региони, изправени пред естествени или други ограничавания.
 
Подпомагането се получава в три посоки. Първото е за стопани в планинските региони (НР1), второто направление включва заплащания за региони, разнообразни от планинските региони, със основни естествени ограничавания (НР2), а по третото се субсидират региони със характерни ограничавания (НР3). Подпомагането още веднъж се прави на хектар земеделска повърхност. 

Условията и редът за използването на двете интервенции е без промени за актуалната акция. С пълния текст на заповедта на министъра на земеделието и храните доктор Георги Тахов може да се запознаете тук.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР