Българската народна банка (БНБ) затяга правилата за отпускането на ипотечни

...
Българската народна банка (БНБ) затяга правилата за отпускането на ипотечни
Коментари Харесай

БНБ затяга правилата за отпускането на ипотечни кредити

Българската национална банка (БНБ) стяга разпоредбите за отпущането на ипотечни заеми.Това излиза наяве от известие на Централната банка след съвещание на Управителния съвет.
 
" Налице е изразен кредитен напредък на първо място при заемите, обезпечени с жилищни парцел ", се споделя в известието. Българска народна банка разпорежда на комерсиалните банки да ползват най-малко шест критерия, когато отпускат и предоговарят ипотечни заеми. Задължителните критерии са: Съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане; Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане; Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане; Съотношение сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане; Съотношение сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане; Максимален период по контракта за заем (матуритет).
 
С решението си УС на Българска народна банка е приела и методика за пресмятане и задължава банките да се регистрират на всеки три месеца, както за всеки провиснал заем поотделно, по този начин и общо за всички заеми.
 
С решението си УС на Българска народна банка е приела и методика за пресмятане и задължава банките да се регистрират на всеки три месеца, както за всеки провиснал заем поотделно, по този начин и общо за всички заеми. Централната банка ще упражнява непоколебим контрол върху спазването на разпоредбите, гласи още решението.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР