Вашингтон и Киев направиха грешки - и Москва се възползваПо

...
Вашингтон и Киев направиха грешки - и Москва се възползваПо
Коментари Харесай

The Washington Post: Защо руските войски внезапно успяха да настъпят към Харков

Вашингтон и Киев направиха неточности - и Москва се възползва
По време на война постоянно би трябвало да очаквате непредвиденото. Украинските сили се приготвят за пролетна или лятна съветска атака, съсредоточена върху региона на Донбас в Източна Украйна, в продължение на триумфа на Русия през февруари при завладяването на град Авдеевка. Тази офанзива към момента може да се случи, само че в това време съветските войски са подхванали ненадейно трансгранично нахлуване в региона на Харков в североизточната част на страната, написа.

Приблизително пет съветски батальона съумяха да напреднат близо пет благи във вътрешността в Украйна единствено за няколко дни, превземайки редица села и изпращайки украинските бранители в това, което може би е най-бързото съветско нахлуване от началото на войната през февруари 2022 година Ген.-лейт. Кирило Буданов, началник на украинското военно разузнаване, разказа обстановката пред New York Times в понеделник като „ на ръба “ и се движи „ към сериозна “.

Ако руснаците продължат да напредват, те още веднъж могат да стигнат в обсега на артилерията на Харков, вторият по величина град в Украйна. Посетих Харков през март и видях разрушенията, нанесени от съветската артилерия през 2022 г.; белезите към момента личат в множеството изоставени многоетажни жилищни здания в покрайнините на града. Би било извънредно, в случай че се повторят тези съветски офанзиви. Най-лошият сюжет би бил рухването на Харков. Това към момента е малко евентуално, само че с цел да избави града, Украйна би трябвало да изтегли войските си от Донбас, което улеснява руснаците да напредват в този район.

Защо руснаците имат този неочакван триумф? Обяснението е композиция от съветска военна мощност и гафове на Украйна и Съединени американски щати.

Руските сили усъвършенстваха своите бойни характерности от първите дни на войната, когато не можеха да създадат нищо вярно. Те се приспособяват към изискванията на бойното поле - да вземем за пример, като употребяват мотоциклети, с цел да напредват бързо към украинските линии, вместо да разчитат на тромави танкове и бронирани транспортни средства, които елементарно могат да бъдат хванати от украински дронове и артилерия. По-важното е, че те употребяват тежки „ плъзгащи се бомби “, с цел да стриват на прахуляк украинските линии, до момента в който личните им системи за електронна война заглушават украински дронове и ракети, написа още изданието.

Междувременно въоръжените сили на Украйна бяха съществено затруднени от дългото закъснение на одобряването на помощта от Съединени американски щати. Украинските войски се оказаха превъзхождани 10 към 1 в артилерийски муниции, а боеприпасите им за противовъздушна защита също са рисково изчерпани.

The Wall Street Journal оповестява, че „ през последните шест месеца Украйна е прихванала към 46% от съветските ракети, в съпоставяне със 73% през предходния шестмесечен интервал. Миналият месец равнището на прихващане падна до 30% от ракетите. “ Неспособността на Украйна да обезпечи съответна противовъздушна защита за войските на фронтовата линия значи, че Русия съумя да употребява въздушна мощност в забележителна степен за първи път.

Американските муниции и оръжия в този момент текат, най-сетне, откакто Конгресът утвърди пакет от помощ от 61 милиарда $, само че ще отнеме месеци, с цел да се снабдят съответно всички украински сили. Това основава прозорец на накърнимост, който руснаците експлоатират.

Руснаците също могат да се възползват от рестриктивните мерки на Съединени американски щати против потреблението на каквото и да е американско оръжие за офанзива на законни военни цели на съветска територия. Институтът за проучване на войната, мозъчен концерн във Вашингтон, упреква неотдавнашния прогрес на Русия „ значително “ в тези ограничавания, които вършат невероятно украинските сили да ударят съветските войски, които се събират, с цел да ги нападат единствено на няколко благи. Англия към този момент отстрани сходно ограничаване за потребление на своите оръжия, само че самоунищожителните ограничавания на Съединени американски щати остават в действие.

Правителството на Украйна, за жалост, също по нехайство даде опция на съветското нахлуване, като беше толкоз постепенно да разшири въоръжените си сили и да построи укрепления. Докато Русия доста усили броя на своите войски в и към Украйна - до близо 500 000 - Украйна към момента има единствено към 200 000 бойци на фронта. Много от неговите елементи, които се бият без спиране повече от две години, са мощно изтощени.

Недостигът на украинска работна ръка е явен от дълго време, само че едвам предишния месец Народното събрание най-сетне одобри нов закон за готовност. Сега Украйна възнамерява да сътвори 10 спомагателни бригади, само че набирането, образованието и въоръжаването ще отнеме месеци — време, което Украйна няма.

Украйна също беше скандално мудна в укрепването на своите граници и фронтови линии. Миналогодишната украинска контраатака спря, тъй като съветските минни полета, окопи и бариери се оказаха непревземаеми. Липсата на съизмерими украински укрепления в този момент разрешава настъплението на Русия. „ Нямаше първа линия на защита “, оплака се украински офицер в региона на Харков пред BBC. „ Руснаците... просто влязоха, без никакви минирани полета. “

През март украинският президент Володимир Зеленски най-сетне разгласи самодейност за създаване на 1200 благи укрепления през три отбранителни линии. Тези линии в този момент се построяват, само че трябваше да бъдат сложени преди доста месеци. Това закъснение отразява неуспеха на Зеленски да направи повече, с цел да активизира украинското общество за войната. Строителството на първокласни жилищни здания продължава в Киев и Западна Украйна, макар че страната води война за оцеляване. Всички налични строителни служащи и цялото им съоръжение от дълго време трябваше да бъдат изпратени да строят укрепления.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР