Предложенията на българската делегация, която представи и защити позицията на

...
Предложенията на българската делегация, която представи и защити позицията на
Коментари Харесай

Разширява се ски инфраструктурата в Национален парк ”Пирин”

Предложенията на българската делегация, която показа и отбрани позицията на страната за запазване на Национален парк ”Пирин ” на съвещание на Комитета за международното естествено завещание към ЮНЕСКО в Бахрейн, получиха цялостен консенсус. Това излиза наяве от публично писмо от прес офиса на вицепремиера Валери Симеонов, който беше отпред на делегацията.
Консенсусът потвърждавал устойчивото ръководство на обекта на международното завещание и вероятността за уравновесено развиване на туризма в националния парк, написа още в писмото.

Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се извършва решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка. Такава оценка не се изисква от законодателството на България и Европейски Съюз. Според пресслужбата на Симеонов такава оценка би блокирала развиването на района за десетилетия напред.

Новото редактирано решение разрешава разширение на ски инфраструктурата в Национален парк " Пирин ". То изисква България да се придържа прецизно към законовите рамки, с цел да не се повреди цената на обекта.

Валери Симеонов поканил представителите на Комитета да посетят Банско и Национален парк " Пирин " откакто отбрани позициите на страната ни в целенасочената политика на българската страна за баланс сред запазване на околната среда и развиването на туризма.

От своя страна обаче от природозащитната коалиция " За да остане природа в България " упорстват, че държавното управление е твърдо решено да сече и застроява Национален парк Пирин. Природозащитниците упрекват българската делегация, която участва на срещата на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, в лобизъм.

Коалицията твърди, че за държавното управление са по-важни частни стопански ползи, в сравнение с опазването на Националния парк. По мнение на природозащитниците държавното управление се е договорило с 11 страни, които вземат участие в комитета, само че са отвън Европейски Съюз, да изискат смяна на проекторешението на комитета за Пирин.

Припомняме, страните, поискали смяна на положителното проекторешение за Пирин, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола.

Подготвеният нов проект за ръководство планува строителство върху 12,5 пъти повече повърхност от националния парк по отношение на регламентираното все още както и сечи на горите върху 60% от територията на парка, показват природозащитници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР