Преди няма и три седмици израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беше

...
Преди няма и три седмици израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беше
Коментари Харесай

На какво ще навреди нападението на Хамас?

Преди няма и три седмици израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беше седнал до президента Джо Байдън и се възхищаваше, че " историческият мир сред Израел и Саудитска Арабия " наподобява на една ръка разстояние - дипломатически прогрес, който съгласно него може да докара до дълготраен мир сред израелците и палестинците.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 157
Байдън беше също толкоз оптимистично надъхан, като сподели на Нетаняху по време на срещата им в Ню Йорк: " Ако вие и аз - преди 10 години - говорехме за нормализиране на връзките със Саудитска Арабия, мисля, че щяхме да се погледнем един различен с чудене " кой какво е пил ". Сега експлоадирането на войната сред Израел и палестинците след опустошителното нахлуване на " Хамас " на територията на Израел заплашва да забави или да провали дългогодишния дипломатически блян на Съединените щати да подобрят връзките сред Израел и арабските му съседи, написа Асошиейтед прес.

Стремежът към нормализиране, който стартира при ръководството на някогашния президент Доналд Тръмп и беше наименуван " Авраамови съглашения ", е амбициозно изпитание за прекрояване на района и усилване на престижа на Израел по исторически метод. Но критиците предизвестяват, че той подминава палестинските претенции за държавност. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че нападенията на " Хамас " може да са били подбудени частично от предпочитание да провалят най-амбициозната част от самодейността: сключването на дипломатически връзки сред противниците Израел и Саудитска Арабия. Двете най-големи сили в Близкия изток имат общ зложелател в лицето на Иран, който е великодушен боен и финансов спонсор на " Хамас ", отбелязва АП.

Подобен пакт сред Йерусалим и Рияд би бил решаващо достижение за наследството на Байдън, Нетаняху и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Той би могъл да проправи пътя към това още арабски и мюсюлмански страни да се откажат от враждебността си против Израел, продължаваща още от основаването му през 1948 година. При ръководството на Тръмп Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко подписаха съглашения за нормализиране на връзките с Израел. Но изненадващата офанзива на " Хамас " - и реакцията на огромна част от арабския свят в отговор на нея - повдигна и нови въпроси за това дали палестинските упоритости за суверенитет могат да бъдат оставени настрани, до момента в който Съединени американски щати се пробват да оказват помощ на Израел да напредне в подобряването на връзките с останалите си съседи в Близкия изток. След като Нетаняху даде обещание да трансформира в руини всички скривалища на " Хамас " в Газа, в този момент районът се готви за още повече гибел и опустошения и за огромна военна интервенция на Израел, написа Българска телеграфна агенция.

През септември, по време на срещата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли палестинският въпрос да има централна роля в дипломатическите начинания, в които страната му взе участие. Той приветства нормализирането на връзките на Израел с Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан, в резултат на Авраамовите съглашения от 2020 година, като " зората на нова епоха ".  Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, който желае да натрупа точки на дипломатическия фронт преди президентските избори през 2024 година, изключително в случай че се изправи против предшественика си Доналд Тръмп, под чиято закрила бяха подписани споразуменията, упорства за това доближаване от месеци, показва Франс прес.

Фактическият водач на Саудитска Арабия, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, също неотдавна регистрира прогрес в доближаването с Израел, само че изиска да се работи по палестинския въпрос, считан за приоритет от татко му, крал Салман. Първата реакция на Рияд във връзка насилието в събота беше по-обичайна, като той предизвести за съществуването на " взривоопасна обстановка вследствие на продължаващата (израелска) окупация и лишаването на палестинския народ от законни права ".

Подкрепяната от Иран формация " Хамас " може да е работила " от боязън, че палестинската идея ще бъде в допълнение маргинализирана ", в случай че Саудитска Арабия признае Израел, споделя Йост Хилтерман, началник на отдела за Близкия изток в Международната спешна група. Военната реакция на Израел обаче, която се чака да бъде масирана, ще принуди арабските страни да възприемат по-твърда линия по отношение на него, изключително като се има поради, че публичното мнение е доста сензитивно към палестинската идея, отбелязва Агенция Франс Прес.

Израелската войска ще употребява " цялата си мощност ", с цел да унищожи " Хамас ", съобщи Нетаняху в събота вечерта, описвайки Газа като " град на злото ".

" Бихме могли да предвидим сюжет, при който връзките с Емирствата се охлаждат, и евентуално най-малко закъснение на всевъзможен тип вероятно съглашение сред Израел и Саудитска Арабия ", сподели Хилтерман. Според авторитетния сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм тези набези наподобява са били " предопределени да блокират " доближаването сред Саудитска Арабия и Израел, тъй като " спокойно съглашение сред тези две страни би било призрачен сън за Иран и " Хамас ".
Анализ на " Асошиейтед прес "
 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР