Преди 2-3 десетилетия политическата ни върхушка и журналистика се просвещаваха

...
Преди 2-3 десетилетия политическата ни върхушка и журналистика се просвещаваха
Коментари Харесай

За кого ли важи наднационалното право на «диктора»?

Преди 2-3 десетилетия политическата ни върхушка и публицистика се просвещаваха в разликите сред ЕО/ЕС и Съвета на Европа (СЕ), и органите им Съд на Европейския съюз и правораздавателната институция на съдебна експертиза Европейския съд по правата на индивида.

От седмица като настояща тематика на просвещение породи МНС (Международният углавен съд). Съдът , който на 17 март т.г. е издал заповед за задържането на Владимир Путин и детския омбудсман Мария Львова-Белова „ по съмнение за нелегално депортиране на деца и нелегално прекачване на хора от територията на Украйна в Руската федерация ”, е самостоятелна интернационална организация . Създадена е през 2002 година на съображение Римския статут, признат през 1998 година на дипломатическата конференция на пълномощни представители на Организация на обединените нации. МНС е непрекъснат правосъден орган. Занимава се с геноцид, престъпления против човечеството, военни престъпления и закононарушения на „ експанзия ”. Този съд не е Международният съд (МС) на Организация на обединените нации , също със седалище в Хага, основан през 1945 година като част от Устава на Обединените народи и орган на Организация на обединените нации. Министерски съвет на Организация на обединените нации е основан за да позволява разногласия, показани пред него от разнообразни страни. И да дава тълкувания по правни въпроси, поставяни пред него от Общото събрание и Съвета за сигурност (СС) на Организация на обединените нации, както и от други упълномощени организации. Oтношенията на МНС с ООН се контролират посредством контракт за съдействие. Към 20 март 2023 година МНС има 123 страни членки (ДЧ) от 156-те заинтригувани кандидатки през 1998 година Той може да упражнява своето право, в случай че обвиненият е жител на ДЧ; в случай че закононарушението е осъществено на територията на ДЧ, или в случай че казусът се предава посредством Секретен сътрудник на Организация на обединените нации. България подписва Римския статут на 11 февруари 1999 година и подава инструмента си за ратификацията му на 11 април 2002 година В МНС членуваме дружно с 41 други европейски страни, 19 от Азиатско-тихоокеанския район (от тях 8 са азиатско-континентални), 29 от Америка и Карибите, 33 от Африка.

МНС няма пълномощия по никакъв метод и форма над страните, които не са го утвърдили като Канада, Индия, Турция, Украйна, Израел, Ирак, Либия, Катар, Йемен, като измежду тях се открояват великите сили Съединени американски щати, Китай и Русия, три от 5-те непрекъснати членки на Секретен сътрудник. Обединеното кралство и Франция са утвърдили договорите си за участие в МНС евентуално заради общо решение на ДЧ на Европейски Съюз.

Сред нератифициралите участието в МНС имат място страни, чиито военнослужащи по-често обитават и/ли „ извършват задачи ” на непознати територии (със и без кавички) под или без егидата на Организация на обединените нации.

КНР се опълчва на съда с причините, че участието е срещу суверенитета на националните страни и по този начин се подценяват националните правосъдни системи. Русия, Израел и други страни подхождат с сходна обосновка. Уникално спорен и високомерен обаче е методът на Вашингтон. Съединени американски щати подписват контракта на Римската спогодба, само че не го ратифицират. По-късно, през 2002 година, се отдръпват изцяло от подписания контракт, и декларират че не възнамеряват да го ратифицират. И че нямат никакви отговорности или връзки към него. Критикуват съда за обилни промени в подписания текст спрямо авансово контрактувания - „ без развой или съобщение, непосредствено след неговото сключване ”. Даже Конгресът приема закон , съгласно който интернационалният съд и други сходни правосъдни инстанции не се признават за меродавни в Съединени американски щати (Вж. https://www.congress.gov/107/bills/s1610/BILLS-107s1610is. pdf Закон за отбрана на държавни лица от интернационален съд). Законът дава на президента правото да употребява всички вероятни средства, включително и военна инвазия по персонална преценка, за връщане на арестувани от съда държавни лица. Поради „ тази му изключителност по отношение на интернационалното право ”, неофициално законът е прочут като „ Закон за инвазия по отношение на Хага “ (на английски: TheHagueinvasionAct).

Въпросният закон закриля и освобождава от избран тип отговорност освен военнослужащи от Съединени американски щати, само че и всички лица, които имат някаква държавна служба в Щатите, или директно или индиректно работят с страната. Той важи освен за жители на Съединени американски щати, само че и за персони на държавна и сходна работа от други техни съдружници. Напр. служители в НАТО, Япония, Южна Корея, Австралия...

С философията на изключителност на последвалия „ закон Магнитски ”.

Иначе в МНС наподобява, че не са се преработили. Председател на съда от март 2021 година е полски правист, а в съда се прехранват на щат към 900 души. Към края на януари 2023 година вследствие на „ усилната активност ” на МНС са осъществени „ цели ” 17 следствия, от които по едно в Украйна и Грузия, 10 в Африка, останалите също в така наречен преди „ трети свят ”. Пак за там са осъществени 2 предварителни експертизи, издадени 38 заповеди за задържане (21 изпълнени, 6 са оттеглени след гибелта на заподозрените);заведени са 31 дела; връчени 9 призовки (всичките 9 призовани се явяват непринудено пред съда, никой от тях не е в ареста); 7 лица са в ареста (от ЦАР, от Мали, от Уганда и от Дарфур/Судан). На независимост са 14 обвинени.

По прилика можем да си разбираем за какво Международният углавен съд на времето не

предприе наказателно гонене към президентите на Съединени американски щати - Дж.Буш младши (за Ирак), Бил Клинтън и други държавни глави (за войната в Сърбия), Обама (Либия, Афганистан), към обкръженията им. Даже преди 4-5 години Съединени американски щати заплаши да арестува и глоби съдиите, в случай че нейни жители бъдат приети за отговорни за военни закононарушения в Афганистан. Тогавашният консултант по националната сигурност Джон Болтън заявява: „ Ако съдът преследва нас, Израел, или други съдружници на Съединени американски щати, ние няма да седим със скръстени ръце “.  Също заплаши, че биха глобили всички компании и страни, които подкрепят МНС в издирването на жители на Съединени американски щати.

В практиката на съда се срещат любопитни, даже занимателни проблеми. Судан бе подписал Конвенцията за присъединение към МНС през 2000 година През юли 2008 година нейният президент е упрекнат в закононарушение против човечеството и във военни закононарушения. През август с.г. Судан не ратифицира контракта и изрази своето отдръпване от МНС.Съдът бе подложен на критика от Република Южна Африка, за това че „ бива употребен за промяна на държавни управления “. През 2016 година държавното управление на РЮА подава молба за отдръпване, която по-късно отдръпва след вътрешна правосъдна борба, оспорваща решението на страната.  МНС е подложен на критика и от други африкански страни за това, че се гледат най-вече техните закононарушения, а на други страни не. По-късно някои от тях, като Бурунди, се отдръпват от участие, до момента в който други анулират своето решение „ за ”.

Всъщност и „ крушката Путин-Белова ” си има опашка. На 1-2 март м.г. прокуратурата на МНС е сезирана от 39 ДЧ по Римския статут, в това число България, относно ситуацията в Украйна. Главният прокурор на съда Карим Хан стартира следствие от 21 ноември 2013 година нататък, „ като включва в обсега всички минали и сегашни изказвания за военни закононарушения, закононарушения против човечеството или геноцид, осъществени на територията на Украйна от всяко лице “. На 22 февруари 2023 година Карим Хан подава молби до прелиминарен състав II на МНС за заповеди за арест в горния подтекст. На 17 март с.г. правосъдният състав издава заповеди за задържането.

Руският следствен комитет „ отвърна ”: разгласи образуването на наказателно дело против прокурора и съдиите от МНС в Хага .

***Външнополитически алтруизъм на империите и методът им към интернационалното право в никакъв случай не е будил доверие измежду външнополитическата интелигенция.

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР