Предаванията по китайската държавна телевизия често показват как президентът Си

...
Предаванията по китайската държавна телевизия често показват как президентът Си
Коментари Харесай

Протестите на бивши военни в Китай - предизвикателство за Си Дзинпин

Предаванията по китайската държавна телевизия постоянно демонстрират по какъв начин президентът Си Дзинпин, облечен във военна униформа, инспектира бойци, хвали тяхната работа и приветства Народноосвободителната войска като ключ към възходящата международна мощност на страната.

Националистическата реторика обаче се коства куха на доста пенсионирани бойци, които се усещат изоставени и излизат на тълпи по улиците да се оплакват от това, че би трябвало да претърпяват с нищожни пенсии и малко поддръжка. Вълненията съставляват внимателно политическо предизвикателство за Си, който трансформира близостта си с военните в един от стълбовете на своя имидж на човек от народа.

" От една страна, слушането на пропагандата по какъв начин Китай в този момент е богата, могъща страна, която почита своята войска, а от друга - чувството, че се постанова да се борят за трохи, може единствено да раздразни някогашните военни ", декларира Нийл Даймънт, професор от университета Дикинсън и специалист по въпросите на китайските ветерани.

Подобни недоволства се демонстрираха предходната седмица, когато повече от хиляда пенсионирани бойци, сред които локални и доста други, пристигнали от цялата страна, се разположиха пред постройките на локалните управляващи в град Чжънцзян, в източната китайска провинция Цзянсу. В продължение на четири дни те бяха заели публичен площад и улица, пеейки и скандирайки, до момента в който упорстваха за отговор на въпроса за хипотетичен побой над техен сътрудник деец от наети от държавното управление бандити, откакто той помолил за помощи в по-голям размер.

Полицията разчисти площада в неделя рано сутринта с релативно малко принуждение. Сцените на строената военизирана полиция и бронирани коли по улиците на Чжънцзян обаче в допълнение утежниха обтегнатите връзки сред държавното управление и недоволните някогашни военни.

" Това, което направи полицията в Чжънцзян тази седмица, насилственото пречистване на площада, е нелегално ", сподели 63-годишният някогашен артилерист Ли Сяо, който е минал с кола повече от 200 километра (120 мили) до Чжънцзян в петък. Той показа, че е желал да изрази поддръжката си за протестиращите в профил. " Историята ще отсъди. "

Въпреки че някогашните военни от десетилетия молят за по-високи пенсии, работа и здравна грижа при напускането си на Народната освободителна войска, недоволството набъбна през последните месеци. Част от казуса е това, че на локалните управляващи им е подредено от държавното управление в Пекин да дават по-големи компенсации и работа за някогашните бойци, само че не получават в допълнение финансиране, разкрива Даймънт.

През март Си подреди основаването на министерство по въпросите на ветераните, което да обърне внимание на дълготрайните недоволства, само че пенсионираните военни бяха разочаровани от неналичието на смяна всъщност. " Бяхме радостни, когато бе основано министерството, това бе единственото ни предпочитание през целия ни живот ", сподели Ли. " Заради леността им и некомпетентността им обаче те не сътвориха нито един забележителен закон или политика за нас. "

Разказът на Ли съответствува с данните, събрани от деец деятел от провинция Хубей, Централен Китай, и от основан в чужбина деятел, родом от югозападната провинция Съчуан, които и двамата поддържат връзка с протестиращите. Двамата приказваха при изискване да останат анонимни, страхувайки се от репресивни ограничения от страна на управляващите.

Те обявиха, че митингът в Чжънцзян се е разпръснал, откакто полицията навлязла на градския площад на зазоряване в неделя, задържала протестиращи и ги затворила в празни учебни здания, до момента в който управляващите от родните им места дойдат да ги отведат.

Във вторник локални предприемачи от Чжънзцян, с които е говорено по телефона, са споделили, че по централните улици на града към този момент е умерено.

Пенсионирани бойци от цялата страна са се събирали минимум два пъти през последните месеци на сходни митинги, един път в Централен Китай този месец и преди няколко седмици в южната провинция Гуандун след известия на деятели, че ветерани са били измъчвани от наети от държавното управление бандити. Властите най-вероятно са били обезпокоени, когато стотици ветерани се появиха в Пекин през 2016 година за седяща стачка пред генералния щаб на Народноосвободителната войска.

Предизвикателството пред опциите на Пекин да се оправи с това неодобрение евентуално ще продължи, откакто Китай разгласи през 2015 година, че ще понижи броя на въоръжените сили с 300 000 души и заявките от предходната година, че ще понижи в допълнение числеността на сухопътните си войски, до момента в който влага във опцията си да ускорява своята мощност отвън страната.

Гневните ветерани, част от почти 57-милионния някогашен боен личен състав в Китай, основават необикновена алтернатива за обществената непоклатимост в страната. Ветераните нормално са мощни патриоти и носят червени флагове и банери по време на демонстрации. Те изпитват преданост към комунистическата партия и удивление към Си, а яростта си насочват към корумпираните локални служители.

Китайските ръководители обаче са бдителни, що се отнася до всеобщи публични придвижвания, и реагираха бързо, с цел да смажат безредиците, което в допълнение разпали напрежението измежду ветераните, които се усещат предадени. Обсъждането на митинга бе строго следено и в интернет тази седмица.

Юе Ган, пенсиониран полковник от Народноосвободителната войска и боен анализатор, съобщи, че доста по-възрастни някогашни военни имат надълбоко заложен инстинкт да се активизират бързо, когато имат чувството, че някой от техните е измъчван. " Ветераните таят доста вяра, само че в действителност фантазиите им биват попарени ".

Протестиращите ветерани основават неуместен контрастност на показания от Си облик на Китай като засилващо се течение, което ще понесе всички лодки.

" Днес сме по-близо от когато и да било до задачата за огромното обновяване на китайската нация и в този момент имаме потребност да изградим мощна национална войска повече от когато и да било в историята ", съобщи Си през август.

За ветерани като Ли, които единствено преди две десетилетия са вярвали, че държавното управление ще се грижи за тях, до момента в който умрат, актуален Китай може да се окаже самотно място.

" Мислех си, че откакто страната стане мощна и процъфтяваща, хората ще живеят и работят в мир. Това обаче не се случи ", сподели той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР