Бюлетини от машинно гласуване без реално отбелязан вот са отразени

...
Бюлетини от машинно гласуване без реално отбелязан вот са отразени
Коментари Харесай

Проблеми с машините за вота потулиха реални гласове

Бюлетини от машинно гласоподаване без действително маркиран избор са отразени в протокол, като действителни гласове. Това демонстрира видеонаблюдението в столична секция, споделя Българска национална телевизия. На записа комисията разисква, че би трябвало да настройки проблематичните бюлетини, с цел да излезнат сметките и да съобщи книжата в районната изборна комисия. Така 25 недействителни, съгласно комисията, бюлетини внезапно се оказват действителни гласове в графата " не поддържам никого ".

Ралица Цанева подава сигнал до медията, че гласувала с машина, която преди този момент била прегледана от механик. Вместо бюлетини обаче, устройството разпечатало листчета с номерата на секцията и машината:

" Попитах комисията по какъв метод те ще схванат какъв е гласът ми и по какъв начин ще бъде преброен в края на деня. Те ме увериха да не се тормозя, че не съм първата, на която ѝ се случва в секцията. Попитах ги дали имам годна бюлетина? Те споделиха да, да - няма проблем, единствено да ги оставя бележките в двете урни. "

От записа излиза наяве, че машинните бюлетини за представители в Европарламента са 134. На 109 от тях има маркиран избор - 2 са в графата " не поддържам никого ".

Комисията разисква, че 25 машинни бюлетини са невалидни, само че няма по какъв начин да бъдат разказани в протоколите, тъй като невалидни машинни бюлетини, съгласно разпоредбите на ЦИК - няма.

Колко от машинните бюлетини без действително маркиран избор за български депутати са се оказали в графата " не поддържам никого " от записа не излиза наяве. Според протокола, са 34 от 137 открити в урната за машинно гласоподаване. От ЦИК към момента не са дали отговор на запитването ни по случая. Но от публичния съвет считат, че има нарушени права на гласоподаватели.

Цветелина Пенева - ръководител на Оценка за съвместимост към ЦИК: " При всички положения е нарушаване, тъй като неговата воля не е регистрирана с тези погрешно регистрирани бюлетини от машинно гласоподаване. "
В секцията в София, в която Цветелина Пенкова е била наблюдаващ, също имало ексцентрична бюлетина от машинно гласоподаване:

" СИК се затрудни и най-после реши, с цел да излязат контролите в протокола, да понижи броя в дали своят вот в съответния тип гласоподаване - машинно. И по този метод се оказахме с гласоподавател, който е дал своя вот, само че гласът му не е регистриран изобщо. Ситуация, която е неприемлива. "
В паметта на машините е отразено за кого са дали своят вот хората с отчасти отпечатани бюлетини, само че в тази ситуация информацията може да послужи единствено за следващи инспекции. А за какво на вота предходната неделя близо 150 машини се оказаха отвън строя ЦИК занапред ще обяснява.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР