Археолози откриха древен мистичен кръг на хълм на гръцкия остров

...
Археолози откриха древен мистичен кръг на хълм на гръцкия остров
Коментари Харесай

Откриха мистичен кръг на хълм на Крит СНИМКИ

Археолози откриха античен тайнствен кръг на рид на гръцкия остров Крит. Монументът е построен от камъни и се допуска, че е на 4000 години, оповестява Си Ен Ен.

Той с изключение на, че озадачава археолозите, може да попречи и за построяването на огромен план за летище на гръцкия туристически остров.

Гръцкото министерство на културата съобщи във вторник, че структурата е " неповторима и извънредно забавна находка " от минойската цивилизация на Крит, която е известна със своите луксозни дворци, охолно изкуство и загадъчна писмена система.

Руините на лабиринтната постройка с повърхност от 1800 квадратни метра излизат нескрито по време на скорошни разкопки. Погледнати от горната страна, те наподобяват голямо автомобилно колело.

Преда останките да бъдат открити, мястото е било предопределено за радарна станция, която да обслужва ново летище, което към момента е в развой на създаване край град Кастели.

Аерогарата е планувана да бъде отворена през 2027 година и се чака тя да размени второто по величина летище в гръцкия регион Ираклион и да обслужва до 18 милиона пасажери годишно.



Експертите към момента не са разгадали защо е служила структурата на хълма. По-рано не са откривани и сходни обекти, с които да я сравнят.

Предполага се, че мястото може да е било употребявано за ритуали или да е имало религиозни функционалности.

Вътрешната конструкция, която е обградена от осем стъпаловидни каменни стени с височина до 1,7 метра, е била разграничена на по-малки, свързващи се пространства и може да е имала плитък островръх покрив.

Според изказването на министерството на културата не наподобява мястото да е било жилище. А измежду находките е открито огромно количество скотски кости.

„ Възможно е от време на време да е било употребявано за ритуални церемонии с консумация на храна и вино “, се споделя в изказването.

„ Размерът, архитектурното оформление и детайлната структура изискват забележителна работна ръка, експертност и постоянна централна администрация “.

Според министерството останките сигурно са били някакъв тип социална постройка, която се е откроявала в целия регион.

Министърът на културата Лина Мендони, която е археолог, даде обещание находката да бъде непокътната. Тя уточни, че за плануванаъа радарна станция ще се търси друго място.

„ Всички разбираме цената и значимостта на културното завещание, както и капацитета за напредък, обвързван с плана за ново летище. Възможно е да продължим с летището, като в същото време предоставим на монумента отбраната, която заслужава “, разяснява Медони.

Според Министерството на културата постройката е била употребена сред 2000 и 1700 година преди Новата епоха и е учредена по времето, когато са били издигнати първите дворци на Крит - в това число в Кносос и Фестос.

А някои от характерностите ѝ са сравними с ранните минойски гробници кошери, които имат стъпаловидни конусовидни покриви, както и гробни могили, открити в други елементи на Гърция.

Богатото културно завещание на Гърция постоянно води до спорове на ползи по време на строителни планове.

В края на предишния век цяло хълмисто укрепено населено място от третото хилядолетие преди Новата епоха е унищожено по време на строителни работи за интернационалното летище в Атина.

Най-малко още 35 археологически обекта са открити по време на работата по новото летище край Кастели и неговите пътни връзки.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР