Празничният декември вече чука на вратата ни, а всеки знае,

...
Празничният декември вече чука на вратата ни, а всеки знае,
Коментари Харесай

Как да прекараме празниците здравословно



Празничният декември към този момент чука на вратата ни, а всеки знае, че през неговите 31 дни, е съвсем невероятно да не качи някой и различен непотребен кг.

Хранете се мъдро. Така освен няма да напълнеете, само че и ще накарате организма си да се усеща по-добре, тъй като ще получава задоволително фибри и протеини и няма да усеща дискомфорта на преялия корем. Само с няколко дребни трика може да сте сигурни, че няма да се наложи да оставите обичаните си облекла в дрешника, тъй като към този момент не ви стават.

1. Избягвайте междинните хранения

Макар доста хора да настояват, че би трябвало да хапвате постоянно, само че по малко, това е съвсем невероятно по празници.

Когато сте поканени на посетители или вие организирате празненство, постоянно ядете повече от нужното, като десертът е наложителен. Затова непотребните междинни хранения не са целесъобразни.

Сутрин закусвайте с нещо хранително. Ябълката може и да е потребна, само че едва ли ще ви засити за 4-5 часа. До обяд се постарайте да не ядете нищо друго. Тогава си изберете храна, която съдържа огромно количество вода. Идеален образец е зелената салата с малко прошуто и авокадо. Така вечер без скрупули ще си позолите да се отпуснете на някой ваучър, без да гледате със злоба тези, които си хапват.

2. Разделете храните на потребни и нездравословни

По време на празници доста хора си споделят, че от на следващия ден ще спрат да преяждат и ще внимават какво поставят в устата си. Винаги от на следващия ден стартират да упражняват. Това обаче е един циничен кръг. Затова си направете лист на “позволени” и “непозволени” храни още през днешния ден. Не е нужно да се ограничавате обаче от всичко във втория лист. Напротив, против всяка храна запишете какъв брой може да хапвате, без да се чувствате гузни. Например: шоколад - 3 парчета; саралия - 2 части, чийзкейк - 1/2 парче, и така нататък Разбира се, може да хапвате единствено по една “непозволена” храна на всеки 24 часа. Накрая си вземете календар. Всеки ден, в който не нарушавате описите си, оцветете в обичания си цвят или маркирайте с усмихнато лице. Важно е да сте наясно, че може да се поддадете на изкушението 3-4 пъти. Много хора по-късно се отхвърлят да следват какъвто и да било режим с оправданието, че не им доближава воля, само че това е неуместно решение. Просто направете по-здравословен избор идващия път, когато се храните.

3. Пийте чай от мента заран и вечер

Зимата чаят е наложителен. Той успокоява признаците на грип и простуда, а и кой не обича да седне пред запалената камина или печка с чаша благоуханен чай? Изберете този от мента, тъй като той ще потисне апетита ви. Освен товас естествения му сладостен аромат може почтено да заместите десерта вечер изключително в случай че го подсладите с малко мед. По този метод улеснявате придържането си към здравословното хранене. Чаят от мента може също по този начин да форсира метаболизма ви, в случай че заран го пиете, разбъркан със зелен чай.

4 . Замразете остатъците

Ако организирате празненство, колкото и посетители да поканите, постоянно ще има останки от храна, които ще ви изкушават на идващия ден. Затова, откакто хората се разотидат, замразете останалите артикули, а не ги складирайте в хладилника или в кухненския долап. Така на сутринта няма да се замислите да ги размразявате неоснователно. А в случай че го извършите, надали ще извадите всички останки, а единствено дребна част от тях. По този метод няма да прекалявате с яденето.

5. Тренирайте 15 минути всяка заран

Едва ли нещо ви пречи всяка заран да отделяте 15 мин за подготовка. Така ще тонизирате тялото си и ще се заредите с енргия за идния ден. През зимата свалянето на килограми е доста по-трудно, в сравнение с през лятото. Затова 1-часовите тренировки няма да са ви от огромна изгода. Запазете силите си за пролетта. През студените месеци малко извършения заран са ви изцяло задоволителни, стига да ги изпълнявате както би трябвало. Бъдете съсредоточени в придвижванията си. Една от най-ефективните тренировки е 7-8 мин скачане на въже, което да загрее тялото ви, съчетано с йога извършения, които да подобрят гъвкавостта ви.

6. Качвайте се на кантара 2 пъти седмично

Когато не желаете да напълнеете, е значимо да поддържате тялото си освен физически, само че и душевен. Постарайте се да свикнете с мисълта, че да се храните здравословно, е нещо хубаво. Не го приемайте като недояждане, тъй като не е такова. Напротив, вярното хранене ще се отрази позитивно на организма ви и ще ви накара да се чувствате задоволени, като се качите на кантара. По този метод ще бъдете подтиквани, с цел да не се отказвате. Следете килограмите си два пъти в седмицата - вторник и събота. Записвайте резултатите си календар. Всеки път щом не сте качили непотребен кг, се наградете.

7. Яжте с другари у дома или на открито

Колкото и да не ви се има вяра, човек се храни друго, когато е самичък и когато е измежду хора.

Колкото и да не ви се има вяра, човек се храни друго, когато е самичък и когато е измежду хора. Около познати и другари всеки се стреми да се придържа към общоприетите правила. Когато сте сами, постоянно можете да си кажете: “Е, никой няма да разбере, че съм изял/а цялата кутия бонбони”. Сред хора обаче това няма да остане неусетно. Научно потвърдено е, че човек преяжда по-рядко, когато яде с познати. А и всеки волно или несъзнателно се съпоставя с близките, тъй че в колкото по-добра форма са хората към вас, толкоз и вие ще бъдете стимулирани да ги догоните.

8. Намерете си човек, който да ви поддържа

Празничната софра постоянно е отрупана с вкусни изкушения. За да поддържате волята и режима си, потърсете човек в обкръжението си, който също тренира и яде здравословно. Това може да е добър ваш другар или половинката ви. По този метод няма да пропускате утринната си подготовка и няма да се изкушите да купите шоколадовата торта на витрината в магазина. Няколко подкрепящи думи от обичан човек в действителност вършат чудеса.

9. Не прекалявайте с алкохола

Алкохолът не е пръв другар на тънката талия. Независимо дали става въпрос за рожден или имен ден, Коледа или Нова година, празникът не е празник, в случай че не си кажете най-малко едно наздраве. Но алкохолът не е пръв другар на тънката талия. Човешкото тяло гори калории, до момента в който диша, седи, беседва и така нататък Когато обаче в организма има алкохол, за него е доста по-трудно да изгори тези калории. Не забрявайте, че в случай че прекалите с наздравиците, този резултат може да продължи и на идната заран.

10. Набавете си задоволително сън

Липсата на задоволително сън елементарно може да докара до увеличение на тежестта. Липсата на задоволително сън е нещо обикновено по време на празници. Тя обаче елементарно може да докара до увеличение на тежестта. Това е по този начин, тъй като тези, които не спят задоволително, са склонни да бъдат по-гладни, по тази причина и употребяват повече калории. Не на последно място недоспиването води след себе си закъснение на метаболизма. Часовете сън, които човек би трябвало да си набира, варират. На някои им стигат 4-5, само че други се нуждаят от 8-9. Много зависи от възрастта и интензивността ви денем.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР