Правят домашен орехов ликьорКомбинацията е много вкусна, гарантират земеделците семейство

...
Правят домашен орехов ликьорКомбинацията е много вкусна, гарантират земеделците семейство
Коментари Харесай

Мед с лешници препоръчват фермери

Правят домакински орехов ликьор


Комбинацията е доста вкусна, подсигуряват земеделците семейство Газянови и пчеларят Теодор Пушкаров

 0902-2  0902-3
Вкусна композиция от мед с орехи и лешници пробваха посетителите на фермерския фестивал „От нашата плантация – с обич за вас!“ в София тази седмица. Орехите са на земеделските производители семейство Газянови, а медът – на пчеларя Теодор Пушкаров от село Меляне.

Пламен Газянов показа собствен щанд с вкусни сурови орехи и лешници. Пред „Труд“ фермерът описа, че към този момент девет години отглежда ядките в град Славяново, община Плевен. Преди това известно време е работил в областта на търговията. Днес Пламен и фамилията му отглеждат орехите на терени с надморска височина до 2 000 метра, в почва чернозем. „Орехът не е придирчив към почва, а към висока влага, не може да се отглежда наоколо до реки и водни басейни“, изяснява той.

Отглежда се както всички овощни типове – належащо е рязане, напръскване, окопаване, мулчиране. Засажда се напролет или есента, целесъобразно е есента, тъй като тогава изискванията са по-подходящи. При положително гледане растението живее към 100 години. Започва да плододава късно – след 8-10 години. Първата годишна продукция на Газянови е от тази година – 5 тона.

Семейството отглежда три сорта български орехи – Извор 10, Дряново и Шейново. Насажденията им са 70 декара, колкото и лешниците. По думите на Пламен лешниците са също толкоз сложни за развъждане, колкото орехите и плододават късно.

Орехите участват постоянно в менюто на Газянови. Любимите им предписания са тиква с орехи и саралия. Често забъркват орехи с мед и лимон и ги употребяват като натурален лек против настинка и неразположение в зимните месеци.

Дъщерята на Пламен – Цветелина, е занаятчия в приготвянето на орехов ликьор за фамилията и техните другари. Прави се от зелени орехчета, които се заливат с домашна ракия и се оставят да престоят към 40 дни. След това се прецежда, прибавя се захар или мед и ликьорът в подготвен за консумация.

На фестивала беше показана композиция сред мед, орехи и лешници. „ Обикновено хората съчетават меда с орехи, само че комбинацията с лешници също е доста вкусна ”, споделя Пламен.

Медът, с който бяха комплицирани ядките, е на пчеларя Теодор Пушкаров, който също показа производството си на фестивала със собствен щанд. Теодор се занимава с пчеларство от 2002 година Започва с един кошер, през 2008 година стават 20, а когато взема решение, че ще се занимава професионално с пчеларство, ги прави 70. Днес отглежда 150 броя пчелни фамилии в монтанското село Меляне.

Теодор е приключил зооинженерство в Аграрния университет в Пловдив. Наследява обичта към пчеларството от своите прародител и дядо, които също са се занимавали с това. Той е първият пчелар от област Монтана, който е регистриран по Наредба 26 за директни продажби на Министерството на земеделието, храните и горите. Кандидатствал е по доста стратегии, „ Млад фермер ” подкрепя активността му финансово, както и плана „ За Балкана и хората ”, с чиято помощ построява съвременно помещение за преправка на добития мед.

Пчеларят създава главно мед от акация и букет. „ Пчеларите сме доста подвластни от климатичните условия. Имал съм интервали, в които съм вадил доста липов мед, през 2015 година имаше огромно количество от магарешки трън ”, прецизира пчеларят. За да бъде медът апетитен, Теодор се стреми да съблюдава оптимално положителни условия за пчелите, тъй че кошерите им да са оптимално покрай естествената среда.

Посетители на фестивала харесаха доста типовете мед от акация и букет. „ Единият е от края на юли – началото на август, другият е от началото на октомври. В този от октомври има и малко манов мед, по-тежък и по-сладък е, до момента в който другият е по-лек ”, изясни Теодор. Акацията цъфти в средата на месец май, а в края на месеца се събира първият мед.

Върви и с фреш


Любимата напитка през зимата за Теодор е фреш от цитруси с мед. Приготвя я по следния метод: изстисква грейпфрут и портокал, поставя сока в чаша дружно с мед, след което прибавя вода на усет. Напитката е доста потребна, тъй като съдържа потребните свойства на цитрусовите плодове дружно с тези на меда.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР