Правозащитните групи призовават администрацията на президента на САЩ Джо Байдън

...
Правозащитните групи призовават администрацията на президента на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Войната на Израел срещу Газа: Правозащитни групи призовават Байдън да се противопостави на заплахите срещу МНС

Правозащитните групи приканват администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да се опълчи на заканите против Международния углавен съд (МНС) след решението на неговия основен прокурор да изиска заповеди за арест против израелски чиновници си навлече гнева във Вашингтон.

В писмо до Байдън, което беше оповестено в четвъртък, повече от 100 организации от цялостен ​​свят приканиха държавното управление на Съединени американски щати да се „ опълчи на всевъзможни законодателни старания за подкопаване на МНС “.

„ Способността на МНС да обезпечава правдивост за жертвите изисква цялостно ценене на неговата самостоятелност. Избирателният метод към правосъдните решения подкопава доверието и в последна сметка силата на закона като щит против нарушаванията и злоупотребите с правата на индивида “, се споделя в писмото.

Human Rights Watch, Amnesty International USA и Американската акция за палестинските права бяха измежду подписалите.

Писмото беше изпратено дни откакто прокурорът на МНС Карим Хан разгласи в понеделник, че желае заповеди за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и министъра на защитата Йоав Галант, както и на трима високопоставени чиновници на Хамас.

Хан упрекна израелските водачи, че носят „ наказателна отговорност “ за военни закононарушения и закононарушения против човечеството по отношение на войната на Израел в линията Газа, която умъртви повече от 35 500 палестинци от началото на октомври.

Тези хипотетични закононарушения включват умишлени офанзиви против цивилни, умишлени убийства и апетит на цивилни като оръжие за война, сподели Хан.

Съобщението провокира неотложен яд от страна на произраелски законодатели както от Демократическата, по този начин и от Републиканската партия на Съединени американски щати, в това число самия Байдън, който назова решението на Хан „ възмутително “.

Някои републиканци отидоха по-далеч и приканиха Конгреса да одобри двупартийно законодателство, което да наложи наказания на чиновници на МНС в отговор на настояванията за заповед за арест.

„ Наложително е Сенатът, по двупартиен метод, да излезе с осакатяващи наказания против Международния углавен съд – освен с цел да поддържа Израел, само че и с цел да възпре всевъзможни бъдещи дейности против американския личен състав “, сподели сенаторът републиканец Линдзи Греъм в обществените медии.

По време на чуване в Конгреса във вторник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен допусна, че администрацията на Байдън би била подготвена да работи със законодателите по законодателство за санкциониране на интернационалния арбитражен съд.

„ Мисля, че би трябвало да разгледаме подобаващите стъпки, които да предприемем, с цел да се оправим още веднъж с това, което е надълбоко неправилно решение “, сподели висшият американски посланик.

Малко откакто встъпи в служба през 2021 година, Байдън анулира глобите на Съединени американски щати против чиновници на Международния углавен съд, които бяха наложени от републиканския му предходник Доналд Тръмп като част от устрема на президента демократ да се ангажира още веднъж с интернационалните институции след президентството на Тръмп.

„ Нашата поддръжка за върховенството на закона, достъпа до правораздаване и отговорността за всеобщи жестокости са значими ползи на националната сигурност на Съединени американски щати, които се пазят и развиват посредством ангажиране с останалия свят за справяне с провокациите на днешния и утрешния ден, “ сподели тогава администрацията на Байдън.

Но администрацията на Байдън даде недвусмислена дипломатическа и военна поддръжка за Израел по време на войната в Газа, макар необятно публикуваните рецензии и апелите да се сложи изискване за помощта на Съединени американски щати за най-големия съдружник в Близкия изток.

Съединени американски щати дава минимум 3,8 милиарда $ военна помощ на Израел всяка година и даде спомагателна помощ по време на продължаващия спор в Газа.

В същото време Съединени американски щати имаха тежки връзки с МНС, който беше основан според Римския статут за следствие на военни закононарушения, закононарушения против човечеството и други жестокости.

Нито Съединени американски щати, нито Израел са страни по Римския статут и нито признават юрисдикцията на съда.

Палестина, държава-наблюдател в Организация на обединените нации, публично одобри юрисдикцията на МНС през 2015 година, разширявайки пълномощията на съда да проверява зверства, осъществени в окупираната палестинска територия.

В писмото от четвъртък правозащитните групи приканиха администрацията на Байдън „ да подсигурява, че всяко противоречие по отношение на процеса на Съда се преследва посредством подобаващи правосъдни канали според контракта на Съда “.

„ Приветствахме изказванията за пресата от вашата администрация през последните седмици, показващи, че тя не поддържа „ закани или заплашване “ на чиновници на ICC “, се споделя в писмото.

„ Призоваваме ви да се противопоставите на всевъзможни законодателни старания за подкопаване на МНС и да изясните, че без значение от възгледите си по отношение на съответни следствия на МНС, Съединените щати не престават да поддържат самостоятелни механизми за интернационално правораздаване. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР