Правната комисия в парламента ще гледа днес президентското вето върху

...
Правната комисия в парламента ще гледа днес президентското вето върху
Коментари Харесай

Ветото върху Изборния кодекс влиза в правна комисия


Правната комисия в Народното събрание ще гледа през днешния ден президентското несъгласие върху част от измененията в Изборния кодекс. Румен Радев върна текстовете с претекстовете, че няма действителна оценка за въздействието им в изборния развой и с оценката, че са удар върху правната структура на страната.

Президентът подсети, че въпреки предходната година да е било решено да се премине към напълно машинно гласоподаване на президентските и парламентарните избори, измененията в Изборния кодекс са позволили едновременното и машинен, и книжен избор, което - дружно с ръчното преброяване на бюлетините,е обезсмислило машинното гласоподаване.

Върнат е и текстът, с който се трансферира напълно на ЦИК отговорността за обезпечаването и поддръжката на машините за гласоподаване. С което, споделя президентът, държавното управление бяха от отговорност.

Румен Радев оспорва и опцията за референдум по въпроси от компетентността на Великото национално заседание. Той показва, че постоянно е подкрепял публичната нужда от разширение на формите на директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, само че при ясни правила и без несъгласие с Конституцията.

Според президента измененията в Изборния кодекс целят „ отваряне на задоволително благоприятни условия за безпорядък и изборни операции в интерес на ръководещите, с цел да бъдегарантирана тяхната победа “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР