Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни

...
Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни
Коментари Харесай

Захариева и Каракачанов: България очерта точките за изпълнение от страна на Северна Македония


Правителството одобри Пакет „ Разширяване “, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония. Разделянето на двете страни – Албания и Северна Македония е неточност. Българското държавно управление, признавайки първа новата страна Северна Македония, постоянно поредно е подкрепяла интеграцията на страната и участието им в Европейски Съюз. Винаги сме желали добросъседски връзки. Това съобщи вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина Захариева на брифинг след съвещание на Министерски съвет.

"Днес Министерски съвет одобри позиция към Северна Македония, която набелязва междинни и крайни цели. Ще настояваме Северна Македония да признае, че няма малцинствена група в България. Искаме още да се заявява, че се се извършва договорът с България, както и да се оправдават жертвите на Югославския режим. Искаме да се отстранен текстове от табели и монументи, които насаждат ненавист към България. Трябва да се подменят табелите върху паметниците на българските исторически персони. Политически фигури и държавни институции в Северна Македония би трябвало да съблюдава тези неща. Медиите, които се финансират от държавния бюджет не би трябвало да насаждат ненавист към българите. Важно е да стартират договаряния сред двете страни, в този момент са ясно и в детайли написани ", разкри министър Захариева.

"На комисия се утвърди мнението, че всички български партии и институции считат, че би трябвало да се даде опция на Северна Македония за участие в Европейски Съюз, само че не и без условия ", сподели още по тематиката вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

"Българската позиция е следната - България няма да спре Македония за започване на договаряния, само че предстоят стадии за осъществяване. В българската позиция ясно е записано, че преди първата междуправителствена конференция би трябвало македонската страна да извърши изискванията. Скоростта на договарянията с Македония зависи от тяхната политическа воля. Те ни разиграваха последните две години ", сподели още Каракачанов.

"Историята не може да бъде компромис. Категорично би трябвало да се трансформират учебниците им – по история и география. Това е изискването за втората междуправителствена конференция. Двете страни нямат териториални искания, само че все пак те желаят признание на македонски малцинствени групи. Македония остана единствената страна от някогашните комунистически страни, която не е осъдил репресивния режим. Искаме хората, които след 1944 година са репресирани поради българското си съзнание, да бъдат оправдани ", разкри министърът на защитата.

"Ние демонстрирахме благосклонност, само че виждаме не напълно съответно почтено отношение. Ще следваме тази позиция до края. Преговорите ще са дълги, може да засегне и другите държавни управления, в случай че не решат бързо да си решим проблемите ", приключи Красимир Каракачанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР