Правителството на сглобката ще разработва нов закон за търговията със

...
Правителството на сглобката ще разработва нов закон за търговията със
Коментари Харесай

Предизборна димка: Сглобката обуздава цените на храните?!

Правителството на сглобката ще създава нов закон за търговията със аграрни артикули, заяви министърът на земеделието и колбасарски необут на „ Тандем “ Кирил Вътев, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му подобен закон е необходим, с цел да постави някакви рамки на надценките, като посочи, че при инспекциите при млечните артикули от рафта в магазина обратно към производителите, е регистрирано завишение на цените.

 Собствениците на „ Тандем-В “ (отляво надясно): Богдана Вътева, Кирил Вътев, Дамян Вътев

„ Не може мощният да натиска надолу по-слабия, тъй като най-слаб в тази ситуация се оказа земеделският производител, който няма какво да натиска ценово “, разяснява Вътев предизборната димка и посочи, че работата на законодателната власт не е да управлява пазара, а да сътвори нужните правила, по които той да действа, оттова нататък е въпрос на предложение и търсене.

Министърът разяснява и вноса на слънчоглед от Украйна като уточни, че ще се внася според от интереса на българските преработватели. Ние постоянно сме внасяли слънчоглед, включително и от Украйна, и сега влиза от Румъния, сподели Вътев. Според него това е въпрос на търговски договаряния и няма административен или надзорен орган, който може да принуди преработвателите на какви цени да си създадат покупко-продажбите.

Реклама

След приключването на съглашението с Украйна два месеца да не се внася слънчоглед, в случай че има потребност, всичко ще бъде регламентирано в лицензионни режими и в България ще влизат толкоз колкото е належащо, изясни земеделският министър.

Увери, че няма нарушавания при нито една проба при инспекциите на вноса от Украйна. Към обичайните инспекции са добавени и такива за радиоактивност и тежки метали.

Според данните на министъра тазгодишната годишна продукция на слънчоглед е към 1.6 млн. тона, което е под предстоящите 2.2 млн. тона. С остатъка от предходната година наличният български слънчоглед е към 2.1 млн. тона. Българските преработватели годишно преработват 3 млн. тона слънчоглед за олио и 1 млн. тона за белен слънчоглед, тъй че общо на българските преработватели им трябват 4 млн. тона, посочи Вътев.

Според него огромният въпрос е по какъв начин ще се спогодят българските производители на слънчоглед и преработвателите на слънчоглед, с цел да усвоят продукцията. Това са търговски покупко-продажби, ние не можем да се намесваме и да задължаваме един или другия с каквото и да било, уточни министърът.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР