Правителството на Косово предупреди, че вчерашните коментари на президента на

...
Правителството на Косово предупреди, че вчерашните коментари на президента на
Коментари Харесай

Косово нападна Сърбия, че не признава границите ѝ, което застрашава мира

Правителството на Косово предизвести, че вчерашните мнения на президента на Сърбия, непризнаващи неговите граници, заплашват мира и сигурността, оповестява " Асошиейтед прес ".

В изказването на държавното управление в Прищина се показва, че думите на сръбския президент Александър Вучич от през вчерашния ден, които не признават интернационално приетите граници на Косово, " са неприемливи и съставляват сериозна опасност за териториалната целокупност и суверенитета на Косово ".

Добавя се, че те " заплашват мира, стабилността и сигурността в Косово, района и по-широк мащаб ".

Отношенията сред Косово и Сърбия са обтегнати след решението на Прищина да наложи 100 % вносно мито за сръбски и босненски артикули, до момента в който Белград не признае суверенитета му и не спре да му пречи да се причисли към интернационалните организации като НАТО и Европейски Съюз. Косово се отдели от Сърбия през 2008 година, само че Сърбия към момента не е признала неговата самостоятелност.

Поддържаният от Европейския съюз разговор сред двете страни, който стартира през 2011 година, беше преустановен, като Белград съобщи, че няма да взима присъединяване, до момента в който митата не бъдат анулирани.

В взаимна публикация американските посланици в Белград и Прищина - Кайл Скот и Филип С. Коснет - обявиха, че " дълготрайната непоклатимост и разцвет за Косово и Сърбия зависят от завръщането към разговора под шапката на Европейски Съюз ".

Те приканиха " Косово да анулира митата, с цел да може Сърбия да отговори градивно, с което да бъде комплициран завършек на провокациите от двете страни ".

Те обявиха, че в случай че тези дейности бъдат подхванати, " ние сме оптимисти, че можете да постигнете историческо съглашение за нормализиране през 2019 година "

Посланиците предизвестиха, че " в случай че двете страни не съумеят да се възползват от тази опция, рискувате да загубите най-хубавата опция в границите на едно потомство ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР