Познаваме бахара (Pimenta officinalis) като подправка със специфичен аромат, която

...
Познаваме бахара (Pimenta officinalis) като подправка със специфичен аромат, която
Коментари Харесай

Бахар

Познаваме бахара (Pimenta officinalis) като фалшификация със характерен мирис, която постоянно прибавяме към ястия с риба и меса. Всъщност бахарът, прочут още като Пимента, е изсушеният плод на вечнозеленото пиментово дърво (Pimenta dioica) - малко храстообразно дръвче, много сходно на лавъра по размери и форма, публикувано в Мексико, Карибския басейн, Централна Америка. Името му произлиза от испанската дума за пипер „ pimienta ”. Дървото на бахара доближава височина до 10 м дърво и се назовава аптечна пимента.

Бахарът е от сем. Миртови – (Mirtaceae). Малките тъмни зрънца съставляват сферични ягоди с тъмнокафяв цвят и с по 1 семка. Те са огромни към 5-6 мм в диаметър. Родом от Ямайка, бахарът е пренесен в Европа през 16 век от испанците, които го объркали с пипера. На тази неточност се дължи наименованието на подправката в множеството европейски езици.

Българското наименование произлиза от турската дума bahar, която значи фалшификация. И през днешния ден Ямайка е най-големият производител на бахар. В националния фолклор бахарът е употребен за стимулиране на изцелението и в смеси при отправяне на молебствия за пари и шанс.

Бахарът е тропическо дърво, чиито плодчета след изсушаване наподобяват на зърната на черния пипер. Плодовете на пиментовото дърво се берат преди да са узрели и откакто изсъхнат, те стават кафяви и стартират да наподобяват на огромни кафяви зърна пипер.

Зърната бахар има пикантен усет и доста мощен мирис, заради което не би трябвало да се прекалява с неговата приложимост. Сложният мирис и усет на бахара сплотява в себе си по едно и също време усета на канела, индийско орехче и карамфил. Еклектичният мирис на бахара вероятно му печели и британското название – allspice или „ всички подправки ”.

Състав на бахара

Лечебните свойства на бахара се дължат на наличието на мастни субстанции, лигнин, танин, некристализирали захари, смоли, летливо масло и други. Съдържа огромно количество етерични масла и ароматни субстанции.

Около 3-4% е наличието на жълтокафяво течно етерично масло, в което се среща до 75% евгенол, който обуславя дружно с други субстанции приятния аромат. Освен евгенол има още цинеол, феландрен, кариофилен и други В плодовете се срещат още фенолни, багрилни субстанции и други

Благодарение на наличието на фенола евгенол, бахарът може да се употребява за подкрепяне на храносмилането, защото подтиква производството на храносмилателния ензим трипсин. Етерично масло се получава и от листата на пиментовото дърво. То е съвсем равностойно по химичен състав и биологично деяние на етеричното масло от плодовете.

 бахар зрънца

Избор и предпазване на бахар

Купувайте бахар в добре затворени дребни опаковки. Съхранявайте подправката в закрити, сухи и тъмни пространства, като температурата не трябва да надвишава 18 градуса, а влажността на въздуха - 70%.

Кулинарна приложимост на бахар

Обединяващ миризмата на канела, индийско орехче и карамфил, бахарът има характерен и присъщ по-лютив и пиперлив усет. За едно готвене с бахар са задоволителни единствено 3 - 4 зрънца. Свикнали сме да го влагаме в някои супи и ястия от риба, дивеч и говеждо месо.

Често бахарът се поставя в някои типове туршии и подготвени салами. Бахарът се трансформира в една от най-популярните подправки през късното Средновековие. От тази ера води началото си традицията в Европа с бахар да се подправят дивеч, телешко месо, разнообразни риби.

Интересно е, че бахарът е фалшификация, която идва надалеч от нашите земи, само че от дълги години се употребява обичайно в българската кухня. Бахар се поставя още в сосове, зеленчукови ястия, маринати, месни консерви, рибни и други ястия. Доста подобаващ е за овкусяване на ориз.

Доста сполучливо бахарът се комбинира с черен пипер, целина, лук, чесън и дафинов лист. Освен това, дребните тъмни и овални зрънца са неизменима съставна част от състава на ароматното къри.

 Бахар и карамфил

Ползи от бахара

Освен като фалшификация, бахарът може да се употребява и като билка за облекчение на някои здравословни проблеми, само че е значимо да запомним, че са нужни дребни количества от подправката. Бахарът в количество от 2-3 плода за 4 порции усъвършенства храносмилането и покачва апетита.

Има много изгоди от постоянната консумация на бахар. Подправката подтиква храносмилането, апетита и оказва газогонно деяние. Бахар се предлага след хранене за по-добро храносмилане, при болки в червата и газове с отичане на корема, както и при диария.

Етеричните масла в бахара имат отлични антисептични свойства. Нанасянето на масло от бахар оказва помощ за по-бързото укрепване на леки рани и охлузвания. Хубаво е маслото от бахар да се смеси с малко кокосово масло, тъй като е доста мощно и може да раздразни кожата.

Традиционно в Ямайка се пие парещ чай от бахар при настинки, менструални конвулсии, стомашно разстройство. В Коста Рика се зърна бахар се употребяват за лекуване на диабет, газове, нарушено храносмилане. Кубинците го ползват като ободрителен тоник, а гватемалците употребяват счукани плодове при натъртвания, ставни и мускулни болки.

Смята се, че външно бахарът работи като локална анестезия и се употребява като лейкопласт при невралгия, ревматизъм, облекчава болки в мускулите. Използва се като паста да усмиряване и облекчение на зъбобол - стоматолозите употребяват евгенол като локална анестезия за зъби и венци. Влагането на бахар в пасти за зъби обаче в противоречиво във връзка с това дали е потребно или не.

Стритите плодове се одобряват вътрешно на върха на чаена лъжичка 3 пъти дневно на гладно. Стандартната доза етерично масло е 2-3 капки, или както е предписано.

Начин на приложимост: 1 ч.л. счукани плодове се заливат с 250 мл вряща вода, похлупва се за 10 мин. Пие се три пъти на ден след хранене. При диария се пие на гладно.

 Бахар и Анасон

Народна медицина с бахар

Благодарение на богатото наличие на етерични масла, бахарът е извънредно потребен още при първите признаци на простуда и настинка. Според националните лечители настинката минава доста бързо, в случай че още в първите часове на неразположение глътнете две зърна бахар. Обърнете внимание, че зърната не трябва да се сдъвкват, тъй като усетът им е изострен и са сложни за преглъщане.

Греяното вино с бахар е отлична зимна напитка против настинки съгласно националната медицина. В литър топло алено вино се поставят няколко лъжички мед, 1 карамфилче и 4 зърна бахар. Може да се добави и ябълка към виното, след което се кипва за 2-3 минути, прецежда се 30-тина минути и се пие на дребни глътки. Напитката оказва помощ освен при настинки, само че и затопля, усъвършенства кръвообращението и работи антисептично.

Настинката може да бъде туширана и с благоуханен билков чай, в който са добавени малко мед, лимонен сок и 2 зърна бахар. Този чай загрява тялото и пречиства дихателните пътища, оказва помощ за изпотяването и изкарването на токсините. Хубаво е да се пие вечерно време, след което човек да легне и да се увие доста добре в топло одеяло. На сутринта настинката е потушена и общото положение е усъвършенствано.

Вреди от бахара

Комбинирането на бахар с някои медикаменти може да промени техните дейности или да провокира нежелани странични резултати. Не приемайте бахар, в случай че приемате желязо и други минерални добавки. Макар и да оказва благотворно въздействие върху храносмилането, бахарът не е целесъобразен за хора със стомашни, чернодробни, жлъчни и бъбречни проблеми.

Избягвайте бахар, в случай че сте бременна или кърмите. Не използвайте маслото върху кожата си, в случай че имате екзема или други възпалителни кожни болести. Бахарът може да аргументи алергични кожни реакции, когато се употребява локално.

Бахарът е противопоказен, в случай че имате хронични болести на храносмилането, като да вземем за пример дуоденална язва, рефлуксна болест, улцерозен колит, дразнимо черво, дивертикулоза или дивертикулит. Освен това не трябва да се ползва бахар при съществуване на анамнеза за рак или нараснал риск от рак. Евгенолът, вещество в бахара, може да ви изложи на риск от рак.

Етеричното масло от бахар би трябвало да се употребява с нараснало внимание и да се изберете артикул с високо качество. Преди да се пристъпи към използването му, най-добре да се консултирате със експерт, който най-добре ще изясни рисковете, метода на приложение и вероятните странични резултати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР