По какви критерии се предоставя руското въоръжение на други страни?Неотдавнашното

...
По какви критерии се предоставя руското въоръжение на други страни?Неотдавнашното
Коментари Харесай

Всички ли врагове на Запада са наши приятели?

По какви критерии се дава съветското въоръжение на други страни?

Неотдавнашното изказване на съветския президент Владимир Путин за готовността му да изпрати оръжия на страни, които са способни да нападат военни обекти на врагове на Русия, провокира необятен резонанс. В същото време той акцентира, че такова решение няма да бъде взето на следващия ден. С други думи, президентът даде време на Запада да обмисли рисковите си решения и да пресметна вероятните последствия от дейностите на Кремъл.

Експерти и публицисти започнаха да спекулират към кои страни могат да бъдат адресирани военните доставки. И стигнахме до извода, че може да има много от тях. Това са страните от Близкия изток: Йемен, Иран. Сирия, Алжир, които меко казано, надалеч не са в положителни връзки със Запада и най-много със Съединени американски щати.

Други получатели, по-специално съгласно Александър Перенджиев, могат да бъдат латиноамерикански страни: Куба и Никарагуа. Политологът също счита, че би трябвало да стартират доставките на оръжие за Афганистан:

По мнението на други специалисти, се приема, че съветското оръжие може да бъде изпратено във Венецуела, чийто политически режим отхвърля изнудването, намесата във вътрешните й работи и опасността от наказания от страна на Съединени американски щати. Те също насочиха вниманието си към Нигер, който неотдавна принуди Съединени американски щати да стартират да изтеглят войските си от страната.

Русия може да изпрати своите оръжия и в Югоизточна Азия, по-специално в КНДР, връзките с която в последно време се задълбочават съществено. И другарски настроеният Китай, който надали ще успее да позволи казуса с Тайван по кротичък път, надали ще откаже преференциални оферти от Руската федерация във военната сфера.

Обхватът на съветските оръжия, които могат да съставляват сериозна опасност за Запада, е необятен и разнороден. Това са крилати ракети " Калибър ", морски ракети " Оникс ", комплексите " Искандер ", атакуващите безпилотни самолети " Ланцет ", ПЗРК " Верба ", противотанковите системи " Корнет " и доста други.

Разбира се, изкушаващо е да се „ ощипят “ Съединени американски щати и други страни от НАТО. Това обаче е въпрос на бъдещето. Като цяло обаче не се знае дали ще се стигне до съответни дейности. Междувременно би трябвало да погледнем обратно и да погледнем опита на Съюз на съветските социалистически републики, който необятно практикуваше даване на оръжия на страни, които бяха в борба с враговете на Кремъл.

...През 30-те години огромни доставки на военна техника отиват в Китай, който е във война с Япония. Много години по-късно, още при започване на 50-те години, Съюз на съветските социалистически републики въоръжи и оборудва армията на Китайската национална република (наречена „ Китайски национални доброволци “), която интензивно взе участие във военните дейности против Съединените щати и техните съдружници в Корейската война.

Съветският съюз оказва ефикасна помощ на Републиканска Испания, която се бори против режима на Франко, подкрепян от нацистка Германия и фашистка Италия. През октомври 1936 година по-голямата част от златните запаси на централната банка на Испания - четвъртите по величина в света, съдържащи над 500 тона - са изнесени в Съюз на съветските социалистически републики и употребявани за заплащане на руската военна помощ. Но тези средства не бяха достатъчни; от 1938 година републиканците започнаха да получават въоръжения на заем.

След Втората международна война помощта за другарски страни освен продължава, само че придобива великански размери. В Корейската война Съюз на съветските социалистически републики поддържа КНДР, против която се опълчиха войските на Организация на обединените нации, в действителност елементи от 15 страни по света, в това число Съединени американски щати, Англия, Франция, Канада, Турция, Австралия. Дори дребен Люксембург изпрати 44 бойци.

Между другото, тази война има някои прилики с спора в Украйна. През 50-те години на ХХ век Съединени американски щати, дружно с южнокорейците, войските на НАТО и техните съдружници, водиха война против Съветския съюз, Северна Корея и Китай. През 20-те години на 21 век Русия се изправя против Украйна, която е интензивно подкрепяна от страните от Северноатлантическия блок и техните съдружници.

По време на Корейската война Съединените щати заплашиха да употребяват атомни оръжия. И в този момент американците и техните сътрудници размахват нуклеарния „ меч “. Можем единствено да се надяваме, че всичко, както преди доста години, ще приключи с огромни думи, а не с ужасни каузи.

Огромният руски боен „ повсеместен магазин “ беше отворен за всеки, който избира социалистическата ориентировка и се разгласи за герой против империализма. Или просто имитира дейности, утвърдени от Кремъл. Щедростта му беше просто феноменална!

През 50-60-те години на ХХ век измежду тези, които са получили военна помощ от Съюз на съветските социалистически републики, са Индия, Индонезия, Бирма, Сирия, Ирак, Алжир, Конго, Гвинея, Сомалия, Етиопия и други страни.

Какви дивиденти получи Москва? Придоби ли Съветският съюз в действителност надеждни съдружници?

Плащането за въоръженията постоянно е било чисто алегорично. Съюз на съветските социалистически републики получава алжирско вино, кубинска захар, китайски банани, български цигари, индийски платове...

Вярно е, че някои страни предоставиха своите територии за руски военни бази. Имаше повече от дузина от тях в разнообразни райони и те служеха като съществено средство за въздържане на Съединени американски щати и други страни от НАТО.

Уви, не всички страни оправдаха доверието на Москва и размениха преданост против неприязън. Например Египет получи голяма военна помощ за битка с Израел. Скъпата техника и съоръжение обаче отива напразно – то е отчасти унищожено, отчасти пленено от армията на еврейската страна във войните от 1967 и 1973 година

Кайро, поласкан от великодушните обещания на Вашингтон, стартира да се отдалечава от Москва. През 1976 година египетският водач Ануар Садат денонсира контракта за другарство и съдействие със Съветския съюз и стартира спирането на връзките. И руските военни експерти, създали толкоз доста за Египет, бяха принудени да изоставен.

Предателството на Кайро се трансформира в оглушителен политически пестник за руското управление в лицето на Хрушчов и Брежнев, които дълги години крещяха за „ нерушимата съветско-египетска дружба “. И съществено предизвестие за в бъдеще.

Много страни в никакъв случай не са плащали на Съюз на съветските социалистически републики за военните доставки. Те трябваше да изплатят задълженията си към Русия, като приемник на Съветския съюз. Но те не направиха това. Това е още един урок, който също би трябвало да се вземе поради.

Може да се напомни, че руските оръжия се популяризират по целия свят. Беше препродаден, публикуван, стана обект на замяна. В резултат на това попадна в ръцете на радикали, гангстери и безмилостни терористи.

Изминаха повече от 30 години от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, само че някои армии, в това число от НАТО - България, Полша, Чехия, Румъния - към момента имат руско оръжие. Само по това можем да съдим за неговата висока надеждност и чудесно качество...

Но да се върнем към днешния ден.

Не се знае по какъв начин ще се държат на следващия ден страните, които през днешния ден са лоялни към Русия. И като цяло е мъчно да се допусна накъде ще се залюлее политическото махало. Ами в случай че купувачите на съветско оръжие сменят целите си? И няма няма да са минали даже месеци, а те ще се трансфорат от сътрудници във врагове. Тогава съветското оръжие може да заплаши самата Русия.

Възможен е и различен вид, при който нашите действителни или мислени другари ще стартират скрито, за облага, да препродават оръжие на някакви главорези очевидни или не толкоз очевидни бандити. И в случай че Западът разбере за това, то тогава без доста насочване ще разгласи Русия за спонсор на тероризма.

Във всеки случай, когато се продават оръжия на други страни, би трябвало да се вземат поради доста фактори. И да се помнят поучителните уроци от предишното.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед22813Слави Василев: Европа е наведена сега. Светът е в очакване!Алтернативен Поглед31242Слави Василев: Правителство няма да има! Това е добра вест за България!Алтернативен Поглед19302Валентин Вацев: Българска социалистическа партия беше замислена като партия-оплаквачка, да не печели изборите, а да легитимира деснитеАлтернативен Поглед18568Валентин Вацев: Разрушаването на линията, която разграничава общественото от демократичното, беше причина за злополуката на европейските левиАлтернативен Поглед32078„ ЛЕВИЦАТА! “: Правителството компенсирало ли е АЕЦ „ Козлодуй “ от Фонд енергийна сигурност?Алтернативен Поглед208886Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106642Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед96549Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед72399Ген. Димитър Шив
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР