Познанията за Втората световна война на голяма част от българите

...
Познанията за Втората световна война на голяма част от българите
Коментари Харесай

Втората световна война е между Хитлер и Сталин? Не съвсем

Познанията за Втората международна война на огромна част от българите към момента се свеждат до войната сред неприятния Хитлер и " положителния чичко Сталин ". Това е рисково незнание. Ето къса история на тази война що се отнася до развиването ѝ в Европа, защото тя се води и на други континенти.
Втората е продължение на Първата
Втората международна война е продължение на Първата международна война, която приключва през 1919 година Тогава Англия и Франция, които са измежду победителките, постановат на Германия кротичък контракт с извънредно унизителни за нея клаузи.

Въпреки това през втората половина на 20-те години на XX в. Ваймарската република е едно относително положително място за живеене. Това обаче завършва в края на същото десетилетие, когато безконтролните финансови далавери на " Уолстрийт " довеждат до Голямата меланхолия.

Тази меланхолия удря изключително грубо Германия и довежда на власт Адолф Хитлер, чиято партия до този миг е била известна само в мюнхенските бирарии. Хитлер е подсилен от едрия капитал най-много поради страха от комунизма, който към този момент вилнее в Съюз на съветските социалистически републики.
Успехите на Хитлер
В първите години от своето ръководство Хитлер съумява да извади Германия от икономическата рецесия. По негово време страната става първата страна, в която се вкарват обществени ограничения като 8-часов работен ден и заплатен годишен отпуск. Все отново точното наименование на неговата партия е национал-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА.

Една от огромните упоритости на Хитлер е да ревизира мирния контракт, с който е завършила Първата международна война. Първата му стъпка за това е през 1936 година, когато немската войска навлиза в Райнланд - област, която съгласно контракта е демилитаризирана. Хитлер е обнадежден от войната, която Мусолини година по-рано стартира в Етиопия.

Англия и Франция не вършат нищо, с цел да защитят Етиопия. Не вършат нищо и когато Хитлер навлиза в Райнланд, макар че тогава немските войски са имали заповед да правят отстъпка, в случай че видят против себе си френски войски.

Това дава на Хитлер храброст и през 1938 година се стига до така наречен Аншлус – влизането на Австрия, родината на Хитлер, в Третия райх или с други думи обединяването сред Австрия и Германия. По мотив Аншлуса Англия и Франция още веднъж си траят. Започват да се тормозят чак когато Хитлер насочва погледа си към Чехословакия.

В последна сметка през 1938 година се стига до така наречен Мюнхенско съглашение. Според неговите клаузи Хитлер получава Судетската област, част от Чехословакия, която е обитаема с германци. И поема ангажимент, че това е последната му рекламация. И, несъмнено, не съблюдава този ангажимент.

Когато през 2008 година Путин атакува Грузия и това му се размина, грузинските политици упрекнаха Западна Европа - изключително Ангела Меркел - в " мюнхенска политика ". Днешните събития в Украйна демонстрират, че грузинските политици са били прави и извънредно прозорливи.

Макар че не е нужна кой знае каква проницателност. Малко четене на историята е повече от задоволително.

През 1939 година Хитлер окупира цяла Чехословакия и насочва взор към Полша. Там той има искания, сходни на тези в Чехословакия.

Този път Англия и Франция го предизвестяват, че в случай че нападне Полша, те ще му разгласят война. Хитлер не им има вяра - и за какво да им има вяра, откакто до момента не са създали нищо. И Путин не вярваше, че Западът ще реагира на нападението над Украйна, откакто си траеше за Грузия през 2008 година и за Крим през 2014 година

В последна сметка обаче, откакто Вермахтът навлиза в Полша, Лондон и Париж извършват заканата си. Така публично стартира Втората международна война.
Хитлер и Сталин са съюзници
Малко преди нападението над Полша Хитлер подписва съюз със Сталин. Според този съюз Съюз на съветските социалистически републики получава правото да завладее източната половина Полша и той се възползва от него.

От този миг до лятото на 1941 година Хитлер и Сталин за СЪЮЗНИЦИ. Когато Сталин навлиза в Полша Англия и Франция НЕ афишират война на Съюз на съветските социалистически републики.
Блицкригът против Франция
Военните дейности сред Германия от една страна и Франция и Англия въпреки това стартират през 1940 година Чрез така наречен блицкриг или Светкавична война, в която съществена роля играят бързи и фокусирани удари с танковете, Хитлер опустошава Франция за няколко седмици. Така в продължение на идната една година ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА, КОЯТО ВОЮВА С ХИТЛЕР Е ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.
Ако танковете на Хитлер можеха да преплуват Ламанша
Битката сред двете страни се води главно по въздуха. Можем единствено да гадаем какво е щяло да се случи, в случай че немските танкове са можели да минат някак си през Ламанша, който за следващ път в историята се оказва съществена отбрана за Острова. В последна сметка Луфтвафе губи от английските летци.
Защо България става съдружник на Хитлер?
Тук е моментът, в който България влиза във войната. Това се случва единствено и само под напора на събитията, а не тъй като такава е била волята на тогавашните български политици.

Мусолини, който е съдружник на Хитлер самоуверено взема решение, че ще възвръща Римската империя и през 1940 година атакува Албания, а по-късно и Гърция. В Гърция обаче италианците търпят срамно проваляне. Хитлер се вижда заставен да помогне на своя съдружник.

Така германците се оказват на северния бряг на Дунава. Ясно е, че ще минат през България, въпросът е единствено по какъв начин - като съдружник или като окупатор. Българската страна не може повече да лавира и да се придържа към неутралитет.

Авантюрата на Мусолини забавя и нападението на Хитлер над Съюз на съветските социалистически републики, което е планувано за пролетта на 1941 година с концепцията да има повече време преди прословутата съветска зима.

Според слуховете когато английските аристократични родственици на цар Борис III са го подлагали на критика, че е станал съдружник на Хитлер, той им е дал отговор, че би било отлично Дунав да е необятен, колкото Ламанша.
Хитлер - освободителят на Украйна
През лятото на 1941 година Хитлер атакува Съюз на съветските социалистически републики. Оттук нататък историята на Втората международна война е по-добре позната в България, тъй като преди 1989 година се учеше най-подробно в учебниците, а руските филми, отдадени на това, бяха ежедневие.

По-неизвестни са единствено някои детайлности. Като да вземем за пример тази, че в Украйна в началото германците са посрещнати като освободители. Те обаче имат нелепостта да се придържат към расистките теории, съгласно които всички поданици на Украйна са " унтерменшен " или низша раса, която би трябвало да бъде изтребена.

Целта е да се обезпечи " лебенсраум " или витално пространство за висшата арийска раса. В това отношение ярък образец за Хитлер е било завладяването на западните територии на Съединени американски щати и избиването на индианците там от белите заселници.

Може единствено да се допуска по какъв начин щеше да приключи войната със Съюз на съветските социалистически републики, в случай че Хитлер беше по-нормален човек, а не непоносим расист. И в случай че се беше възползвал от първичните благосклонности на украинците, а и на други нации от Съюз на съветските социалистически републики, към него.

В необятната територия на Съюз на съветските социалистически републики блицкригът не прави работа. Германците завладяват големи територии, разрушават големи армии. И все пак насреща идват нови и нови, а фронтът става все по-голям и все по-труден за удържане.
Източна Европа - плячката на Сталин, която Путин желае да си върне
В последна сметка Германия губи войната, откакто против нея се сплотяват Съюз на съветските социалистически републики, Англия и Съединени американски щати – те влизат във войната, откакто Япония, съдружник на Германия, атакува базата им в Пърл Харбър през зимата на 1941 година

Западните съдружници на Сталин обаче се виждат принудени да му правят отстъпка Източна Европа като военна плячка. Включително Полша, поради която те са влезнали във войната. Включително и България.

Източна Европа престана да бъде плячка на Съюз на съветските социалистически републики през 1989 година Сега обаче Путин още веднъж желае да си я вземе назад. Благодарение на героичните старания на Украйна към този момент този му проект търпи неуспех.

Паметникът на Съветската войска в София, по-известен като МОЧА, не е нищо друго, с изключение на маркиране на част от някогашната плячка на Сталин, която Путин желае да си върне още веднъж. Този монумент, към който всяка година по това време има русофилски тържества, е знак на съветското иго, в което България попадна след Втората международна война. Това, че той към момента стои в центъра на София, е позор и срам.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР