Появата на нова порода кучета обикновено става след прецизна селективна

...
Появата на нова порода кучета обикновено става след прецизна селективна
Коментари Харесай

Чесапийк Бей ретривър

Появата на нова порода кучета нормално става след прецизна селективна работа на разнообразни развъдници, търсещи избрани качества в образец, който съчетава опциите на разнообразни породи. Друг път е резултат на работа в търсене на куче за тъкмо избрана цел. А от време на време е просто инцидентно скупчване на доста условия, в който пръст има както природата, по този начин и индивидът.

Такъв е казусът с кучето от порода Чесапийк Бей ретривър, който в родината му - Съединени американски щати, назовават малко Чеси. Това забавно куче се е появило и е отглеждано в щата Мериленд по капризите на случайността, само че тя го е превърната в най-популярната локална порода в този щат. Историята на появяването му е любопитна и може да бъде проследена до първите екземпляри, дали началото на типа.

Произход на Чесапийк Бей ретривър

Историята на развъдните ретривъри, наричани чесапийк, т.е. куче патица, стартира през ХІХ век. Тогава на крайбрежието на днешния щат Мериленд попада английски транспортен съд, който има потребност от помощ. Моряците са избавени от екипажа американски транспортен съд и за признателност дават на капитана на кораба-спасител Джордж Лоу две кученца от породата Нюфаундленд, които били взели от едноименния остров.

Двете кутрета носят имената Сейлър и Кентен и те стартират да се преплитат с кунг-хрътките, които към този момент са се появили на брега на залива Чесапийк. Хрътките са тези, които дават на новата порода скоростта, която има, а цветът на очите и на козината на ретривъра издава родството на двете породи.

Пълното оформяне на породата става през втората половина на ХІХ век. Тя става доста известна, с помощта на умеенето си да ловува водни птици, основно патици.

За първи път породата е записана от Американския развъден клуб през 1878 година. Днес тези кучета са на трето място по известност след голдън ретривърите и лабрадорите.

Характеристика на Чесапийк Бей ретривър

Породата на Бей ретривърите се развъжда в щатите Мериленд и Вирджиния, намиращи се на брега на залива Чесапийк. Всички благоприятни условия на Чеси, както назовават тези ретривъри, са идеални за работа във водата.

Главата им е клиновидна, с необятен череп и мощни челюсти, които дават опция за изхвърляне на птиците от водата. Малките им дебели и високо сложени уши дават опция да плуват в ледена вода, даже да пробиват леда. Дебелата, гъста и груба четина покрива кучето компактно и не разрешава водата да стигне до тялото му.

Това може би е най-хубавото животно, пригодено да работи във водни условия. С негова помощ ловците изваждат всяка година по хиляда патици от водата.

Размерът и силата на Чесапийк Бей ретривър не би трябвало да бъдат прекомерни, защото те са работни кучета, само че би трябвало да са задоволителни, защото от тях се чака да разчупят леда и да останат във водата дълго. Те постоянно би трябвало да плуват във вътрешността, преодолявайки напора напразно и течението.

Стандартите са прекомерно строги за тези кучета. Възрастният мъжки би трябвало да е висок от 58 до 66 сантиметра, а женските от 53 до 61 сантиметра. Мъжките тежат от 29 до 36 кг, а женските от 25 до 32 кг.

Чесапийк Бей ретривър има необятен череп, много пай нос, къса и лика заострена зурла, тънки и преносими устни. Ушите му са добре ситуирани, свободно висящи надолу. Захапката му е вид ножица, само че може и права.

Вратът на кучето е мускулест, приблизително дълъг и конусовиден. Гърбът му е пай и мощен. Гърдите му са необятни, мощни, дълбоки.

Опашката му е умерено тежка и приблизително дълга. Може да бъде леко извита или права.

Козината му би трябвало да бъде къса и дебела, с компактен подкосъм. На раменете, гърба, врата може да има наклонност към навиване. Малки висящи пера от козината по бедрата и опашката са одобрявани от стандарта.

 Чесапийк Бей ретривър - развъждане и грижи Снимка: Marilou Burleson Pixabay

В цветово отношение козината би трябвало да бъде покрай това, което се следи в околната природа. Примерно всеки колорит на суха трева или кората на дървото. Малки бели петна по гърдите, гръдния панер или вътрешната страна на краката са възможни, само че въпреки всичко се избират кучета в обединен цвят.

Характер и държание на Чесапийк Бей ретривър

Много експерти считат Чесапийк Бей ретривър за изявен индивидуалист. За да бъде извоювана любовта и послушанието на кучето е нужна доста работа. То става доста предан член на фамилията. Силните му инстинкти го вършат положително куче-пазач. Много държи на територията си и става неспокойно в наличие на непознати или други кучета.

Чесапийк Бей ретривър се схваща добре с децата и другите домашни любимци, в случай че е социализирано от рано и е възпитавано вярно. Тъй като е доста самонадеяно животно, то е уместно за стопани с опит и метод към властните породи.

Чеси е отлична порода ловджийско куче. Обича водата и може да прекара часове в нея. Обича да тича, да играе и да се отдава на всевъзможни действия на открито. Това куче е будно и възприема добре. На закрито не са доста дейни и избират вкъщи да дъвчат нещо, по тази причина е добре да им се подсигурят подобаващи играчки, да не разрушават покъщнината. Не са подобаващи кучета за градски условия, те не могат да седят на едно място.

Хранене на Чесапийк Бей ретривър

Тази едра порода кучета като се изключи че има голям вкус, би трябвало да се храни с по-различен баланс от хранителни субстанции от този на по-дребните породи. Месото би трябвало да съставлява към 80 % от цялото хранително наличие. Плодовете, зеленчуците, зърнените храни са останалите 20 % от диетата. Прясната вода би трябвало да бъде разполагаем целодневно. Тъй като стомахът на кучето постоянно се подува, добре е да се храни не повече от два пъти дневно.

Грижи за Чесапийк Бей ретривър

Козината на Чесапийк Бей ретривър е гъста и къса, с компактен и вълнист подкосъм. Козината на кучето не е изключително къдрава и стои леко мазна. Не се предлага кучето да се къпе, защото структурата на козината му може да се повреди. Разчесването е належащо да бъде по-интензивно единствено в интервала на линеене, с цел да падат непотребните косми.

Обучение на Чесапийк Бей ретривър

Това куче е интелигентно и има податливост да се учи добре. То бързо усвоява командите, нуждае се от доста придвижване и може да се държи невъзпитано, в случай че не получи това, което желае. Затова социализацията от ранна възраст е значим миг в образованието. Упражненията би трябвало да бъдат разнообразявани с разходки, с цел да може животното да влиза елементарно в кондиция.

Здравословни проблеми на Чесапийк Бей ретривър

Както всички чистокръвни кучета, Чеси имат своя дял от здравословни проблеми. Най-често срещани са кучешката дисплазия, което е ставно дегенеративно заболяване. Прогресивната недоразвитост на ретината също е от по- постоянно срещаните. Епилепсията също се среща от време на време при породата. Като цяло обаче са с добър здравословен статус и живеят до 10-12 години. Изисква се всяко куче да има документ за здравословното му положение.

Няколко обстоятелството на Чесапийк Бей ретривър

Първото название на породата е Чесапийк Бей дъкинг дог, обещано през 1877 година.

Преди 56 години Чеси е оповестено за национално куче на Мериленд.

Породата е амулет на Балтиморския университет в Мериленд.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР