Повечето сме били там. На дъното. Когато се тъпчеш с

...
Повечето сме били там. На дъното. Когато се тъпчеш с
Коментари Харесай

Пътят към хладилника не е път към себе си

Повечето сме били там. На дъното. Когато се тъпчеш с следващата храна, „ докопана ” от хладилника. Когато към този момент не знаеш коя поред бисквита ядеш. Когато изяждаш третия си шоколад за деня. Когато се задавяш от бързото преглъщане на несдъвкана храна. И продължаваш да ядеш. Не ти доставя наслаждение към този момент. Но продължаваш... да копаеш в личната си дупка.

В миг на домашна изолираност десетки хора ми писаха с този проблем. Случаите зачестиха, защото външните фактори и напън са по-силни от нормалното. Социална изолираност. Депресиращо време. Медийни известия, показващи страшна картина на открито. Уволнения. Фалирали бизнеси. Смърт. В обстановка като сегашната се вижда какъв брой си мощен вътрешно. Някои към този момент се пречупват.
Но повярвай ми, имаш повече мощ, в сравнение с предполагаш. Само би трябвало да я преоткриеш. Храната няма да ти реши казуса. Единствено ще го задълбочи.
Похватите са доста, само че ще посветя този материал на един от тях - свободата на избор.

Бъди неутрален наблюдаващ
„ Между тласъка и реакцията има пространство. В това пространство е нашата мощ да изберем реакцията си. В нашата реакция е нашето израстване и нашата независимост ". Това е обичан мой откъс на австрийския невролог и психиатър Виктор Франкъл.

Външни тласъци за преяждане ще има постоянно - дали ще е шоколад, дали ще е рожден ден, имен ден, посетители, празненство, ликвидация, ресторант, пътешестване или както в тази ситуация - извънредно неприятна обстановка, която просто ни раздрусва изцяло - ние не можем да ги направляваме. Не можем да избираме събитията.
Но можем да направляваме едно само нещо напълно - себе си. Своите дейности. Чувствата са усеща. И те могат да бъдат следени, само че не постоянно. Единственото, което има значение, е дали ще им се поддадем. Какво деяние ще предприемем. Какви ще са следствията от определеното деяние. И най-важното: можем ли да живеем с тези последици?  
Дишай
Действията са най-силният фактор, който образува невронни пътища и нашето държание. Чрез систематични дейности (рутина) изграждаш привички. Чрез още по-системни и осъзнати дейности ги разрушаваш. Това важи в цялостна мощ за импулсивното хранене.
Затова, когато имаш пориви, направи си положително и дишай. Дълбоки коремни вдишвания. Това ще успокои мозъка и ще задейства частта от мозъка, виновна за вземането на осъзнати решения - prefrontal cortex.
И в този момент какво?
Спри се. Дишай. Помисли. Разгледай страстите, разучи ги с любознание. Анализирай обстановката, следствията от идващото деяние. Чак тогава направи крачката.

В похвата „ Мислене за второ деяние ” се залага навръх това - задаваш си въпроса „ И в този момент какво? ”. Ще изям тези бисквити, „ ще си направя кефа ”. А по-късно какво? Подуване, качени килограми, изгубено време за свалянето им, нараснала кръвна захар, депресивни намерения, виновност, позор – това са единствено палитра от вероятните последици. Заслужава ли си едноминутното „ благополучие ” на фона на дълготрайното злощастие. Не мисля.
Затова стой, дишай и анализирай. Без да се обвиняваш. Без да се самонараняваш. Бъди неутрален наблюдаващ на обстановката и се посъветвай. Като другар. Храната няма да ти реши казуса. Само ти можеш. Действай. Осъзнато.

Очаквайте продължение



Жасмина Гевезиева е основател на Binge OFF – онлайн платформа за създаване на здравословни хранителни привички. Жасмина е герой – бори се да си върне контрола над храната, вместо храната да управлява нея.

След 12 години сполучлива борба със систематичните преяждания, Жасмина сменя специалността си в областта на цифровата реклама, точно с цел да се посвети на хората, които изпитват същия проблем.Чрез система от привички, тренировки и хранене, които тества и създава за себе си, сега

Жасмина оказва помощ на други хора като нея да се измъкнат от кръговрата диети-преяждания-напълняване-диети, с цел да подобрят качеството си на живот незабавно и да заживеят пълноценно още веднъж.
Освен обществен бизнесмен, Жасмина се изявява и като деен спортист – повторен републикански първенец по един от най-силовите спортове – силов трибой и бодибилдинг играч.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР