Ако банановите кори се бланшират, изсушат и се смелят на

...
Ако банановите кори се бланшират, изсушат и се смелят на
Коментари Харесай

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Ако банановите кори се бланшират, изсушат и се смелят на брашно, те могат да се трансфорат в печива, които имат също толкоз прелестен усет (а за какво не е и по-добър) колкото продуктите на основата на пшеница. 
През предходната година учени опитват и дават на участниците в проучване сладки от брашно от бананова кора. Те споделят, че усетът им е като на обичайните захарни курабии. Брашното от обелката на банана е богато на минерали и хранителни субстанции. Обогатено с бананови кори, елементарното пшеничено зърно към този момент съдържа доста повече фибри, магнезий, калий и антиоксидантни съединения.
Изпечените бисквити с примесено брашно от бананови кори, имали продължителност три месеца при стайна температура. Въпреки че изследването разглеждало единствено последствията от прибавянето на бананови кори към печени бисквитки, резултатите демонстрират, че потреблението на брашно от бананови кори в самун, сладкиши и тестени произведения също е положително попадение.
През 2021 година пък е направено изследване върху вкусовите достолепия на торта с бананови кори. Станало ясно, че жълтата кора на плода обезпечава натурален хранителен цвят на изпечения артикул.
Изследване от 2016 година твърди, че заместването на до 10 % от пшеничното брашно с такова от бананова кора може да обогати изпечения самун с по-високо наличие на протеини, въглехидрати и мазнини.
Не обичате печива? Някои опитват и употребяват бананови кори в къри, а вегани наскоро в своя блок демонстрираха бекон от бананови кори и даже „ свинско “.
Яденето на кората на този плод не е единствено здравословен вид, само че може да помогне за понижаване на питателните боклуци. Около 40 % от тежестта на банана е в кората му и през множеството време тази богата на хранителни субстанции обвивка просто се изхвърля.


Банановите кори са в действителност безполезни, когато са сурови. Но в случай че са приготвени вярно, се трансформират в деликатес.
Същото важи и за корите на други плодове, като нахример тази от манго, за която също беше открито, че покачва антиоксидантните свойства на сладкиша и усъвършенства усета му.
Проучването от 2022 година е оповестено в ACS Food Science & Technology.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР