Бамята може би не е чест гост на трапезата ви.

...
Бамята може би не е чест гост на трапезата ви.
Коментари Харесай

Не пренебрегвайте бамята!

Бамята може би не е чест посетител на трапезата ви. Но откакто разберете какъв брой потребни качества има, може би ще я включвате по-често в хранителния си режим, с цел да подобрите здравето си. Бамята (някъде й споделят дамски пръсти), е цъфтящо растение, което хората подценяват. Напразно. Вижте за какво.
Ядливите семенни шушулки, които дава бамята са сходни на зелени боб или едамаме. Най-много бамя пораства в Африка, само че се среща и по нашите географски ширини. На нея й стига да е топло. Някои хора употребяват в готвенето листата на бамята, те наподобяват на чушки халапеньо. В някои страни вършат от нея чай и даже я преработват в дестилат на прахуляк.
Мислете за бамята както за всеки различен зарзават. Можете да я нарежете на кубчета, да я попарите леко и да я вкарате в състава на салати дружно с други здравословни съставки като спанак, домати, краставици и чушки. Тя ще придаде постоянна текстура на вашите салати, защото има повече неотстъпчивост и хрупкавост. Или пък ползвайте селските предписания за яхния – доста известна към момента в разнообразни райони. Готви се благопожелание с картофи, ориз, лук, чесън, домати и магданоз. Можете да извършите и слънчева туршия с нея. 


6 изгоди за здравето от бамята

1. Помага за намаление на холестеролаБамята е забавно растение, защото отделя сходен на слуз секрет. Това може да звучи необичайно, само че доста растения вършат това под някаква форма, като семена от чиа и овес. Когато се намокрят, те отделят гелообразна консистенция, съдържаща фибри. Тази слуз се свързва с холестерола и жлъчните киселини, с цел да подкрепи елиминирането им от тялото. 2. Детоксикатор еСлузта на бамята спомага за детоксикацията на черния дроб. Тя събира отрови и облекчава изхвърлянето им.3. Може да помогне в битката с ракаБамята съдържа тип протеин, наименуван лектин, който е доста значимо вещество. Фармацевтите употребяват лектин в проучванията за инхибиране на растежа на ракови кафези на гърдата при хора. Някои проучвания демонстрират, че тези лектини могат да понижат растежа на раковите кафези с 63%. 4. Богат източник на фолатНякои откриватели считат, че потреблението на богати на фолат храни е доста значима за предварителната защита на рак. Бамята е храна с доста високо наличие на фолат и е лесна за включване в разнообразни хранителни режими. Фолатът е доста значим във вашето тяло за производството на ДНК и различен генетичен материал. Той е един от В-витамините и взе участие в производството на червени и бели кръвни кафези в костния мозък. Фолатът е виновен и за превръщането на въглехидратите в сила.5. При бременностИменно наличието на фолат прави бамята потребна за бременни дами. Той е доста значим за поддържане здравето на плода. Една чаша с бамя съдържа към 60 микрограма фолат.6. Полезна е за диабетициНапоследък внезапно набъбна появяването на диабет вид две. При проучване от 2011 година на мишки с диабет е даден прахуляк, изработен от бамя. Резултатът бил по-ниски равнища на кръвната захар и на мазнини. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР