Повечето изригвания протичат локално, но вулканичната система като цяло има

...
Повечето изригвания протичат локално, но вулканичната система като цяло има
Коментари Харесай

Песента на вулканите

Повечето изригвания протичат локално, само че вулканичната система като цяло има огромно значение за Земята. Без вулканите нашата планета би била много пусто място.

Големите и чести изригвания са основали условия за съществуването на живот в самото начало на историята на нашата планета. Изригванията са освобождавали въглероден диоксид и други газове, нужни за основаването на атмосферата, само че сковани в земята.

Атмосферата е задържала топлината и е ставала източник на дъждове. С помощта на Слънцето и въглеродния диоксид – основи за фотосинтезата – са се зародили растенията. Вулканичната пепел, богата на хранителни субстанции – фосфор, калий и магнезий, е била източник на тор за растенията.

Дори през днешния ден земята покрай вулкани се счита за една от най-плодородните. Фермери рискуват, живеейки в сянката на вулкани, поради положителната годишна продукция – това изяснява за какво вулканичните области са учудващо добре заселени.

Както и в тази ситуация с потомъка на Кракатау – Кракатау Анак, вулканите постоянно основават нови земи – ново дъно за океаните, островите, и усилват бреговата линия. На Хавайските острови горещата лава, влизайки в контакт с морската вода, се разрушава на дребни камъчета, създавайки прелестните черни плажове.

Вулканите оказват помощ да се контролира световният климат на Земята. Изригванията на солидни вулкани, такива като Кракатау или Пинатубо, за разлика от световното стопляне, охлаждат планетата за няколко години. В хода на изригванията в атмосферата попадат облаци пепел и прахуляк, отразяващи слънчевите лъчи.

© MARTIN RIETZE / GUZELIAN

Пепелта може да унищожава актуалния свят по различен метод. Самолетите, прелитащи през пепелните облаци, рискуват да попаднат в повреда заради блокиране на моторите. Поради тази причина полетите може да бъдат анулирани.

На 13 април 2010 година исландският вулкан Ейяфятлайокутъл, намиращ се под хладилник, изхвърлил в небето голям облак пепел. През Исландия минават доста самолетни направления, по-конкретно от Европа за Северна Америка и други страни. Поради заплаха от блокиране на моторите автобусите били анулирани за няколко дни, което станало причина за международен проблем.

Продуктите от виталната активност на вулканите са потребни. Вулканите придвижват диаманти и метали към повърхността. Вулканът Галерас в Колумбия изригва златоносна руда! Такива страни като Исландия зависят от вулканите за геотермалната сила, получавайки топлота от естествени подземни източници.

Да не подценяваме и силата на хубостта. Вулканите са едни от най-завладяващите чудеса на света.

Инфрачервени камери, намиращи се на орбита на Земята, могат да правят оценка топлинната сила на вулкана. Учените следят внезапното повишение на температурата, както е било преди изригването на вулкана Пакая (Гватемала) на 20 май 1998 година Спътниците могат също по този начин да дадат опция на учените от височината на птичи полет да следят закономерностите в промените на облаците пара и пепел в дейните вулкани.

Гравитация и магнитно поле

© volcano.si.edu

Скалите и магмата се смесват, по тази причина под вулкана се трансформират гравитационното и магнитното поле. Плътните типове скали имат по-високо гравитационно привличане, в сравнение с по-малко плътните. Разликата в гравитационните сили се дефинират отдалечено от специфичен апарат – гравиметър.

Магнитометърът е инструмент за отдалечен надзор на магнитните полета подземен. Работата на уреда се основава на следния факт: желязото в земята се притегля от северния и южния магнитен полюс и е се стреми да заеме съответното състояние. Движението на магмата нарушава тази скица.

Звукови талази – „ песните “ на пенещата се магма Сеизмичните талази се движат подземен, през магмата и скалите с друга компактност. Но звуковите талази се движат по въздуха – еднородна среда, позволяваща да се получи чист запис на вълните. Микрофоните, сложени на вулкани, са разкрили забавни „ песни “ – някои от тях звучат в инфразвуковия диапазон (под усещането на човешкото ухо).

Пенещите се газове карат магмата да вибрира като тъпан (звуковите талази са тези вибрации), да вият, свистят и пухтят като локомотиви. Предупреждаващите знаци нарастват в инфрачервения диапазон, трансформира се дължината на вълните, появява се непрекъснато „ пеене “ без спиране.

Всичко това са знаци, които би трябвало да се наблюдават деликатно, споделят учените.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР