Ново проучване показва, че скали, които са на 3.2 милиарда

...
Ново проучване показва, че скали, които са на 3.2 милиарда
Коментари Харесай

Първото доказателство за фотосинтеза

Ново изследване демонстрира, че скали, които са на 3.2 милиарда години, са неопровержимо доказателство за съществуване на първия О2 на планетата. Това се явява най-ранният образец за фотосинтеза от живи организми, споделят геолози от университета Уисконсин-Мадисън.

„ Скали на 3.4 милиарда години демонстрират, че в океаните не е имало свободен О2 “, споделя Кларк Джонсън (Clark Johnson), който е професор по геология в университета и член на астробиологическия институт към НАСА. „ Работата ни демонстрира малко покачване на кислорода преди 3 милиарда години. Скалите, които изследвахме са на 3.23 милиарда години и носят очевидни следи от О2 в океаните доста по-рано, в сравнение с се смяташе преди.

Най-вероятният претендент за освобождението на кислорода от стоманения оксид е цианобактерия – първичен фотосинтезиращ организъм, населявал античните океани. В момента се счита, че животът се е зародил преди 3.5 милиарда години, по тази причина кислородообразуващата фотосинтеза може би се е появила малко по-късно. Досега се приемаше, че кислородът е бил необичайност до преди 2.2 милиарда години.

Изследваните скали са от типа яспис, който се състои от стоманен оксид и кварц. По тях имало бразди, които са нормални при смяна на състава на седиментите, които са ги образували.

Визуалните доказателства са подкрепени от проучвания на стоманените изотопи, изяснява Аарън Саткоски (Aaron Satkoski) от департамента по геология. Пробите идват от едно и също място и по тази причина не може да се потвърди дали фотосинтезата към този момент е била публикувана. „ Имало е постепенен напън за развиването на оксигенната фотосинтеза “, прибавя Джонсън. „ Веднъж щом имаме клетъчна машина, която е задоволително комплицирана, че да прави подобен развой, силата става безкрайна. Трябва ви единствено слънчева светлина, вода и въглероден диоксид. “

Други организми също са употребявали форми на фотосинтеза, която не освобождавала О2, а по-скоро зависела от минерали, разтворени в сладка вода – много по-оскъден източник от солената вода. И макар, че кислорода към този момент е участвал в плитчините на океаните преди 3.2 милиарда години, концентрацията му е била единствено 0.1% от това, което следим в днешните океани.

„ Опитваме са да определим точния интервал, в който е почнало оксигенното фотосинтезиране “, добаявя Браян Биърд (Brian Beard), който е съавтор на изследването. „ Възможно е цианобактериите да са фотосинтезирали в плитчините, само че това не значи, че кислородът е участвал в атмосферата или в дълбоките елементи на океаните. “

Въпреки това фотосинтезата е остроумен трик и след появяването ѝ се е популяризирала рано или късно, прибавя Джонсън. „ Веднъж щом има оксигенна фотосинтеза, повече няма предели. Няма причина да не се популяризира на всички места. “

Изследването е спонсорирано от НАСА и е оповестено в  Earth and Planetary Science Letters.

Science Daily

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР