Диаманти може да се формират с помощта на древна морска

...
Диаманти може да се формират с помощта на древна морска
Коментари Харесай

Древните океани раждали диаманти

Диаманти може да се образуват благодарение на антична морска вода, споделят откриватели, които са разпознали скъпоценни камъни, кристализирали преди към 200 милиона години. Откритието ще помогне за разрешаването на дългогодишната тайнственост за образуването на диамантите и ще хвърли светлина върху циркулацията на материята сред повърхността на Земята и нейните дълбини.

Диамантите кристализират при извънредно високо налягане и температура. Учените считат, че нормално скъпоценните камъни се образуват сред 140 и 250 километра под повърхността на Земята. Слоят сред земната кора и ядрото се назовава тога. Най-голямата дълбочина, на която е намиран драгоценен камък, е 700 километра под повърхността.

Силни вулканични изригвания могат да пробият през континентите и по този начин да донесат диаманти до повърхността. Скъпоценните камъни са вградени в скални формирания, наречени кимбърлит. Възрастта на някои доближава 2.1 милиарда години.  Но много постоянно в образуванията кимбърлит няма диаманти – от 1500–2000 познати залежи на кимбърлит диаманти има единствено в 50–60.

Повечето учени считат, че диамантите кристализират поради някаква течност, само че към момента се спори каква може да бъде тя.

За да разгадаят тази тайнственост, геохимици анализирали скъпоценни камъни от диамантената мина Екати в Северна Канада. Кимбърлитите били релативно млади – единствено на 45 милиона години. Диамантите, които са най-полезни за учените, са и тези, които са най-безполезни за комерсиалния пазар – пробити и зацапани с всевъзможни мръсотии. Тези мръсотии, било то части канара или дребни капки течност, понижават цената на диаманта, само че пазят секрети за това по какъв начин се е формирал.

„ След като нещо влезе в диаманта, може да минат милиони години, само че даже и по-късно материалът остава същият “, споделя основният създател на проучването Яяков Вайс (Yaakov Weiss), който е геохимик към Колумбийския университет. „ Може да гледаме на диамантите като на капсули за информация, която другояче няма по какъв начин да разберем. “

Учените анализирали течни примеси в 11 влакнести диаманта – камъни, които се състоят от няколко пласта. Капките течност били солени, богати на хлор, калий и натрий – тъкмо както морската вода. Теорията на откривателите е, че парче водниста океанска кора е минало под западната континентална част на Северна Америка преди към 150 до 200 милиона години. Течностите от океанската кора реагирали химически със континенталните скали над тях и това основало вярната примес, посредством която диамантите да могат да кристализират, споделя Вайс.

Все още не е ясно дали всички диаманти кристализират благодарение на морска вода. „ Повечето учени считат, че и мръсните, и бижутерийните диаманти се образуват от същите течности, само че за това към момента може да се поспори “, прибавя Вайс. „ Аз персонално считам, че всички диаманти се образуват по сходен метод. “

Откритието е оповестено в списание Nature.

Live Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР