В градовете по света често се засаждат дървета с цел

...
В градовете по света често се засаждат дървета с цел
Коментари Харесай

Охлаждат ли дърветата града?

В градовете по света постоянно се засаждат дървета за да бъдат следени температурите и да се понижи резултата на „ градския топлинен остров “. Но в действителност е доста мъчно да се потвърди дали това има действителен резултат.

Най-логичният метод за премерване на охлаждането е да се сравнят температурите на въздуха в парковете и околните до тях улици. Но резултатите от този способ са разочароващи – даже огромните залесени паркове не съумяват да охладят въздуха денем с повече от 1°C, а през нощта в парковете даже от време на време е по-топло.

За да разберем това несъгласие, би трябвало да мислим по-ясно за физиката на топлинните потоци в градовете и мащабът на проучванията, които се вършат.

На доктрина, дърветата са способни да охлаждат въздуха по два метода. Първият се състои в даване на сянка, а вторият е развой, прочут като изпарение от земята. В дребен мащаб дърветата служат като охладители главно посредством сянката, която спускат над земята. Колко ни е топло зависи не толкоз от температурата на въздуха, а от електромагнитната радиация, която излъчваме и одобряваме. Короната на дърветата се явява чадър, който може да блокира до 90% от радиацията, идваща от слънцето, и усилва количеството топлота, което губим от телата си, тъй като земята под нас е по-студена.

Дърветата могат да охлаждат и здания посредством сянката си, изключително в случай че защищават от слънчеви лъчи, идващи от запад или изток. Експериментални проучвания в Съединени американски щати са посочили, че сенките на дърветата са способни да понижат разноските от климатици с 20 до 30%.

Дърветата може да се употребяват и за решаването на по-голям проблем – градския топлинен остров. По време на летния сезон температурата в градовете е с най-малко 7°C по-висока от тази в извънградските местности. Тъмният асфалт и тухлените стени всмукват съвсем цялата радиация от слънцето, като се нагряват до температури от 40 до 60°C и задържат силата до идването на нощта. Енергията (топлината) остава в капан в тесните улични „ каньони “.

Градските дървета са способни да противодействат на този резултат, като блокират радиационното лъчение преди да е достигнало до земята. Същото става и с процеса на изпаряване от земята – когато слънчевите лъчи доближат короната на обещано дърво, водата в неговите листа стартира да се изпарява. Това охлажда лъчите, тъкмо както потта охлажда нашата кожа, и по този метод в околната среда остава по-малко топлота.

Но има измама. Дърветата могат да основават охлаждащ резултат, единствено в случай че порастват добре. Тук към този момент играят роля фактори като качество на почвата, непорочност на въздуха, пространство за обикновено разгръщане на короната, тъкмо местонахождение (паркове или улици) и доста други.

Статията е дело на Роланд Енос (Roland Ennos), който е професор по биомеханика в университета в Хъл.

The Epoch Times

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР