Планетолозите биха били много щастливи, ако можеха да обелят Земята

...
Планетолозите биха били много щастливи, ако можеха да обелят Земята
Коментари Харесай

Вулканична верига лежи под Антарктида

Планетолозите биха били доста щастливи, в случай че можеха да обелят Земята като портокал и да видят какво се крие под тънката кора. Ние живеем на повърхността на планетата, само че Земята е солидно тяло, чиято повърхнина непрекъснато се деформира, нагъва и разделя от неспирното придвижване на по-топлите подземни пластове.

Контрастът сред повърхността и дълбините е максимален в Антарктида. Как се е появила цяла вулканична верига под ледовете и какво значи тя за бъдещето на планетата?

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Люис са създали сеизмологични проучвания, които се явяват първите детайлни наблюдения под повърхността на ледения континент. На получените карти ясно се вижда нагорещена канара на към 96 километра под връх Сидли – последният от веригата вулканични планини на западния бряг на Антарктида.

„ Линията от вулкани загатва, че под плочата може да има мантийно перо, което наподобява на факла “, споделя Дъг Винс (Doug Wiens), който е професор по земни и планетарни науки и съавтор на изследването.

„ Вулканите евентуално се появяват в редица, до момента в който плочата се придвижва върху това перо. Но не е ясно дали тъкмо това се случва. Мислим, че знаем в каква посока се движи плочата, само че вулканичната верига се движи в друга посока, а съществуват и още две вулканични вериги, които се движат в напълно разнообразни направления. Ако плочата се придвижва върху две мантийни пера, би трябвало вулканичните вериги да са успоредни, както на Хавайските острови. “

Но най-интересното изобретение е направено в падината Бентли. На дълбочина тя доближава до един километър под морското ниво. Ако ледът бъде отстранен, по-голямата част от западна Антарктида би била на морското ниво, а падината Бентли, която е най-ниското място на Земята, което не е покрито от океан, ще бъде на километър и половина под морското ниво.

Не са били засечени никакви трусове, което евентуално значи, че вулканите не са дейни, само че топлината демонстрира, че изригванията са спрели релативно скоро и подземните пластове към момента не са се охладили.

Под кората на Земята са открити над 34 000 зони с топлинни потоци, само че в Антарктида има по-малко от 10. Но един от тези потоци е четири пъти по-активен от междинното равнище за планетата.

Според Винс идващото огромно предизвикателство ще е да се разбере структурата под ледниците Туайтес и Пайн Айлънд, които се намират по покрай бреговата линия от падината Бентли. Учените разказват тези два ледника като „ слабото звено “ на ледената завивка, тъй като покачвания в притока на лед теоретично могат да допринесат за бързото раздробяване на ледената покрива в цяла западна Антарктида.

Science Daily

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР