Учените са открили химична реакция, която може да е допринесла

...
Учените са открили химична реакция, която може да е допринесла
Коментари Харесай

Химична реакция довела до развитието на живота

Учените са разкрили химична реакция, която може да е съдействала за копирането на РНК молекулите на най-ранните стадии от зараждането на живота на Земята, се споделя в известие на Австралийския народен университет.

Днес в науката е призната теорията за „ РНК света “, съгласно която функционалността за предпазване и предаване на наследствена информация на ранните стадии от зараждането на живота – допустимо още преди появяването на клетките в актуалния им тип – са играли РНК молекулите.

Едва по-късно ролята на вместилище на генетичната информация е заела ДНК. Много учени опитват с молекули РНК в опит да възпроизведат процеса по възникване на живота в лабораторни условия.

„ Според общоприетата в науката позиция се счита, че тези изначални извънклетъчни РНК общества би трябвало да са имали регулярен тласък за самокопиране и нарастване. Ние предлагаме окисляването на тиосулфатите с водороден пероксид в качеството на подобен тласък “, написа в публикация в сп. Interface Ровена Бол (Rowena Ball) от Австралийския народен университет.

РНК обществата може да са обитавали в порите на камъни покрай термални източници, счита Бол. За прекопирване на молекулите РНК е належащо периодично повтаряне на топли и студени условия – в топлото протича разделянето на нишките от двойната верига на РНК, а в студеното – присъединение към всяка от нишките за образуване на нова двойна верига.

Освен това в този момент всички известни форми на клетъчен живот разчитат на механизма хемиосмоза, нужен за синтез на молекули аденозинтрифосфат (АТФ), които встъпват като източник на сила за биохимичните процеси във всички живи организми. Процесът на хемиосмоза на ранните стадии от зараждането на живота може да са предизвикани от съмнения в киселинността на средата, считат учените.

Бол и нейният сътрудник са разкрили, че тиосулфатите и водородният прекис встъпват в обратима реакция, която дава нужните съмнения в температурата и киселинността на средата, с интервал към две минути.

Освен това в наличието на водороден пероксид РНК молекулата става нестабилна, т.е. в нея стават вероятни разновидности – основа на еволюцията.

Учените считат, че водородният пероксид е участвал на Земята в интервала на възникване на живот, също така е известно, че той участва и на Юпитеровия сателит Европа, а в предишното евентуално е съществувал и на Марс, тъй че те оферират да се обърне внимание на това вещество в търсенето на условия за възникване на извънземен живот.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР