Официално отвори врати за посетители тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край

...
Официално отвори врати за посетители тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край
Коментари Харесай

Тракийската гробница Оструша край Казанлък отвори врати за посетители

Официално отвори порти за гости тракийският гробнично-култов комплекс Оструша край Казанлък, оповестиха за Българска телеграфна агенция от локалния Исторически музей „ Искра “.

Комплексът ще работи всеки ден от седмицата, а входът ще бъде свободен. 

Оструша е един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе. Той е едно от първите огромни открития в района на експедицията на археолога доцент доктор Георги Китов от 1993 година.

Съоръжението съставлява гробнично-култов комплекс, развъртян на повърхност от 100 квадратни метра, и се състои от шест пространства, едно от които е саркофагоподобна камера. Пред комплекса е разкрито ритуално скупчване на голям брой натрошени керамични съдове и архитектурни елементи, напомнят от музея. 

Разграничени са три интервала на прилагане на оборудването, като първият е към средата на IV в. прочие Хр., когато върху стереобат от огромни каменни плочи е инсталирана монолитна камера с погребално ложе и фрески по тавана. По-късно към нея са пристроени останалите пет пространства. През третия стадий в края на столетието пред входа е построен саркофагоподобен гроб. В него заравяне не е осъществено.

В Оструша има заровен кон, това е нещо наложително за обектите от тракийското завещание, има прелестни непокътнати мостри, изключително от приложението му, непокътнат е и мечът, който безусловно е пронизал гръдния му панер, изясни за Българска телеграфна агенция шефът на ИМ „ Искра “ доктор Момчил Маринов. Погребението на владетеля обаче е алегорично, както в Хелвеция, Голяма Косматка, Грифони и Шушманец. Документирано човешко заравяне в Долината има единствено в Казанлъшката гробница. 

Изображенията на касетирания таван са направени с хирургическа акуратност, античните майстори са показали необикновено умеене, споделят от музея. Има непокътнати и останки от фрески. Според доктор Маринов комплексът има и доста добра архитектура, участва и кръглото куполно помещение, което е обвързвано с култа към слънцето като едно от най-важните измерения в тракийските вярвания. Със своето планово решение, архитектурни особености, полихромна декорация и находки оборудването се подрежда измежду най-представителните монументи на тракийската надгробна и паметна архитектура от този интервал. 

Гробницата е напълно реставрирана и социализирана по плана на Община Казанлък „ Светът на траките “. Благодарение на плана по социализация главните елементи на комплекса могат да бъдат пълноценно забележими. В саркофагоподобната камера има специфичен режим на наблюдаване, което дава опция на всеки клиент да види фреските по тавана в действително време, само че без да влиза в самия саркофаг, с цел да не бъдат нарушавани температурата и влажността като наложителни параметри за запазване. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР