Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен закон

...
Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен закон
Коментари Харесай

ЕС призова Грузия да оттегли закона за чуждестранните агенти

Днес Европейският съюз прикани Грузия да отдръпна своя противоречив закон за " задграничните сътрудници " и предизвести, че мярката може да попречи на упоритостите на страната за участие. Това предават от Ройтерс.

" Приемането на този закон оказва негативно влияние върху напредъка на Грузия по пътя към Европейски Съюз. Изборът за пътя напред е в ръцете на Грузия. Ние настояваме грузинските управляващи да отдръпват закона ", се споделя в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел и комисаря по въпросите за съседство и разширение Оливер Вархели.

" Европейски Съюз ясно и неведнъж е заявявал, че духът и наличието на закона не са в сходство с главните правила и полезности на Европейски Съюз ", разясняват още Жозеп Борел и Оливер Вархели.

Според тях приемането на този закон ще подкопае работата на гражданското общество и самостоятелните медии. Те показват, че свободата на сдружаване и свободата на изложение са съществени права в основата на уговорките на Грузия като част от Споразумението за асоцииране и като част от пътя им за присъединение към Европейски Съюз.

Длъжностни лица към Европейски Съюз в началото са се пробвали да договорят правене на публично изказване сред държавните управления на 27-те държави-членки, само че Унгария и Словакия са били срещу концепцията, по информация на дипломати за Reuters.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич също излезе с изказване: " Приемането на трето четене на проектозакона " за бистрота на задграничното въздействие " от Народното събрание на Грузия, без да се изчака мнението на Венецианската комисия, е много разочароващо и не отразява духа на градивен разговор. Съветът на Европа е подготвен да помогне на Грузия за обезпечаване на цялостно сходство с интернационалните стандарти, като по този метод консолидира нейното демократично развиване и по-нататъшен прогрес към присъединение към Европейски Съюз. "

Главният секретар изрази угриженост по отношение на отчетите за непропорционална приложимост на мощ, противозаконни арестувания и акции за заплашване в страната.

Припомняме, протестите в Тбилиси продължиха снощи и след приемането на законопроекта, като демонстрациите започнаха на 15 април. През месец март в Народното събрание на Грузия се стигна до юмручен пердах сред законодателите по време на  разискване на противоречивия закон.

Вчера Народното събрание на Грузия прие на трето и дефинитивно четене законопроекта, който изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на задгранично въздействие, налагайки тежки условия за откриване на информация и наказателни санкции при нарушавания.

Допълнително, дипломат на Европейски Съюз в Грузия разказа проектозакона като  " несъответстващ с нормите и полезностите на Европейски Съюз ". Германия прикани за отдръпването на закона. Междувременно Русия отбрани законопроекта, само че по-късно отхвърли сравненията със своето законодателство - съгласно тях Съединени американски щати е пионер в сходни решения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР