Tеч на държавни тайни , подкупи, чадър за наказателно преследване

...
Tеч на държавни тайни , подкупи, чадър за наказателно преследване
Коментари Харесай

Теч на държавни тайни и подкупи в доклада за аферата с митниците

Tеч на държавни секрети, подкупи, чадър за наказателно гонене и корист с власт. Тези закононарушения видяха в аферата с митниците депутатите от краткотрайната комисия, предава „ 24 часа “. Изданието се базира на отчета на комисията. Тъй като той не бе гласуван в пленарна зала, няма да бъде пратен и на прокуратурата, твърди „ 24 часа “. От “Има подобен народ ”, чийто ръководител на парламентарната група Тошко Йорданов оглавяваше комисията, обаче го разпространиха до медиите.

На 3 април бяха задържани шефката на митниците Петя Банкова, някогашният началник на ИАРА Марин Димитров и синът му Стефан. Задочно беше упрекнат посоченият за контрабандист номер едно Никола Николов-Паскал. А седмица по-късно и някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Те са упрекнати за присъединяване в незаконна група за контрабанда, а Банкова и за насила, тъй като е местила митнически шефове.

Паралелно с следствието на прокуратурата депутатите направиха комисия по случая и
прибавиха в името ѝ “евентуално присъединяване на Асен Василев ”.
Доскорошният финансов министър и дептатът от ПП-ДБ Бойко Рашков станаха съществени герои в комисията. Причината е, че са имали контакти с задържаните. Сюжетът с тях е и неизменима част от престрелките сред партиите в предизборната акция.

Василев и Рашков бяха изслушани от сътрудниците си в комисията, само че още не са разпитани от прокуратурата. Докладът на краткотрайната комисия е подсилен от депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия и “Възраждане ” са с изключително мнение, а ПП-ДБ не са го подписали.

Държавното обвиняване твърди, че Стефан и Марин Димитрови са контактували с контрабандиста Паскал. Чрез шефката на митниците Петя Банкова и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев са осигурявали и чадър на каналите през България.

Изводите на депутатите допълват обвиняванията. Първият е обвързван с възможен теч на класифицирана информация. От чуването в комисията станало ясно, че Марин и Стефан Димитрови доста пъти са влизали в постройките на Агенция “Митници ” и Министерство на вътрешните работи. Често – без да бъдат записвани на входа.

В тази връзка е редно прокуратурата, ДАНС, комисията за сигурност на информацията да открият
кой е виновен за нарушение на пропускателния режим
в тези институции, които са зона за сигурност съгласно закона. И има ли нерегламентиран достъп до класифицирана информация от лица, ангажирани с незаконна активност, написа в отчета.

Посочени са и имената на тези, в които народните представители се съмняват. Това са Асен Василев, който като финансов министър е назначил Петя Банкова и е контактувал със Стефан Димитров. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков, приемал в кабинета си Димитров и татко му 10 пъти. Георги Георгиев, началник на “Вътрешна сигурност ” в Министерство на вътрешните работи до края на 2023 година, Живко Коцев и служителят на реда Недан Хаджиев.

Депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ желаят да знаят
дали някой от тях е направил закононарушението “лично укривателство ” ,
т.е. да са поставили чадър над незаконната активност на Димитрови, като са им издавали информация от службите си.

Обвинение за рушвет по делото за контрабанда няма, само че краткотрайната комисия стига и до този извод. Членовете ѝ желаеха протокола от съда, който остави в ареста Банкова и Димитров. Там излиза наяве, че Живко Коцев е получил безценен подарък от Стефан – часовник “Хуболт ”. Важно е да се разбере дали високопоставените чиновници, с които Димитрови са контактували, са получавали и други дарове, включително и екскурзии. Кой ги е плащал?, питат народните представители.

Другите им заключения не засягат работата на прокуратурата. От чуването на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев и вътрешния министър Калин Стоянов станало ясно, че е
нужно да се задълбочи изследването за преданост и интегритет
на претендентите за шеф на митниците, основен секретар на Министерство на вътрешните работи, съветници в политически кабинети.

Тези практики са одобрени в Западна Европа, включително полиграфското проучване преди назначението, а по-късно – всяка година , написа в отчета на комисията .

Тя предлага и преди назначението на тези длъжности да се направи изследване от финансовото разузнаване на ДАНС за съмнителни парични преводи у нас и в чужбина.

“Има такава опция в законите против пране на пари, само че не се ползва, тъй като няма наложителен темперамент ”, се показва още в отчета.
Произвежда ли страната подправени вести и кой носи отговорност,
питат народните представители по отношение на преместени и намалени 20 висши митничари от задържаната Петя Банкова.

На 20 март в Агенция “Митници ” беше оповестено прессъобщение, че това се прави по сигнал на австрийските управляващи, че техни
превозвачи се рекетират за пари 
при прекосяването в страната ни.

Спорeд прокуратурата част кадровите промени са направени, с цел да се сложат комфортни на контрабандните канали на Паскал хора. От чуването на служебния министър на финансите и новия началник на митниците стана ясно, че такива документи от Австрия няма.

Асен Василев обаче изясни на последното съвещание, че е имал среща с посланика на Австрия Андреа Икич – Бьом и той му предал тази информация. След това Василев го свързал с Петя Банкова, а седмица след рокадите в митниците посланикът благодарил на Василев, тъй като рекетът незабавно престанал.

Мнозинството в парламентарната комисия твърди, че става дума за разпространяване на подправени вести, които да послужат за кадрови промени в митниците.

Затова упорстват да знаят кой е злоупотребил с власт.

Сред предложенията им е сходни прессъобщения да бъдат подписвани от длъжностни лица, които да носят отговорност.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР