Общо четири случая на болни от коклюш са регистрирани на

...
Общо четири случая на болни от коклюш са регистрирани на
Коментари Харесай

Четири случая на коклюш в област Стара Загора

Общо четири случая на заболели от коклюш са регистрирани на територията на област Стара Загора. Това заяви за Българска телеграфна агенция шефът на дирекция " Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Таня Перчемлиева.

На територията на регионалния град са два от случаите, а другите два са в Казанлък. Най-малкият болен пациент е бебе на един месец, при което не са извършени имунизации, защото все още първата ваксина се слага на двумесечна възраст. 

" При нас има записана заболяла жена на 55 години, при която няма данни за извършени имунизации, само че евентуално тя е била имунизирана. На тази възраст имунитетът спада и е изцяло допустимо заразяването ", уточни медикът. 

Другите два случая са на възпитаници на осем и на 17 години, при които има данни за извършени имунизации.

" Първата имунизация против коклюш стартира от двумесечна възраст от раждането на детето и се организира поредно на втори, трети и четвърти месец. Първата реимунизация с петкомпонентна ваксина се организира на 16-18 месеца, а следващата реимунизация е на шестгодишна възраст и е с четирикомпонентна ваксина. Последната реимунизация се прави на 12 години ", сподели доктор Перчемлиева и изясни, че реимунизацията на децата се прави в годината, в която навършват надлежно шест и 12 години и не е наложително тя да се направи след навършване на съответната възраст.

Д-р Перчемлиева добави, че все още в област Стара Загора са " обезпечени задоволително количество ваксини за децата съгласно имунизационния календар. И общопрактикуващите лекари се доставят с ваксини от РЗИ против поръчка ".

От през днешния ден лабораторията по вирусология и молекулярна диагностика към старозагорската болница прави проучвания за доказване на болни от коклюш. Спешни ограничения против разпространяването на коклюш бяха подхванати през предходната седмица в Стара Загора.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР