Без пари за студен резерв за ТЕЦ “Варна, канал от

...
Без пари за студен резерв за ТЕЦ “Варна, канал от
Коментари Харесай

Жесток удар по Ахмед Доган: Орязаха му парите за теца, погват и имотите

Без пари за леден запас за Топлоелектрическа централа “Варна ”, канал от пристанището към него и пристан на вилата в “Росенец ” ще остане почетният ръководител на ДПС Ахмед Доган. Това стана ясно през вчерашния ден, откакто от ГЕРБ оповестиха, че в понеделник ще внесат промени в законодателството, с цел да спрат държавните пари за централата, а водачът на НФСБ Валери Симеонов си сложи за цел след вота на съмнение да се занимае с парцелите, свързани с почетния ръководител на Движение за права и свободи.

Това е първият синхронизиран опит на ръководещите да се разграничат от Движение за права и свободи. Миналата седмица министър председателят Бойко Борисов прикани защитата от НСО на Доган и депутата от движението Делян Пеевски да бъде свалена, написа 24 часа. В сряда изиска оставките на трима министри – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Премиерът направи това самичък, без съдружните си сътрудници късно вечерта, откакто чул от регионалните координатори какво се приказва за връзките сред ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Сега с промени в законите ще бъдат спрени търговете за леден запас. Така пари няма да се дават на Топлоелектрическа централа “Варна ”, чийто мажоритарен притежател е персонално Ахмед Доган. Става дума за към 50-60 млн. лева годишно, изясни Валери Симеонов. Според данни на Електроенергийният систематичен оператор всяка година в действителност Топлоелектрическа централа “Варна ” е получавал 27 млн. лева, с цел да не работи.
Решението е взето в четвъртък на съдружен съвет на ГЕРБ и патриотите.

Управляващите обмисляли и дали да не спрат държавното финансиране за разширение на корабния канал към пристанището на Топлоелектрическа централа “Варна ”.
“Има доста съществени съмнения, че това се прави, с цел да може пристанището на Доган да пренебрегва държавното пристанище – да поема по-големия поток, което да обезсмисли пристанище Варна, изясни Симеонов. И се закани да се захване с тематиката незабавно след вота на съмнение.

Освен с канала Симеонов се зарече да сложи и въпроса за противозаконните постройки в така наречен летен сарай на Доган в парк “Росенец ” до Бургас. Проверка на районния строителен надзор открила, че построеният неотдавна пристан към имението на Доган е противозаконен. Установени били и 4 противозаконни спомагателни постройки в парцела.

“Следим апетитите на Доган по Черноморието още от 2010 г, когато с хеликоптер облиташе и избираше къде да дебаркира и да си направи база. Първото място, към което се бе насочил, е о. Св. Анастасия. След това изиска военноморската база в Созопол, която е на провлака до града. И най-сетне купи 9 декара от “Лукойл ” през компания “Хермес солар ”, описа Симеонов.
Търгове за леден запас към този момент няма да се организират, той ще се разпореди на държавната Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ”.

Енергийният министър Теменужка Петкова и ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов оповестиха в Народното събрание, че в понеделник се внасят законови ремонти.
В последните 2 години най-голяма част от студения резерв се предоставяше на Топлоелектрическа централа “Варна ”, чийто мажоритарен притежател е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Всяка година Електроенергийният оператор (ЕСО) заплаща на централата 27 млн. лева, без тя да работи, само че да е подготвена да включи блок при нужда. В началото на 2019 година тецът не е съумял да пусне своите мощности по искане на ЕСО, заради което бе санкциониран с 2 млн. лева

Министърката напомни, че Топлоелектрическа централа “Варна ” има изключително място в електроенергийната ни система и постоянно е взела участие в студения запас. Построяването на централата било обвързвано с обезпечаване на електроенергийната сигурност при спиране на блок в АЕЦ “Козлодуй ”.
Когато тецът е бил приватизиран в началото от чешката държавна компания ЧЕЗ, е имало обвързване в контракта три от блоковете да вземат участие в студения запас. Единствените години, в които Топлоелектрическа централа “Варна ” не е взела участие в запаса, са от 2015 до 2018-а, защото комплексното позволение е било изтекло.

Колко да е студеният запас, се дефинира със заповед на министъра на енергетиката. В момента той е 650 мегавата.
Министър Петкова изясни, че най-съществената част от законовата смяна е обвързвана с въвеждането на механизма за потенциал. Той е на база на европейските регламенти и задачата е да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страните членки.
Механизмът планува да бъде предоставена държавна помощ на избрани производители на електрическа сила след търгове. Европейските правила не плануват директно възлагане и договаряне.

Ще бъдат подпомагани избрани производители на електрическа енергия, като, от една страна, ще подсигуряват ликвидност на пазара и от друга – енергийната ни сигурност.
Крайният период за въвеждането на този механизъм за потенциал е 1 юли 2021 година, а едно от изискванията е обвързвано с това да либерализираме изцяло пазара на едро. Второто много значимо изискване, което комисията слага, е обвързвано с това да бъде отстранен механизмът за леден запас, който сега е в нашето законодателство и в европейското, изясни Петкова.
Каракачанов приказва за нов кабинет, две агитки “анти ” и “за ” Радев и в Бургас

“Вотът няма да мине, само че промени в държавното управление ще има, и то освен лични. Това разгласи вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов.
Лидерът на ВМРО потвърди информацията на  “24 часа ”, че е обсъждано ГЕРБ и патриотите да сформират ново държавно управление, на което Бойко Борисов да не е министър-председател. Финалното решение обаче ще се вземе след вота на съмнение идната седмица.
“Ако ще вършим нещо като ново държавно управление, програмата би трябвало да бъде написана с съответни дати и хрумвания ”, съобщи Каракачанов.

Две агитки – “за ” и “против ”, посрещнаха президента Румен Радев и вицепремиера Каракачанов на Морска гара в Бургас, преди да се качат на фрегатата “Горди ”, за военноморското обучение “Бриз 2020 ” в петък.
“Дошъл съм от Ямбол, желая да видя президента, с цел да му кажа, че не го одобрявам ”, съобщи един от най-активните протестиращи, Димитър Кръстев. Друг до него разпъна афиш “Радев – разединител на нацията ” и разгласи, че е тук, тъй като не желал Черепа да ръководи България.
От борда на фрегатата президентът следи демонстрации на интервенции по морска сигурност в отговор на рецесии.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР