Етиен Леви е част от сърцето на Като две капки

...
Етиен Леви е част от сърцето на Като две капки
Коментари Харесай

Етиен Леви призна минути след финала на „Капките“ цялата истина

Етиен Леви е част от сърцето на „ Като две капки вода “! Култовото шоу за фалшификати, чийто 12-ти сезон приключи грандиозно преди броени часове в зала „ Арена София “, към този момент е като втори дом за фамозния ни вокален възпитател, артист и музикант, за който постоянно е огромно предизвикатество да преоткрива скритите гении на звездите.

Разговорът с Етиен Леви след финала на „ Капките “ се трансформира в запазена марка за БЛИЦ през годините до момента и както постоянно той е повече от прям пред нас не единствено за случилото се в обичаното шоу на всички българи, само че и за това, което му се случва в живота.

– Етиен, огромно неспокойствие изживя освен на огромния край, само че и във всички лайфове до него! На процедура ти си си към този момент като във у дома в „ Като две капки вода “, само че има ли нещо, с което въпреки всичко съумя да надградиш в този сезон?

– Вълнението в действителност е огромно! Залата беше претъпкана, нямаше празно място, а на сцената се случваха чудеса! Първото, което желая да споделя с теб, е, че този формат в действителност ми е доста безценен на сърцето. Той оказва помощ, с изключение на на изпълнителите, и на мен, като един от менторите, да се построявам. Ние се развиваме дружно – каквото те научават от мен, това и аз от тях, както върша и с моите студенти.

Аз не заставам, както някои хора евентуално мислят, в това време, в което съм бил в най-активните си години на реализатор с група „ Трик “. Непрекъснато се развъртвам и това е наложително за един музикант, артист, артист и танцьор, несъмнено и за един вокален възпитател.

Изключително благополучен миг е за мен, че мога още веднъж да кажа „ благодаря “ на Маги Халваджиян, на госпожа Ирена Дешева, на Кико, който е и режисьор, само че от два сезона – и продуцент на „ Капките “, на Рафи Бохосян, на Добрин Векилов – Дони, на Иван Христов или както всички го знаят – Джонката, въобще на целия екип, с който 12 години, 12 сезона, не съм си разменил една дума косо.

Поредният 12-ти сезон, който не е изключено и да е финален, ме кара да се усещам същински признателен за споделеното огромно другарство с моите сътрудници музиканти и артисти, с които вършим по този начин, че този формат да бъде най-гледания и обичан, и хората да го чакат с неспокойствие. Това, което се случи, е нещо велико! И да, в този момент усещам тъкмо това надграждане, за което ме питаш. С всеки минал лайф сътрудници, които не са професионални артисти, преоткриваха и подобряваха своите певчески данни, успяваха да реализират едно техническо съвършенство, макар динамичността, на която аз доста държа. Изключително мъчно е да имитираш някой различен, по тази причина съм горделив от това, което реализираха!

– Като казваш, че има хора, които имат заложба, която не допускат, че имат, първият човек, за който безспорно се сещам, евентуално и освен аз, от този сезон на „ Капките “, разумно стана и негов победител – Влади Зомбори!

– Каквото и да кажа за Влади Зомбори, ще е извънредно малко! Това е един прелестен артист, танцьор, с усета на музикант и учудващо за всички – един прелестен артист! И не го споделям инцидентно. Винаги, когато разговарях с Влади, той ми споделяше: „ Нямам искания да съм артист “, а аз постоянно му отвръщах с: „ Ти нямай към себе си, само че аз имам към теб, тъй като имаш едни превъзходни певчески данни, които с времето се демонстрираха “ – и освен гласови.

Познавам Влади отпреди доста години, когато бях поканен да бъда вокален възпитател на „ X Фактор “. Тогава чух за първи път гения му и бях изумен, когато той отпадна. Но очевидно по този начин е трябвало да стане, с цел да бъде това, което е в този момент! Това е този мюзикълен вид реализатор, за какъвто постоянно съм мечтал. Много съм благополучен за Влади! Уникален реализатор е! Искрено имам вяра, че неговото настояще и близкото бъдеще ще бъдат развити по този начин, както той желае. Сърцето му, фантазиите, желанието и аурата на подобен реализатор!

– Иво Аръков също бе измежду изненадите с шоуто, в което превръщаше всяка своя реплика, а когато се класира във финалната четворка, най-изненадан бе самият той…

– Иво Аръков е човек, който въобще не е подозирал, че е имал гласови данни. Преди години той ми напомни, че е желал да взима уроци при мен, само че аз съм му отказал, тъй като не съм имал физическата опция, ангажиран с формата и с университета. Сега обаче животът ни събра още веднъж – и с всеки минал път той се развиваше прелестно. Иво е прелестен артист и му би трябвало още напълно мъничко да си повярва, тъй като има необикновено хубави качества.

– Наско от Б.Т.Р. сигурно е изненадал мнозина с облиците, в които влезе през сезона, в който бе по-често жена, в сравнение с мъж…

– (усмихва се) Да, по този начин се случи при него. Наско е потвърдена легенда в рока, приказен глас! Много го обичам и като сътрудник. Всеки един облик, който правеше, се стремеше да направи оптимално добре, макар че всякога ми споделяше: „ Е, аз съм малко като дърво.. “, само че той се справяше, тъй като е прелестен експерт. Направи прелестни облици с ярката си характерност.

– Аз персонално доста прелестно се изненадах от това, което сподели и Елена в „ Капките “ – и актьорски, и гласово, и се чудя тя самата дали е била наясно, че владее по този начин добре музиката в себе си? Ще я попитам скоро персонално, само че в този момент запитвам и теб…

– О, попитай я, ще ми бъде забавно и на мен (смее се). Аз нямам думи за Елена! Една прелестна дама, прелестна актриса – нежна, с извънредно образование, ерудирана, с прелестно отношение към сътрудниците си, към работата си, към всичко. С нея си говорихме точно за това – че има изключителни певчески данни, в които тя самата не има вяра. Попитах я: „ Къде си пяла? “, а тя отговори: „ В НАТФИЗ “, където е имала часове по общо пеене, само че и където човек рядко има опция за самостоятелна изява. Тя просто се е скрила.

– Скрила се от себе си съгласно мен? А в този момент преоткри неподозирани таланти…

– Да, тъкмо по този начин е! Мислела е, че всичко, което прави дружно с сътрудниците си, е доста хубаво, само че без да подозира, че някой ден ще извади на показ независимо същите тези качества. Нямаш визия какъв брой дисциплинирана е Елена, тъй като отлично знае, че по този начин пораства механически. Тя желае да го реализира и го реализира, в това време е извънредно нежна душа! Просто нямам думи за нея!

– Веднага ще те пренеса и към Джулиана Гани, която несъмнено е откритието на сезона!

– Да, Джулиана е изобретение на този сезон на „ Капките “! Със сигурност доста хора си мислят, че Джули, като един човек, който е в полезрението на екрана, на клюките, на медиите, е малко по-вятърничав. Но тя е едно прелестно творение – усмихната, красива и извънредно другарски настроена към всички. Станахме доста положителни другари с нея. Тя желае да се развива!

Малко хора знаят, че тя в никакъв случай не е пяла. Малко хора знаят и, че Джули е приключила Музикалното учебно заведение в Пловдив, а по-късно и Академията за музикално и танцово изкуство там. Фантастична е и се развива прелестно! И желае да го направи неслучайно. Казвах и няколко пъти: „ Джули, ти си пианистка, няма по какъв начин това да не ти помогне и за пеенето! “

– А какво мислиш за представянето на Панайот Панайотов, за който тази сцена сигурно е била много притегателна мощ във всеки смисъл на думата?

– Панайот Панайотов или както ние си го назоваваме – Панчо, е човек легенда. Човек, който в годините обратно е взел участие и на „ Златен Орфей “, взимал е толкоз награди, взел е, каквото би трябвало. В този формат една такава легенда като него просто се появява и е задоволително единствено името му. По-младата генерация е тази, която би трябвало да се потвърждава и да има тласък да го прави.

– Няма по какъв начин да не те попитам и за Христиана Лоизу, която направи чудеса от смелост поради, че е към този момент в напреднала бременност…

– Христиана е прелестна изпълнителка и да й пожелаем да е и една прелестна майка, в което не се и колебая, че ще бъде. Тя е прелестен реализатор и превъзходен човек, толкоз нежна и ефирна. Изключително дисциплинирана е и с високо възприятие за отговорност. За мен беше наслаждение да работя с нея, тъй като е освен безпределно надарена, само че и доста добър човек!

– Накрая остана да те попитам и за Мария, която мнозина чакаха, че няма да може елементарно да излезе от типичното звучене за поп фолка. Успя ли?

– Тук е момента да кажа, че Мария е била също моя студентка, два семестъра. Беше фаворитка на випуска, канеше сътрудниците си на участията си в Студентски град. Всички я познават най-много като поп фолк реализатор. А в „ Капките “ беше доста виновна – идваше всякога при мен с думите: „ Моля те да ме чуеш и да ми кажеш кое по какъв начин би трябвало да направя, без да ме жалиш, тъй като по този начин усещам доста огромна сигурност! “ Тя също сподели дисциплинираност и почитание, за които няма по какъв начин да не загатна пред теб.

– Имаше един миг, в който теб те нямаше в „ Капките “. Тогава Рачков и Геро оповестиха, че имаш здравословен проблем. Какво тъкмо се случи?

– Случи се един оздравителен развой, който съгласно доктор Бари Фурнаджиев, наред с психосоматиката и напрежението, което съм имал около отговорността към формата, университета, други отговорности, състезания, е довел до едно леко претоварване. Не е изключено да съм имал и някакъв вирус, който ме е блъснал, без да схвана.

Но аз съм от хората, които не се вълнуват от това, което им се е случило, а единствено от това по какъв начин да го преодолеят. Защото поради това отпадна един прелестен концерт с нашата група „ Супертрик “ на 18 април с Биг Бенда на БНР, който за нас е една голяма чест. Той отпадна, само че единствено за момента. Живот и здраве другата година ще се случи, с цел да зарадваме феновете на групата.

Хората ме познават като наставник, като вокален възпитател, само че аз държа доста на своята изпълнителска и авторска активност, на песните, които съм основал – там е моята мисъл и сърце, разсъдъкът и аурата ми. Сцената е моят живот! Преподавателската активност е част от моята същина, тъй като съм расъл в такова семейство.

Няма по какъв начин да не помни, че съм израснал в фамилията на човек, който е от пионерите на шоубизнеса на България – моят татко, подсилен от моята прелестна майка. Всичко, което съм постигнал, е без да преча на другите и даже се чудя по какъв начин в тази динамичност са ме изпуснали да стигна до мястото, където съм през днешния ден.

– Така е, само че и също така добре знаеш, че е национална линия, когато някой съумява, доста други да му завиждат, пробвайки се да го пернат надолу, по сходство поговорката, че „ В Ада до всеки от казаните стоял демон, въоръжен с тризъбец, с цел да набутва обратно грешниците. Само до българския нямало потребност от демон, защото те самите взаимно се набутвали в казана! “ Може би, в случай че доста хора не се бяха пробвали да се дърпат надолу, ти нямаше да си толкоз високо в този момент?

– Слушах те доста деликатно, тъй като рядко някой си разрешава да каже нещата толкоз непосредствено и точно. Прозирам зад тези твои думи една доста сериозна житейска мъдрост, макар че си толкоз млада и красива. Не мога да не ти дава отговор на това… Когато зад тила на някой човек има хора, които тайно по някакъв метод желаят да му попречат, сякаш отнякъде му идват свръхестествени сили, които му оказват помощ.

Гордея се с това, което съм постигнал и като реализатор, и като създател, и като вокален възпитател, тъй като то се е случило без да преча на никого. След като хората прочетат това, желая да се обади този човек, който ще си разреши да каже: „ Етиен ми попречи да раста и да се развъртвам! “ Да излезе очи в очи с мен и с причини!

Много хора знаят какво съм правил, с цел да оказа помощ на мнозина да намерят своите места – и на сътрудници за бек реализатори, и на звук режисьори, на кого ли не – без да съм изискал нищо. Направил съм го от сърце!

– Да те върна още веднъж към „ Капките “, където по време на някои от лайфовете Фънки пускаше много солени изявления, в това число и по твой адрес… Не му ли идва допълнително солта съгласно теб?

– Фънки е един прелестен човек с прелестно сърце, което доста малко хора познават, тъй като го виждат на екран, където той е в действителност доста солен и пиперлив. И доста забавно споделя: „ Мен.. да слезем на земята, мен! “ (смее се). Всъщност Фънки е напълно различен човек, просто има специфична роля, като неприятното ченге е, което обаче не понижава уважението, което има към всички.

Даже скоро, като си видяхме, ми сподели: „ Леле, мен, майка ми ме направи на нищо поради това, че съм си разрешил да кажа за теб пред всички такива думи “. А думите му, след една реплика, бяха, че трябвало да се гледа повече на облика, стига с това пеене, за което аз непрекъснато приказвам по време на репетициите… Е, отговорих му с усмивка: „ Кажи на мама, че сме доста положителни другари и не съм приел думите ти неоправдателно “.

– Ти май си привикнал на крайностите, макар че самичък избягваш да ги прилагаш, или бъркам? И няма да е пресилено, в случай че кажа, че към този момент си със статут на институция във връзка с вокалната педагогика!

– Много съм ти признателен за тези думи, тъй като аз не мога да ги кажа за себе си. Трогна ме! Освен с преподавателската си активност, не съм се отказал редом с това и от изпълнителската, както и от авторската си активност. Непрекъснато мисля неща, които би трябвало да се случват. А за другото – да, привикнал съм, несъмнено.

Но, знаеш ли, доста хора знаят, и не го отхвърлят, споделят: „ Етиен, с твоето появяване в група „ Трик “ ти даде нещо ново на българската известна музика освен като реализатор, освен като наличие в групата, само че и като нещо ново – с танците, с артистичността, с комбинацията сред пеене, танци, актьорска работа. Няма по какъв начин да спра всичко това, което е напирало в мен, макар че съм бил спиран нееднократно и по неестествен метод.

– Как спиран?

– Много хора, когато сме се разделяли във групировката с някои от моите сътрудници, са разбирали, че аз даже и самичък да потегли, ще го направя. Имало е едно леко изкуствено прекъсване – от вида – дайте да не му позволим, той по този начин или другояче ще го направи! И тъй като хората не ме познават доста като вокалист, си споделят: „ Е, какво там, някакъв беквокалист “, а ние сме група, всеки един от нас има своите солови партии.

– Пак ме провокираш да ти кажа, че в случай че в тази ситуация в теб я нямаше тази мощ, нямаше да го има и противодействието?!

– Няма по какъв начин да не се съглася още веднъж с теб… Колкото повече противопоставяне има обаче, толкоз по-голяма мощ има в мен да се изкачвам още по-нагоре. Затова дано някои хора, които желаят да пречат, да не се хабят, да си живеят умерено живота и да не се бъркат. Така или другояче аз ще преодолея всичко по пътя си, изключително когато усещам още сили в себе си. Ти ме провокираш да го кажа и ти благодаря за това!

– Да приключим с едно мигане към продуцентите на „ Като две капки вода “ с въпроса да чакаме ли 13-ти сезон?

– При всички положения Маги Халваджиян е прелестен продуцент, както и Кико към този момент. Искрено се надявам да има 13-ти сезон, само че това ще бъде в съгласие занапред. Ние вършим мигане, както казваш ти, само че каквото и да се случва – ще бъда съпричастен, даже и да не бъда поканен. Този формат ще бъде постоянно в сърцето ми!/show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

Снимки: Anet Foto

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР