Повечето хора научават за птичките и пчеличките, когато са малки,

...
Повечето хора научават за птичките и пчеличките, когато са малки,
Коментари Харесай

Запознайте се с животните, чийто любовен живот е по-сложен от вашия

Повечето хора научават за " птичките и пчеличките ", когато са дребни, само че сексът в животинското царство не е за хора със слаби сърца.

На всеки паун, който размахва ослепителните си пера, с цел да притегли паун, се пада друго създание, което прави нещо необичайно или напряко смъртоносно в името на това да съобщи гените си.

 

Влюбени торбести животни на смъртоносна задача

 



Сроден на тасманийския демон, е малко месоядно торбесто животно, което е обект на биологична мистерия. Мъжките умират след един сватбен сезон и никой не знае за какво.

Сега откривателите са показали пояснение в скорошна научна публикация: мъжките куоли са толкоз луди по секса, че умират от безсилие.

 Северният куол не е единственият, който умира след един сватбен сезон - това събитие е репродуктивна тактика, наречена полубратство, която се среща при животни като сьомгата и богомолката.

 

Морски дяволчета

За да оцелеят без ресурсите на по-слънчевите и плитки води, дълбоководните същества са еволюирали до, в случай че перифразираме Чарлз Дарвин, безкрайни форми, които са най-причудливи. Вземете рибата Морси демон - може би я помните от " Търсенето на Немо " с биолуминесцентната ѝ стръв и скърцащите ѝ зъби. Това, което може би не знаете, е, че този рибен изверг би трябвало да е бил женски.

Това е по този начин, тъй като при дълбоководните морски риби мъжкият не е нищо повече от " дребна торбичка, цялостна със сперматозоиди, която реагира хормонално на узрелите яйчници на женската ", споделя Тед Пийч, почетен професор в Училището по водни науки и риболовство към Вашингтонския университет. " Женските се занимават с лова и храненето. Единствената цел на живота на мъжките е да си намерят женска. "

Мъжкият, който при някои типове е единствено една шестдесета от дължината на женската, има огромни очи и ноздри, с цел да може да си откри сътрудник. След като открие женската, мъжкият се вкопчва в нея с щипковидни зъби. Понякога мъжкият морски демон се задържа задоволително дълго, с цел да освободи спермата си и да оплоди яйцата на женската. В други случаи мъжкият остава в близост.

" Колкото по-дълго остане прикован, толкоз по-голям е шансът тъканите на мъжкия и женската да се слеят ", споделя Пийч. " Същинските кафези се сливат, все едно са запоени. " Понякога сътрудниците имат обща кръв, която оказва помощ за поддържането на мъжкия. Пиеч споделя, че морските риби може да са развили тази странна тактика за чифтосване, с цел да оцелеят в дълбините, където храната е нищожна.

Години наред учените познаваха тези риби единствено по мъртви екземпляри, извадени от дълбините. През 2018 година португалската фондация " Ребиков-Нигелер " разгласява първите фрагменти на жива двойка морски дяволи, която се носи в дълбочина край крайбрежията на Азорските острови в Северния Атлантически океан. Мъничкият мъжки е закачен за корема на женската, едвам видим измежду нейните светещи пипала.
 

 

Огненоцветните бръмбари печелят сътрудници с токсична слуз

 



 

Мъжките бръмбари от типа Neopyrochroa flabellata са привлечени от химикал, наименуван кантаридин. " Мъжките ядат нещата като бонбони ", споделя Дан Йънг, професор по ентомология в Университета на Уисконсин в Медисън. " След това те го отделят в телата си и го предават на женските при съвкупление. "

 

Мъжкият примамва евентуална партньорка, като отделя от жлеза в главата си вещество с кантаридин, което женските могат да опитат.

 

След като изяде слузта, женският бръмбар се поддава на ухажванията му и получава доста повече кантаридин в пакета сперматозоиди на мъжкия, който по-късно може да отдели в покритието на яйцата си, правейки ги невкусни за хищниците. (Токсинът, именуван още испанска муха, се употребява като афродизиак, само че във високи концентрации може да бъде гибелен и за хората. )

 

Въпреки че се създава от бръмбари в други елементи на света, кантаридинът не наподобява да е разполагаем в природата, където живее N. flabellata. " Чудя се дали в природата няма друго съединяване, което от позиция на бръмбара наподобява на кантаридин и те се подвеждат ", споделя Йънг.

 

Охлюви разменят функциите си при чифтосване и изстрелват " любовни стрелички

 



 

При безчет типове полът не е просто мъжки-женски, като 30% от всички животни са хермафродити, в случай че изключим насекомите. Йорис Коене, доцент по екология в университета Vrije в Амстердам, учи репродуктивните практики на сухоземните и сладководните охлюви, които той разказва като " мъжки и женски по едно и също време ", като всеки субект може да създава както яйца, по този начин и сперматозоиди.

 

Производството на огромни кафези, като яйцата, лишава доста запаси, само че съществуването на всеки обособен охлюв, квалифициран да поеме една от двете функции на чифтосване, обезпечава основна изгода. " Щом срещнете различен възрастен субект, той е евентуален сътрудник за чифтосване ", споделя Коен.

 

Когато двойка подобаващи охлюви се срещнат, те се доближават един до различен и се заемат с работа. По време на чифтосването охлювът, който дава сперматозоиди, изтегля пениса си от дупка в главата си, наречена генитална пора, и го вкарва в гениталната пора на колегата си, с цел да придвижи сперматозоидите. Част от пренесените сперматозоиди оплождат яйцеклетка, само че останалата част се насочва към храносмилателния тракт на приемащия охлюв.

 

За да насърчи повече сперматозоиди да бъдат употребявани за оплождане вместо за храна, охлювът-донор на сперматозоиди има още един трик.

 

Любовните стрелички са дребни шипчета, направени от същите калциеви кристали като черупките на охлювите. По време на чифтосването при някои типове охлювът, който дава сперматозоиди, прострелва колегата си с тези стрелички. Стрелите са покрити със слуз, съдържаща протеини, които влияят върху мускулатурата на репродуктивния тракт на охлюва-реципиент, като в последна сметка карат повече сперматозоиди да останат на място, вместо да бъдат преместени в храносмилателната система.

 

И ето един прекрасен поврат в мита за стрелата на Купидон: " Количеството сперматозоиди, които се съхраняват (за оплождане), зависи от качеството на това какъв брой добре този субект може да изстреля стрелата си ", споделя Коен.

 

 Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР